Χωρίς τραπεζίτες τα deals στη Wall Street

Στα τέλη Απριλίου δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, η Comcast, που δραστηριοποιείται στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, και η φαρμακευτική AbbVie ανακοίνωσαν συμφωνίες για εξαγορά άλλης εταιρείας.

Στα τέλη Απριλίου δύο μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, η Comcast, που δραστηριοποιείται στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, και η φαρμακευτική AbbVie ανακοίνωσαν συμφωνίες για εξαγορά άλλης εταιρείας. Αμφότερα τα deals είχαν κάτι κοινό: για να πραγματοποιηθούν δεν χρειάστηκαν την αρωγή τραπεζίτη. Οι Comcast και AbbVie δεν είναι οι μόνες. Ολο και περισσότερες εταιρείες επιλέγουν να μην καταφύγουν στις υπηρεσίες τραπεζών όταν επιχειρούν εξαγορές και συγχωνεύσεις. Αναδόχους των συμφωνιών και τεχνικούς συμβούλους βρίσκουν σε άλλα, παράλληλα χρηματοοικονομικά «σχήματα» ή αναθέτουν τη δουλειά σε δικά τους, εξειδικευμένα στελέχη.

«Το 2015 οι εξαγοράζοντες εισηγμένες επιχειρήσεις με χρηματιστηριακή αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων σε 70 περιπτώσεις δεν χρησιμοποίησαν χρηματοοικονομικούς συμβούλους, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Dealogic»
γράφει στη «Wall Street Journal» η εξειδικευμένη σε θέματα εξαγορών και συγχωνεύσεων συντάκτρια Ντάνα Ματιόλι. Πρόκειται για το 26% των συνολικών μεγάλων συμφωνιών που υπογράφτηκαν στις ΗΠΑ τη χρονιά που πέρασε. Την αμέσως προηγούμενη χρονιά, το 2014, οι εξαγορές επιχειρήσεων με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολαρίων που δεν «χρειάστηκαν» αναδόχους τράπεζες και χρηματοοικονομικούς συμβούλους ήταν μόλις 25 ή το 13% του συνόλου.
Ηδη από την αρχή του 2016 έχουμε 23 παραδείγματα συμφωνιών με «εναλλακτικούς αναδόχους» – πρόκειται για το 27% του συνόλου των εξαγορών που έχουν συμφωνηθεί προσώρας εφέτος. «Παρατηρούμε ότι, ενώ η διαδικασία εξαγορών και συγχωνεύσεων ανακάμπτει αισθητά, από το 2014 οι ρυθμοί αύξησης των συμφωνιών δίχως τράπεζα είναι ακόμη υψηλότεροι» γράφει η Ματιόλι. «Και αυτά είναι κακά νέα για τη Wall Street, αφού χάνει δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια από τις προμήθειες αναδοχής μεγάλων εταιρικών συμφωνιών» προσθέτει η ρεπόρτερ τής «WSJ».
Παίρνουν τις δουλειές


Το μέλλον ίσως προδιαγράφεται ακόμη πιο δυσοίωνο για τις μεγάλες τράπεζες της Wall Street που ήδη χάνουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς εξαγορών και συγχωνεύσεων προς όφελος μικρότερων χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων, των λεγόμενων «μπουτίκ», που παρακάμπτουν το νέο, αυστηρότερο και ως εκ τούτου «ασφυκτικό» μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση ρυθμιστικό πλαίσιο. Διότι οι «μπουτίκ» προσφέρουν εναλλακτικά τις ίδιες υπηρεσίες με τις μεγάλες τράπεζες δίχως να υφίστανται τον στενό κορσέ των ρυθμίσεων προς όφελος της διαφάνειας και επιπλέον επιβάλλοντας φθηνές χρεώσεις.
Οι χρηματοοικονομικές εταιρείες-μπουτίκ, όπως η Moelis & Co. και η Perella Weinberg Partners LP, κερδίζουν συστηματικά έδαφος έναντι των μεγαλύτερων ανταγωνιστών τους τα τελευταία χρόνια. Με γνώμονα τα καταβαλλόμενα για την παροχή τεχνικής υποστήριξης, το 2016 φαίνεται ότι έχουν κατακτήσει μερίδιο αγοράς που φθάνει το 18%, «διπλάσιο από όσο κατείχαν το 2008», σύμφωνα με την Dealogic. Και αυτό επειδή «τα επιχειρηματικά στελέχη πάντοτε επιθυμούσαν να κρατούν τις μεταβιβάσεις κάτω από έναν πέπλο διακριτικότητας και εμπιστευτικότητας, να κινούνται με ταχύτητα όταν απαιτείται και ασφαλώς να εξοικονομούν χρήματα από τις καταβαλλόμενες προμήθειες» σημειώνει η «WSJ».
Tρομαγμένα πρόσωπα


Σε επιστολή που είχε απευθύνει το 2014 προς τους μετόχους της επενδυτικής του εταιρείας Berkshire Hathaway ο εμβληματικός Γουόρεν Μπάφετ είχε επισημάνει την τάση. Χλευάζοντας μάλιστα τα εξειδικευμένα στην επενδυτική τραπεζική στελέχη των μεγάλων τραπεζών έγραφε ότι «έχουν συνηθίσει να πληρώνονται ανάλογα με την ικανότητά τους να φουσκώνουν τις τιμές των μετοχών και παροτρύνουν τους εξαγοραστές να πληρώνουν premium 20% και 50% πάνω από την τιμή αγοράς των μετοχών των εισηγμένων επιχειρήσεων». Στη συνέχεια ο επονομαζόμενος «σοφός της Ομάχα» επισημαίνει ότι λίγα χρόνια αργότερα οι ίδιοι τραπεζίτες επανεμφανίζονται με τρομαγμένα από την κατάρρευση της μετοχής πρόσωπα και με θέρμη συνιστούν τον διαχωρισμό των συγχωνευθεισών εταιρειών προκειμένου να «απελευθερωθούν οι αξίες για τους μετόχους».

«Αλλαξε κάτι στο εσωτερικό των επιχειρήσεων;»
διερωτάται η ρεπόρτερ τής «WSJ». Σίγουρα κάτι άλλαξε, απαντά η ίδια, και αυτό είναι ότι τα χρόνια της αυστηροποίησης της νομοθεσίας που διέπει τον τραπεζικό κλάδο οι μεγάλες επιχειρήσεις ανέπτυξαν μια στρατηγική διαπραγμάτευσης εταιρικών συμφωνιών και έθεσαν σε εφαρμογή χρηματοοικονομικά μοντέλα που δεν απαιτούν καν τη βοήθεια τραπεζίτη.
Αλλά και στις περιπτώσεις που η τεχνική συμβουλή είναι απαραίτητη, οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον να βρουν τους ίδιους εξειδικευμένους επαγγελματίες εκτός τραπεζικών κολοσσών της Wall Street. Διότι πολλοί εξ αυτών λόγω της παγκόσμιας κρίσης του 2008 εγκατέλειψαν είτε εκουσίως είτε… υποχρεωτικώς τα «μεγάλα μαγαζιά», όπου κέρδιζαν εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, για να βρουν δουλειά και στέγη στις «μπουτίκ», έστω και με χαμηλότερες αποδοχές. Μια ανάλογη μεταπήδηση που έλαβε χώρα πρόσφατα είναι του εξειδικευμένου στον κλάδο των ΜΜΕ τραπεζίτη της Goldman Sachs Γκάι Νατστόμι στην Activision Blizzard, όπου ανέλαβε επικεφαλής στρατηγικής της εταιρείας, αναφέρει η «WSJ». Πρόκειται για μια «μεταγραφή» που έγινε δίχως τυμπανοκρουσίες, όπως επισημαίνει η εφημερίδα. Αλλά οι ενδιαφερόμενοι πάντα πληροφορούνται τι «παίζει» στην αγορά.

ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ
Oταν οι φαρμακευτικές προσλαμβάνουν… τα στελέχη

Η τεχνογνωσία του ειδικού – πολλές φορές και η πρόσβασή του σε χρηματοδοτικές πηγές – είναι απαραίτητη για την εξαγορά μιας εταιρείας. Η αναζήτηση στελέχους εξειδικευμένου στην επενδυτική τραπεζική, ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να γίνει σε κάποια επενδυτική τράπεζα. Μπορεί να γίνει και στο payroll της ίδιας της εξαγοράζουσας επιχείρησης! Είναι η περίπτωση της Comcast και της AbbVie, καθώς τόσο ο γιγαντιαίος όμιλος μέσων ενημέρωσης όσο και η δραστηριοποιούμενη σε πολλές χώρες του πλανήτη (και στην Ελλάδα) φαρμακευτική εταιρεία είχαν φροντίσει να προσλάβουν τον… τραπεζίτη τους και να σχηματίσουν την εξειδικευμένη ομάδα στελεχών που θα διεκπεραίωνε το τεχνικό σκέλος των επεκτατικών σχεδίων των επιχειρήσεων. Ετσι και έγινε. Η Comcast προσέλαβε τον τραπεζίτη Μπομπ Ιτροφ από τη Morgan Stanley και τον διόρισε εκτελεστικό αντιπρόεδρο, αρμόδιο για τη διεθνή εταιρική ανάπτυξη και στρατηγική της εταιρείας. Ο Ιτροφ διεκπεραίωσε τον περασμένο μήνα την εξαγορά της εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών DreamWorks Animation αντί 3,8 δισ. δολαρίων, καθώς ο όμιλος καλωδιακής τηλεόρασης «έπρεπε να κινηθεί τάχιστα», όπως δήλωσαν στη «WSJ» «καλά πληροφορημένες πηγές». Ανάλογη κίνηση έκανε και η AbbVie για να εξαγοράσει τον Απρίλιο την επίσης φαρμακευτική Stemcentrx αντί 5,8 δισ. δολαρίων: φρόντισε να προσλάβει τον περασμένο Δεκέμβριο από την JP Morgan Chase τον τραπεζίτη Χένρι Γκόζενμπρατς και να τον χρίσει επικεφαλής στρατηγικής του ομίλου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk