69ο φεστιβάλ Καννών: Ο άνθρωπος έχει ανάγκη τον άνθρωπο

Το κοινωνικό σινεμά των Βέλγων αδελφών Ζαν Πιέρ και Λυκ Νταρντέν το έχουμε γνωρίσει μέσα από πολύ σημαντικές ταινίες_ από την «Ροζετά» που τους χάρισε τον πρώτο τους Χρυσό Φοίνικα το 1999, μέχρι το «Παιδί» που το 2005, είχε ως αποτέλεσμα ένα δεύτερο Χρυσό Φοίνικα.

Αποστολή, Κάννες

Το κοινωνικό σινεμά των Βέλγων αδελφών Ζαν Πιέρ και Λυκ Νταρντέν το έχουμε γνωρίσει μέσα από πολύ σημαντικές ταινίες_ από την «Ροζετά» που τους χάρισε τον πρώτο τους Χρυσό Φοίνικα το 1999, μέχρι το «Παιδί» που το 2005, είχε ως αποτέλεσμα ένα δεύτερο Χρυσό Φοίνικα.

Πριν από δύο χρόνια οι Νταρντέν βρίσκονταν και πάλι στις Κάννες με την ταινία «Δυο μέρες, μια νύχτα» («Deux jours, une nuit»), θίγοντας καίρια το θέμα της μισθοδοσίας και της διατήρησης εργασίας.

Ενα άλλο θέμα, της αποξένωσης του ανθρώπου της εποχής μας, επίσης καυτό, επίσης επίκαιρο, βρίσκεται στο επίκεντρο της τελευταίας ταινίας τους «La fille inconnue» («Το άγνωστο κορίτσι») που προβάλλεται σήμερα, στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ.

Ολα ξεκινούν από την απόφαση μιας νεαρής γιατρού (Αντέλ Ανέλ) να μην ανοίξει την πόρτα της σε μια μαύρη κοπέλα που περασμένες ώρες, κτυπά με απόγνωση το κουδούνι της. Το τέλος της κοπέλας θα είναι τραγικό. Ομως ο θάνατός της θα στοιχειώσει την γιατρό που σχεδόν εμμονικά θ’ αρχίσει την αναζήτηση των στοιχείων της άγνωστης κοπέλας.

Με την λιτότητα και την οικονομία που χαρακτηρίζει το σινεμά τους, οι αδελφοί Νταρντέν παρακολουθούν λίγες μέρες από την ζωή της γιατρού. Βλέπουμε τους ανθρώπους με τους οποίους έρχεται σε επαφή (αστυνομικοί, πελάτες της, θαμώνες σε μπαρ) και καταλαβαίνουμε την απόλυτη ανάγκη της: θέλει εξιλέωση γιατί νιώθει υπεύθυνη.

«Ζούμε σε έναν κόσμο ο οποίος πρέπει να ανανεώσει την αίσθηση ευθύνης του απέναντι στον άνθρωπο» είπαν οι «αυτοκόλλητοι» αδελφοί Νταρντέν στην συνέντευξη Τύπου της ταινίας τους. «Η γιατρός νιώθει υπεύθυνη για κάτι που έκανε. Καταλαβαίνει ότι ήταν λάθος και νιώθει ότι οφείλει να κάνει κάτι για αυτό. Χάρη σ’ εκείνη άλλωστε, όλοι στο τέλος ομολογούν την αλήθεια.»

Τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ευρώπη για να γίνει αυτή η αλλαγή και να επενέλθει η συλλογική κοινωνική συνείδηση; Το ερώτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό αλλά οι Νταρντέν δεν είναι εύκολοι στις απαντήσεις τους. «Από την στιγμή που μια ταινία ολοκληρώνεται και βγαίνει στις αίθουσες ανήκει πια στους θεατές» είπαν.

«Δεν μας ενδιαφέρουν τα μηνύματα, μας ενδιαφέρει ο άνθρωπος, μας ενδιαφέρει η γιατρός που δεν θέλει να συνεχίσει την ζωή της λες και αυτό που συνέβη δεν συνέβη. Μας ενδιαφέρει το πως αυτή η νεαρή γυναίκα νιώθει όχι μόνον ένοχη αλλά υπεύθυνη για αυτό το κορίτσι που δεν γνώρισε ποτέ.»

Η ταινία «La fille inconnue» θα παιχτεί στην Ελλάδα σε διανομή Seven Films

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk