Οι «άριστοι» του Δημοσίου

Την «ελίτ» των δημοσίων υπαλλήλων, με αιχμή του δόρατος πανεπιστημιακούς και κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων και διδακτορικών διπλωμάτων,

Την «ελίτ» των δημοσίων υπαλλήλων, με αιχμή του δόρατος πανεπιστημιακούς και κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων και διδακτορικών διπλωμάτων, επιχειρεί να προωθήσει με αναδιοργάνωση των υπηρεσιών η κυβέρνηση. Και αυτό την ίδια ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διασταύρωση πυρών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), σε δελτίο του οποίου έχει προταθεί η μείωση μισθών και οι απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο. Από τη δική του πλευρά, το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης – πέρα από τις αιχμηρές απαντήσεις προς τον ΣΕΒ με καταγγελίες για λαθροχειρίες – προετοιμάζει τις αλλαγές στο «σώμα» των επικεφαλής της δημόσιας διοίκησης.
Στον δημόσιο τομέα, τουλάχιστον 114.184 είναι ο αριθμός των υπαλλήλων οι οποίοι έχουν υψηλά εκπαιδευτικά προσόντα και αποτελούν εν δυνάμει τους υποψηφίους για την κάλυψη διοικητικών θέσεων αυξημένης ευθύνης. Πρόκειται για καθηγητές ή ερευνητές ΑΕΙ/ΤΕΙ (10.169) αλλά και για τακτικούς πολιτικούς υπάλληλους (104.015) κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) ή Τεχνολογικής (ΤΕ).
Ο «πυρήνας» της δεξαμενής προσοντούχων


Αυτή είναι η δεξαμενή των προσοντούχων, με βάση το νέο σύστημα επιλογής επιτελικών στελεχών, όπως προκύπτει από τη στατιστική επεξεργασία των εκπαιδευτικών χαρακτηριστικών του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο. Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών.
Οσοι εξ αυτών πληρούν τις προϋποθέσεις για την ένταξή τους στο Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης θα μπορούν να διεκδικήσουν τις ανώτατες θέσεις σε υπουργεία και οργανισμούς του δημοσίου τομέα, εκείνες των διοικητικών γραμματέων. Βάσει του νέου συστήματος επιλογής προϊσταμένων, θα μπορούν επίσης μέσω της ένταξης στο Μητρώο να διεκδικήσουν θέσεις προέδρων, διοικητών και εν γένει επικεφαλής των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), αλλά και ορισμένων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) η επιλογή των οποίων ανήκει στην κυβέρνηση, με εξαίρεση τις ανώνυμες εταιρείες.
Πάντως, εκείνοι που θα «κονταροχτυπηθούν» με αξιώσεις για την ανώτατη θέση στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας, έχοντας το υψηλότερο επίπεδο ως προς το εκπαιδευτικό τους προφίλ, είναι 33.481. Πρόκειται για όσους, επί του συνόλου των 114.184, είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου (19.221), κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος (11.926) και απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (2.334).
Είναι ενδεικτικό ότι οι εκτιμήσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη, στις αρχές του 2016, για τη στελέχωση των θέσεων αυξημένης ευθύνης που θα καλυφθούν από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών ήταν ότι θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό περί τις 40.000-45.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Η νομοθεσία ορίζει ότι ως τις 31.7.2016 θα τεθεί σε λειτουργία το μητρώο των προσοντούχων. Επίσης, το κριτήριο της αξιολόγησης για την ένταξη στο Μητρώο θα εφαρμοστεί μετά την παρέλευση δύο αξιολογικών περιόδων.
Η επεξεργασία συνεχίζεται, καθώς κρίσιμη μίνιμουμ παράμετρος για να ενταχθούν στο Μητρώο οι δημόσιοι υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ είναι να έχουν βαθμό Α’. Παράλληλα, οι υπηρεσίες προσωπικού σε όλο το Δημόσιο προχωρούν με ταχύτητα στη βαθμολογική κατάταξη των υπαλλήλων στο πλαίσιο των νέων κριτηρίων του νόμου για το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών (Ν. 4369/2016).
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώνεται η υλοποίηση της ηλεκτρονικής φόρμας του Μητρώου από τους ειδικούς του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), στην οποία θα περιλαμβάνονται, ύστερα από αίτησή τους, οι υποψήφιοι για την κάλυψη των υψηλών διοικητικών θέσεων. Αξίζει να επισημανθεί ότι στο Μητρώο Επιτελικών Στελεχών θα μπορούν να ενταχθούν και οι απόστρατοι αξιωματικοί που είναι απόφοιτοι της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ), της Ανώτατης Σχολής Πολέμου (ΑΣΠ), της Ναυτικής Σχολής Πολέμου (ΝΣΠ) και της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Ανωτέρων (ΣΠΑ/Α).
Οικονομία και ποιότητα με «αρίστους»


Την ώρα που ο κ. Βερναρδάκης εξαπολύει πυρά κατά των εκφραστών του νεοφιλελευθερισμού που στοχοποιούν το Δημόσιο και την εργασία σε αυτόν, επιμένει να τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι υπάρχουν ανεκμετάλλευτες δημιουργικές δυνάμεις στο προσωπικό των 563.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Συχνά προτάσσει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει τη μεγάλη δεξαμενή στελεχών υψηλών προσόντων που υπάρχουν στον δημόσιο τομέα, κάτι που θεωρεί ότι οδηγεί σε οικονομία κλίμακας αλλά και σε ποιοτική διοίκηση. Μάλιστα, δεν είναι πολύς καιρός που μίλησε για… αναμόχλευση του ανθρώπινου δυναμικού και για προσέλκυση νέων ηλικιακά ανθρώπων αλλά και προσοντούχων ως προς το εκπαιδευτικό επίπεδο και την εργασιακή εμπειρία τους.
Πέρα από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, στο οποίο μπορούν να ενταχθούν περιορισμένου αριθμού υπάλληλοι, λόγω των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος, υπάρχει μια άλλη δεξαμενή επίσης προσοντούχων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Αλλωστε, σύμφωνα με την ανάλυση τακτικού προσωπικού δημόσιας διοίκησης για το έτος 2015 (τότε ήταν 566.913 οι δημόσιοι υπάλληλοι), ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) είναι το 6,02%, ΔΕ (Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) είναι το 19,70%, ΤΕ το 9,35% και ΠΕ το 39,86%.
Το προσωπικό Ειδικών Θέσεων που απαρτίζεται στη συντριπτική του πλειονότητα από στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού αφορά ποσοστό 24,27%.

Πιέζουν για απολιτικοποίηση
Με νόμο η κατάργηση των τωρινών ΓΓ

Οι διαπραγματεύσεις για τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές περιλαμβάνουν και δημοσιονομικό «κόφτη» αλλά και την επιτάχυνση της αναδιοργάνωσης του Δημοσίου με στενό χρονοδιάγραμμα.
Η εφαρμογή των αλλαγών ως προς την αξιολόγηση προσωπικού και δομών αλλά και δείγματα σαφή περί απολιτικοποίησης ζητούνται συνεχώς από το κουαρτέτο. Αναμένεται ότι μεταξύ άλλων στο κείμενο της συμφωνίας με τους δανειστές – εφόσον συνταχθεί – θα αναφέρεται ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει άμεσα την κατάργηση των παλαιών γενικών γραμματέων μέσω τροποποίησης της νομοθεσίας περί κυβερνητικών οργάνων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk