Τεράστια παραμένει η χρήση μετρητών στην Ελλάδα

Τεράστιο παραμένει το ποσοστό των συναλλαγών που διενεργείται στην Ελλάδα με μετρητά παρά την επιβολή των capital controls

Τεράστιο παραμένει το ποσοστό των συναλλαγών που διενεργείται στην Ελλάδα με μετρητά παρά την επιβολή των capital controls από τον Ιούλιο του 2015, η οποία αύξησε σημαντικά τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών. Αυτό επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Γιάννης Λυμπερόπουλος, γενικός διευθυντής της G4S Cash Solutions, η οποία διακινεί σε μετρητά για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος και των τεσσάρων συστημικών ομίλων αξίες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του ελληνικού ΑΕΠ. Γνωρίζει δηλαδή από πρώτο χέρι τις ανάγκες των τραπεζών σε φυσικό χρήμα.
Σύμφωνα με την πρώτη σχετική πανευρωπαϊκή έκθεση της G4S, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό χρήσης μετρητών μεταξύ των «28» της Ευρώπης, με το 96,6% των πληρωμών (στοιχεία 2014) να γίνεται με μετρητά.
Επιπλέον, ως και την επιβολή των capital controls οι Ελληνες ήταν πρωταθλητές Ευρώπης στις αναλήψεις μέσω ATMs. Για παράδειγμα το 2014, κατά τη διάρκεια του οποίου η ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις δεν είχε προκαλέσει σημαντικές εκροές, με εξαίρεση τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση μεταξύ 27 χωρών της ΕΕ με μέσο ύψος ανάληψης στα 215 ευρώ περίπου. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στη Γηραιά Ηπειρο ήταν την ίδια χρονιά 115 ευρώ, σχεδόν στο μισό.
Ο κ. Λυμπερόπουλος υποστηρίζει ότι «ο επανασχεδιασμός και η βελτιστοποίηση του κύκλου ροής των μετρητών στην Ελλάδα είναι πλέον μονόδρομος, ενώ θα πρέπει να μειωθούν τα στάδια επεξεργασίας χρημάτων μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών». Οπως εξηγεί, «αυτό θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς θα συμβάλει και στη μείωση του συνολικού κόστους διαχείρισης του χρήματος».
Σημειώνει δε ότι ήδη εδώ και δύο χρόνια, σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Εσθονία, Γαλλία και Λουξεμβούργο), η πλειονότητα των πληρωμών γίνεται χωρίς μετρητά. Από την άλλη, η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό χρήσης μετρητών για την περίοδο 2009-2014 ήταν η Ελλάδα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ο πίνακας που «γέρνει» Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι φρόντισε να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη γύρω από τα νέα, υπερσύγχρονα συστήματα που κρατούν ανέπαφα τα έργα τέχνης,... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk