Κόφτης στις δαπάνες, «σφάχτης» στους φόρους

Με έναν δρακόντειο νόμο που προβλέπει ότι μέσα σε 20 ημέρες από τη διαπίστωση απόκλισης στον προϋπολογισμό θα κόβονται αυτόματα οι δαπάνες για να επανέλθει στους στόχους,

Με έναν δρακόντειο νόμο που προβλέπει ότι μέσα σε 20 ημέρες από τη διαπίστωση απόκλισης στον προϋπολογισμό θα κόβονται αυτόματα οι δαπάνες για να επανέλθει στους στόχους, η κυβέρνηση σφραγίζει τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους και κλείνει την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές της εβδομάδας και μαζί με τον «μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης» θα περιλαμβάνει και το τρίτο πακέτο μέτρων με αυξήσεις στους έμμεσους φόρους που θα εφαρμοστούν σταδιακά από τον Ιούνιο ως το καλοκαίρι του 2018.
Το κρίσιμο όμως μέτρο είναι η διάταξη για τον «αυτόματο κόφτη δαπανών» – όπως αποκαλείται -, ο οποίος θα προβλέπει σύμφωνα με τις πληροφορίες τα εξής:
  • Ως το τέλος Απριλίου κάθε έτους θα συντάσσεται έκθεση από το υπουργείο Οικονομικών για τυχόν αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα (0,5% το 2016, 1,75% το 2017, 3,5% του ΑΕΠ το 2018) που διαπιστώθηκαν από την έκθεση της Eurostat.
  • Σε περίπτωση αρνητικής απόκλισης, θα καθορίζεται το ύψος των μέτρων και θα ενεργοποιείται αυτόματα ο μηχανισμός.
  • Σε 20 ημέρες θα καθορίζονται τα μέτρα – ποιες περικοπές θα γίνουν – ανά κατηγορία δαπανών και θα εφαρμόζονται με προεδρικό διάταγμα.
  • Αν δεν υπάρξει προεδρικό διάταγμα, τότε θα γίνεται οριζόντια περικοπή των κονδυλίων του προϋπολογισμού ανεξαρτήτως κατηγοριών, που σημαίνει ότι θα περιλαμβάνονται μισθοί και συντάξεις.
  • Η ισχύς των μέτρων θα είναι για έναν χρόνο, ως την επόμενη ανακοίνωση της Eurostat.
  • Τέλος, θα υπάρχει ρήτρα διαφυγής για εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. σεισμός και έκτακτες περιπτώσεις).
Είναι προφανές ότι στον μηχανισμό ούτε περιγράφονται ούτε νομοθετούνται μέτρα «υπό αίρεση», καθώς κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα, ούτε μπορεί να δοθεί στον υπουργό Οικονομικών καμία εξουσιοδότηση για την επιβολή φόρων.
Ωστόσο ο μηχανισμός είναι δικλίδα ασφαλείας για τους δανειστές. Κι όπως λένε πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι «διαρθρωτικό μέτρο, καθώς στην αρνητική απόκλιση από τους στόχους ο «κόφτης» θα ενεργοποιείται αυτόματα». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από τον «κόφτη» εξαιρούνται οι δαπάνες που αφορούν την Υγεία και την εθνική ασφάλεια. Στο κρίσιμο ερώτημα κατά πόσο θα μειώνονται αυτόματα οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις η απάντηση των ίδιων πηγών τα λέει όλα:
  • Σε κάθε τομέα υπάρχουν οροφές από τις οποίες δεν πρέπει να ξεφύγουν οι δαπάνες. Αν η απόκλιση από τον στόχο μια χρονιά είναι μικρή, περιορισμένη, αυτό μπορεί να διορθωθεί μέσω των ελαστικών δαπανών. Αν όμως είναι μεγάλη, π.χ. της τάξης 1%, τότε πώς μπορούν να μειωθούν οι δαπάνες χωρίς περικοπές αμοιβών (μισθών και συντάξεων) που αναλογούν στο 70% περίπου του συνόλου των δαπανών στον δημόσιο τομέα;
Με το νομοσχέδιο αυξάνονται και οι έμμεσοι φόροι με στόχο πρόσθετα έσοδα 1% του ΑΕΠ ως το 2018. Κατά τις πληροφορίες τα μέτρα είναι τα εξής:

1.
Αύξηση συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24%.

2.
Αύξηση 5% του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

3.
Φόρος στην κατανάλωση φυσικού αερίου.

4.
Αύξηση των τελών ταξινόμησης αυτοκινήτων με βάση την εμπορική αξία.

5.
Ειδικό τέλος στις πωλήσεις μεταχειρισμένων ΙΧ.

6.
«Τέλος κυκλοφορίας» στα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες που πρέπει να εφοδιάζονται οι οδηγοί όταν περνούν τα σύνορα.

7.
Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα αποδίδουν επιπλέον έσοδα που αναλογούν σε αύξηση του ειδικού τέλους κατά 5 λεπτά ανά χρήστη.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ 2017-2018


8. Αύξηση φόρου στα τσιγάρα και στον καπνό από 20 λεπτά ως και 1 ευρώ το πακέτο.


9.
Ειδικό τέλος 5 λεπτά ανά χρήστη συνδρομητικής τηλεόρασης που θα καταβάλλουν οι εταιρείες.

10.
Τέλος ανά διανυκτέρευση 1 ευρώ ανά αστέρι στα ξενοδοχεία από το 2018.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ο πίνακας που «γέρνει» Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι φρόντισε να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη γύρω από τα νέα, υπερσύγχρονα συστήματα που κρατούν ανέπαφα τα έργα τέχνης,... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk