Πριν από δύο χρόνια, ένα love story ανάμεσα σε έναν Ανδαλουσιανό και μια Βάσκα κατάφερε να γίνει η πιο επιτυχημένη ταινία στην ιστορία του κινηματογράφου της Ισπανίας. Ομως η εν λόγω ταινία, ο «Ερωτας αλά ισπανικά» του Εμίλιο Μαρτίνεθ Λαθάρο κινήθηκε εξίσου εντυπωσιακά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας όπου άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι. Με άλλα λόγια ξεπέρασε την τοπικού χαρακτήρα επιτυχία και απέκτησε διεθνή υπόσταση.

Ένα χρόνο αργότερα ο ίδιος σκηνοθέτης παρουσίασε την συνέχειά της «Ερωτας αλά Καταλανικά». Και πέτυχε ξανά διάνα. Στην Ισπανία κέρδισε τον τίτλο της πιο εμπορικής ταινίας του 2015, ενώ αργότερα πήρε την όγδοη θέση στο ΤOP-10 των πιο επιτυχημένων ευρωπαϊκών ταινιών για το 2015: 5.134 εκατομμύρια εισιτήρια. Εγινε η πιο εμπορική κωμωδία της χρονιάς στην Ευρώπη.
Στο «Ερωτας αλά Ισπανικά» ο Ανδαλουσιανός Ράφα μετακομίζει στη χώρα των Βάσκων για να κερδίσει την αγάπη της Αμάια, της οποίας ο πατέρας, ο Κόλντο, είναι ένας σκληροπυρηνικός Βάσκος. Στο «Ερωτας αλά Καταλανικά» ο Ράφα και ο Κόλντο πηγαίνουν μαζί στην Καταλονία για να σταματήσουν το γάμο της Αμάια με τον μέχρι-το-κόκκαλο Καταλανό μνηστήρα της, ο οποίος έχει πείσει την ετοιμοθάνατη μητέρα του πως ζούνε σε μια Καταλονία ανεξάρτητη, που δεν είναι πια κομμάτι της Ισπανίας.
Περισσότερα όμως αφού πρώτα δούμε την ταινία «Ερωτας αλά Καταλανικά» η οποία στη χώρα μας είναι προγραμματισμένη για διανομή μέσα στο καλοκαίρι που μας έρχεται, στις 7 Ιουλίου. Η εβδομάδα θα είναι δύσκολη για τον κινηματογράφο αφού τότε θα παίζονται ο ημιτελικός και ο τελικός του Euro 2016! Από την άλλη πλευρά βέβαια το πιο πολυσυζητημένο ρεκόρ της ταινίας είναι ότι έκανε το καλύτερο άνοιγμα τετραημέρου και την καλύτερη Κυριακή όλων των εποχών, την ίδια Κυριακή που παιζόταν το El Classico, ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα.
Δείτε εδώ θέμα για την ταινία «Ερωτας α λά Ισπανικά» και συνέντευξη του Εμίλιο Μαρτίνεθ Λαθάρο : https://www.tovima.gr/culture/article/?aid=620134&wordsinarticle=%CE%9B%CE%B1%CE%B8%CE%AC%CF%81%CE%BF