Ξεκινά η απελευθέρωση της διακίνησης των φαρμάκων. Μέχρι τώρα, σε χώρους εκτός φαρμακείων πωλούνταν βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής. Στο εξής, θα διατίθενται και 216 φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων (ΜΗΣΥΦΑ) σε σύνολο 1.582. Ανάμεσά τους, παυσίπονα, φάρμακα για το πεπτικό σύστημα και άλλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φάρμακα θα διατίθενται σε μικρότερες συσκευασίες σε σχέση με αυτές που πωλούνται σήμερα από τα φαρμακεία.

Τη σταδιακή απελευθέρωση του τρόπου διάθεσης των φαρμάκων προβλέπει διάταξη του υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο κατατίθεται από ώρα σε ώρα στη Βουλή με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την αντίδραση των φαρμακοποιών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι μόνοι που ωφελούνται είναι οι ιδιοκτήτες των σουπερμάρκετ. «Δεν μπορώ να κατανοήσω τον λόγο που γίνεται αυτό σε μία χώρα όπου τα φαρμακεία είναι τα περισσότερα αναλογικά σε όλη την Ευρώπη. Επίσης, δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο για τον οποίο πρέπει να απελευθερωθεί η τιμή τους όταν είναι γνωστό ότι τα ΜΗΣΥΦΑ στην Ελλάδα είναι τα φθηνότερα στην Ευρώπη. Η απελευθέρωση σημαίνει αύξηση της τιμής σε επίπεδο ΕΕ. Ουσιαστικά, η μνημονιακή αυτή κίνηση οφελεί τα σούπερ μάρξκετ και ζημιώνει για ακόμη μία φορά τα φαρμακεία» δηλώνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.

Όπως εξηγεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τα «Γενικής Διάθεσης Φάρμακα» (ΓΕΔΙΦΑ) είναι υποκατηγορία των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων και η δημιουργία της αποτελεί μέρος της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου με τους θεσμούς. Διαβεβαιώνει ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα θα πληρούν αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις έτσι ώστε η εύκολη πρόσβαση να μη θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Τα φάρμακα που θα κατατάσσονται στην υποκατηγορία ΓΕΔΙΦΑ θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

* Να είναι ήδη ενταγμένα στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ χωρίς να συντρέχουν νεότερα επιστημονικά δεδομένα για την επανεξέταση της κατάταξής τους ως συνταγογραφούμενα.

* Να είναι φάρμακα που να αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης και αντιμετώπισης τα οποία είναι προφανή και δεν συγχέονται με συμπτώματα άλλης νόσου.

* Η οδηγία του δοσολογικού σχήματος να είναι απλή.

* Οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλες συχνά χορηγούμενες θεραπείες να είναι ελάχιστες και, εφόσον υπάρχουν, να είναι χαμηλού κινδύνου.

* Να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης και διακίνησης.

* Οι συσκευασίες τους να είναι μικρές και, σε συνδυασμό με την περιεκτικότητα, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μη ξεπερνά δόση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.

* Να μην υπάρχουν έγκριτες και τεκμηριωμένες ενδείξεις για σοβαρούς κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση τους από τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία σε επιστημονικά περιοδικά που διαθέτουν κριτική επιτροπή αξιολόγησης.

Εφόσον συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, τα ΓΕΔΙΦΑ θα διατίθενται από σημεία πώλησης –πλην των φαρμακείων– τα οποία θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας