Αυτά παθαίνεις…

Η ωμή και πικρή αλήθεια είναι μία: το Eurogroup δεν πήρε καμία ουσιαστική απόφαση για τίποτα το ουσιαστικό.

Αυτά παθαίνεις… | tovima.gr
Η ωμή και πικρή αλήθεια είναι μία: το Eurogroup δεν πήρε καμία ουσιαστική απόφαση για τίποτα το ουσιαστικό.
Αποφάσισε μόνο να εκταμιεύσει μέρος μιας δόσης ώστε η Ελλάδα να μη χρεοκοπήσει τον Ιούλιο. Και εφόσον προηγουμένως ψηφιστεί ένα «συμπληρωματικό» ή «συμπληρωμένο» Μνημόνιο – διαλέξτε τον όρο που προτιμάτε…
Τρεις παρατηρήσεις.
Πρώτον, αυτά παθαίνεις όταν ψηφίζεις αμάσητα ό,τι σου ζητάνε. Σου ζητάνε και άλλα. Σε σημείο που η περίφημη διαπραγμάτευση μοιάζει όλο και περισσότερο με καψώνι.
Δεύτερον, αυτά παθαίνεις όταν καθυστερείς. Η κυβέρνηση θα έκλεινε περπατώντας την αξιολόγηση τον Νοέμβριο του 2015 και τώρα την έκλεισε (;) με τεράστιο κόστος και χωρίς ακόμη να έχει πάρει φράγκο. Αποτέλεσμα; Χάθηκε και το 2016 – οι ειδικοί μιλούν για ύφεση πάνω από 1%…
Τρίτον, αυτά παθαίνεις όταν έχει απέναντί σου τον Σόιμπλε.
Τι του ανέθεσε η Μέρκελ; Φαινομενικά κάτι ακατόρθωτο: και να κλείσει «αθόρυβα» τη διαπραγμάτευση και να κρατήσει στη συμφωνία το ΔΝΤ και να μην κάνει βήμα πίσω στο θέμα του χρέους – όπως ζητούσε το ΔΝΤ προκειμένου να μείνει στη συμφωνία.
Και τι πέτυχε; Τρία στα τρία.
Πάγωσε την κουβέντα για το χρέος ως τη λήξη του Μνημονίου το 2018 – ως τότε, ποιος ζει, ποιος πεθαίνει!..
Κράτησε το ΔΝΤ στο τραπέζι – το οποίο θα αποφασίσει μετά το καλοκαίρι και ανάλογα με την πορεία των πραγμάτων αν θα βάλει και λεφτά…
Συμφώνησε να δοθούν κάποια χρήματα στην Ελλάδα για να μην έχουμε τρεχάματα καλοκαιριάτικα – μετά τα συνήθη προαπαιτούμενα και υπό την απαραίτητη στενή επιτήρηση.
Και τη μεθεπομένη δήλωσε (για όσους δεν έπιασαν ακόμη το νόημα) ότι η Ελλάδα «θα μπορούσε να έχει βγει το 2014 από τον Μηχανισμό Στήριξης αλλά κάτι τέτοιο κατέστη ανέφικτο λόγω των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ» και ως εκ τούτου μπορεί να χρειαστούν «επιπλέον μέτρα» και μετά το 2018.
Δηλαδή, οι μπιπ πληρώνονται και καλά να πάθετε!..
Πολύ φοβούμαι ότι δύσκολα θα ξεμπερδέψουμε από τον Σόιμπλε. Και θα μου μείνει απλώς η απορία: Για ποιον λόγο άραγε;
Είναι ο ίδιος τόσο ικανός; Ή μήπως είμαστε εμείς τόσο ανίκανοι;
Είναι ο ίδιος τόσο διορατικός; Ή μήπως εμείς δεν βλέπουμε την τύφλα μας;
Και ερωτώ διότι, αν θυμάμαι καλά, το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγήκε με κλήρο. Τον ψήφισε και τον ξαναψήφισε το 35%-36% του ελληνικού λαού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk