ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Το κλείσιμο της αξιολόγησης που αναμένεται στο Eurogroup της Τρίτης εκτός από την επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα,

ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ | tovima.gr
Καθυστέρηση
  • Το κλείσιμο της αξιολόγησης που αναμένεται στο Eurogroup της Τρίτης εκτός από την επαναφορά του waiver στα ελληνικά ομόλογα, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ, αναμένεται να φέρει και κάποια δήλωση για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.
  • Οπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, ο Μάριο Ντράγκι θα αποφύγει να εντάξει άμεσα την Ελλάδα στο QE και πιθανότατα θα προαναγγείλει ότι θα το κάνει τον Σεπτέμβριο. Και τούτο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επειδή θέλει πρώτα να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν το καλοκαίρι για να είναι σίγουρος.
  • Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή του waiver και η ένταξη στο QE θα είναι καλά νέα για τα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα η τιμή τους, που ήδη έχει αρχίσει να ανεβαίνει, να κινηθεί περαιτέρω ανοδικά.
Συναγερμός
  • Την περασμένη Παρασκευή, τελευταία ημέρα διορίας που είχε δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Ασφαλιστική υπέβαλε προσφορά για την εξαγορά μέρους του χαρτοφυλακίου ζωής της International Life.
  • To χαρτοφυλάκιο εμφάνιζε «άνοιγμα» και εκλήθη η Εθνική να το απορροφήσει, γι’ αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει τίμημα. Βεβαίως, ο συναγερμός ώστε να μην πληγούν οι κάτοχοι των υπολοίπων προϊόντων της International Life δεν έχει λήξει.
Λήξη
  • Σε λιγότερο από έναν μήνα – στις 19 Ιουνίου – λήγει η σιωπηρή παράταση στη θητεία του προέδρου της Επιτροπής Παιγνίων Αντώνη Στεργιώτη και τεσσάρων μελών του ΔΣ. Η θητεία είχε λήξει κανονικά στις 19 Δεκεμβρίου 2015 χωρίς όμως το υπουργείο Οικονομικών να ανανεώσει τη θητεία ή να διορίσει νέο ΔΣ.
  • Ισως γιατί ο νόμος προβλέπει ότι για έξι μήνες μετά τη λήξη της θητείας το μέλος του ΔΣ μπορεί να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντά του, αλλά τώρα έφτασε η ώρα της αλήθειας.
  • Εν τω μεταξύ, στην έκθεση πεπραγμένων της ΕΕΕΠ για το 2015 ο κ. Στεργιώτης προέβη σε μια ασυνήθιστη κίνηση αβροφροσύνης μεταξύ προέδρων Ανεξαρτήτων Αρχών αφού αναφερόμενος στον προκάτοχό του Ευγένιο Γιαννακόπουλο τόνισε ότι «η απελθούσα διοίκηση παρέλαβε το 2012 ένα ΦΕΚ και µετά από τρία χρόνια µας παρέδωσε µια ανεξάρτητη διοικητική Αρχή µε σύγχρονες υποδοµές, σηµαντικό έργο, στελεχωµένη με εξαιρετικό προσωπικό»!
Ερωτήματα
  • H Χαλκόρ πέτυχε το 2015 ενισχυμένα ebitda 72 εκατ. ευρώ αλλά το υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος ύψους 35 εκατ. ευρώ δεν αφήνει περιθώρια για την επίτευξη καθαρών κερδών. Η διοίκηση στην παρουσίαση στην Ενωση Θεσμικών δεν αναφέρθηκε σε εναλλακτικές για τη μείωση των δυσβάστακτων τόκων (π.χ. έκδοση ομολογιακού). Επίσης, αμήχανα αντιμετώπισε την επισήμανση των αναλυτών για την πολύ χαμηλή κεφαλαιοποίηση της εταιρείας (35 εκατ. ευρώ), όταν π.χ. η Τιτάν, βιομηχανία, με ίδιο τζίρο έχει 1,5 δισ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk