Τόσο τους κόβει;

Πληροφορούμαι ότι η περίφημη Επιτροπή για την Κεντροαριστερά είναι μια επιτροπή με πολλά ενδιαφέροντα.

Τόσο τους κόβει; | tovima.gr
Πληροφορούμαι ότι η περίφημη Επιτροπή για την Κεντροαριστερά είναι μια επιτροπή με πολλά ενδιαφέροντα. Εξετάζει τον ΦΠΑ στα νησιά, αναλύει την αντικαπνιστική εκστρατεία, συζητάει τη σταυροδοσία σε κάποιες υποθετικές νέες περιφέρειες…
Ολα αυτά ασφαλώς είναι ωραία και χρήσιμα. Απλώς δεν είναι απολύτως σαφές πού ακριβώς βρίσκεται η Κεντροαριστερά – η οποία, αν δεν απατώμαι, αποτελεί και το βασικό αντικείμενο της επιτροπής.
Η προφανής απάντηση είναι «πουθενά».
Και αυτό επειδή είναι αμφίβολο αν οι συζητητές θέλουν να τη συζητήσουν.
Πρώτα υπάρχει ένα ΠαΣοΚ όλο και πιο συμβιβασμένο με τον βαθύ και παλαιό εαυτό του, παρέα με τους εναπομείναντες της ΔΗΜΑΡ και κάτι κινήσεις κάποιων. Είναι η λογική «καλύτερα οι δυο μας θα περάσουμε / καλύτερα οι δυο μας θα ταιριάξουμε», που λέει και η Γαρμπή.
Υστερα υπάρχει ένα Ποτάμι που ούτε αυτό δείχνει διατεθειμένο να κάνει την υπέρβαση επειδή φοβάται ότι ενδεχομένως θα απορροφηθεί από το βαθύ και παλαιό ΠαΣοΚ. Μακριά, λοιπόν, κι αγαπημένοι.
Και, τέλος, κυκλοφορούν διάφοροι πρώην βαθύ και παλαιό ΠαΣοΚ που υποδύονται εθνικά κεφάλαια τα οποία κανείς δεν ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει.
Η συνολική εικόνα είναι παρανοϊκή.
Για πρώτη φορά πρόσωπα και οργανώσεις που δεν διαφωνούν σε τίποτα επί της ουσίας μετέρχονται όλων των προσχημάτων και όλων των τεχνασμάτων για να δείξουν διαφορετικοί.
Είναι θέμα εξουσίας και ρόλων; Προσωπικών στρατηγικών; Μπερδεμένων αντιλήψεων; Διάσπαρτης καχυποψίας; Δεν είμαι ψυχίατρος.
Βλέπω όμως την τρίτη εν δυνάμει πολιτική παράταξη της χώρας να σέρνεται κουρασμένη και ξέπνοη. Χωρίς νέα πρόσωπα, νέα σχήματα, νέες ιδέες.
Τόσο τους κόβει, θα μου πείτε. Σωστό.
Αλλά η αδυναμία τους είναι δομική αδυναμία ολόκληρου του πολιτικού συστήματος.
Διότι μόνο μια ισχυρή Κεντροαριστερά θα μπορούσε σε στρατηγική συμπόρευση με μια ισχυρή Κεντροδεξιά να επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα, στην ομαλότητα, στη σταθερότητα και στην ανάπτυξη. Μια σύμπραξη των ευρωπαϊκών κομμάτων ή ένα ευρύ «Μέτωπο του Ναι».
Και η μεν Κεντροδεξιά γλίτωσε τα χειρότερα με την εκλογή του Μητσοτάκη: εκ των πραγμάτων θα γίνεται όλο και πιο ισχυρή, χωρίς πάντως να φτάνει από μόνη της.
Απομένει να κάνει κάτι και η Κεντροαριστερά. Να ολοκληρώσει το κορυφαίο ζήτημα της αντικαπνιστικής εκστρατείας, να ξεβολευτεί πολιτικά και να πάρει τα πόδια της. Καλώς ή κακώς, μας αφορά όλους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ο πίνακας που «γέρνει» Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι φρόντισε να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη γύρω από τα νέα, υπερσύγχρονα συστήματα που κρατούν ανέπαφα τα έργα τέχνης,... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk