Οι φόροι της ανικανότητας

Η πιο εύκολη κριτική που μπορεί να ασκήσει κανείς είναι να σταχυολογήσει όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ προτού έρθει στην εξουσία και να τα αντιπαραθέσει με τη συμφωνία που καλούνται σήμερα να ψηφίσουν οι βουλευτές του.

Οι φόροι της ανικανότητας | tovima.gr
Η πιο εύκολη κριτική που μπορεί να ασκήσει κανείς είναι να σταχυολογήσει όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ προτού έρθει στην εξουσία και να τα αντιπαραθέσει με τη συμφωνία που καλούνται σήμερα να ψηφίσουν οι βουλευτές του.
Υστερα από τα μέτρα του περασμένου φθινοπώρου με τα οποία καταργήθηκαν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τις αναγκαίες (ενδεχομένως άστοχες σε πολλά πεδία) αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο είχε χρεοκοπήσει υπό το βάρος των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων και του 1,1 εκατομμυρίου ανέργων, ήρθε η ώρα των φόρων.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να ψηφίσουν πακέτο έμμεσων φόρων σε ό,τι κινείται στην αγορά προκειμένου να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό ως το 2018. Γνωρίζουν όμως πολύ καλά ότι πρόκειται για άδικους και άνισους φόρους που πλήττουν οριζόντια τους φορολογουμένους, πλούσιους ή φτωχούς, εργαζόμενους ή άνεργους.
Αυτό ξεκινά από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, την αύξηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα, ακόμη και στην «πράσινη ενέργεια», και φθάνει ως το Internet.
Το ερώτημα είναι πώς μπορούσαμε να αποφύγουμε όλα αυτά…
Οσοι παρακολουθούν χρόνια τώρα τη δραματική εξέλιξη στην ελληνική οικονομική πραγματικότητα γνωρίζουν ότι αυτό που καλούμαστε να πληρώσουμε δεν είναι τίποτε άλλο από τον «φόρο της ανικανότητας» προσώπων που κλήθηκαν να ασκήσουν οικονομική πολιτική, αλλά και των προτεραιοτήτων των τριών μνημονίων που επεξεργάστηκαν τα «έξπερτς» του ΔΝΤ και των Βρυξελλών από το 2010.
Για να ακριβολογούμε, ο υψηλός συντελεστής του ΦΠΑ ήταν 19% το 2009 και αυξήθηκε τέσσερις φορές με τη σημερινή, για να φθάσει στο 24%.
Αυτό συντελέστηκε όταν η περίφημη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΤHE VAT GAP), την οποία είχε στα χέρια της η κυβέρνηση Σαμαρά και παρέδωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε ότι στην Ελλάδα «χάνονται ετησίως 7 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ» από την κατά σύστημα φοροαποφυγή και τη φοροκλοπή.
Oλοι γνωρίζουν ότι όπως η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έκανε τίποτε για να περιορίσει το φαινόμενο έτσι και η σημερινή δεν έκανε τίποτε (εκτός από την κατάργηση των σούπερ εκπτώσεων σε Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά) για να εισπράττει τον ΦΠΑ.
Εκεί θα περίμενε κανείς να στραφεί μια οξυδερκής κυβέρνηση που θέλει να εξυγιάνει την οικονομία, να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να μη χρειάζεται να καταφύγει στην άδικη φορολογία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk