Οι μίζες και τα λαδώματα κοστίζουν $2 τρισ. τον χρόνο

«Η διαφθορά είναι ένα φαινόμενο εξόχως περίπλοκο, το οποίο έχει την τάση να αντιστέκεται στον χρόνο» αποφαίνεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεση

«Η διαφθορά είναι ένα φαινόμενο εξόχως περίπλοκο, το οποίο έχει την τάση να αντιστέκεται στον χρόνο» αποφαίνεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην έκθεση που δημοσίευσε με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής κατά της διαφθοράς που διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη ο Ντέιβιντ Κάμερον στο Λονδίνο συγκεντρώνοντας περί τους 40 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη βρετανική πρωτεύουσα. Πρόκειται άλλωστε για ένα «φαινόμενο» που στοιχίζει στις εθνικές κυβερνήσεις και στους φορολογουμένους περί τα 1,5-2 τρισ. δολάρια ετησίως – μιλάμε για το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Το Ταμείο υπογραμμίζει μάλιστα ότι αν συνυπολογιστεί μαζί με το οικονομικό και το κοινωνικό κόστος, καθώς επίσης οι επιπτώσεις που έχει η διαφθορά στην πραγματική οικονομία και στην αναπτυξιακή διαδικασία, «το κόστος της διαφθοράς είναι αισθητά υψηλότερο». Η διαφθορά απομυζά τον εθνικό πλούτο και τον προσωπικό μόχθο πολιτών σε κάθε χώρα του πλανήτη, αν και σε διαφορετική κλίμακα ασφαλώς. Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός καταδεικνύει διεξοδικά πώς η μάστιγα αυτή επηρεάζει με ποικίλους τρόπους την οικονομία και την κοινωνία κάθε χώρας.

«Μια κυβέρνηση που διαχειρίζεται ένα διεφθαρμένο οικονομικό σύστημα δυσκολεύεται να συλλέξει φόρους κυρίως λόγω της φυγής των κεφαλαίων, της απροθυμίας των κυβερνήσεων να επενδύσουν και, επίσης, του οξυνόμενου από σκάνδαλα τύπου Panama Papers αισθήματος αδικίας που διακατέχει τους πολίτες, με αποτέλεσμα να δυσανασχετούν όταν τους παρακρατείται φόρος»
εξηγούν οι συντάκτες της έκθεσης. Ετσι οι δημόσιες και οι ιδιωτικές επενδύσεις, το κόστος των οποίων εκτινάσσεται στα ύψη με τις διάφορες μίζες και τα λαδώματα, φρενάρουν, δεν γίνονται με γνώμονα την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα ή είναι κακής ποιότητας. Το αποτέλεσμα των οικονομικών αυτών στρεβλώσεων είναι να διογκώνονται τα ελλείμματα των κρατών, να πλήττεται η φερεγγυότητά τους, να δυσφημίζονται ως διεφθαρμένα, να ανεβαίνει ως εκ τούτου το κόστος δανεισμού τους και οι κυβερνήσεις να πασχίζουν για να εξασφαλίσουν από τις αγορές την αναχρηματοδότηση των διαρκώς συσσωρευόμενων χρεών τους. Σημαντικός είναι και ο κοινωνικός αντίκτυπος της διαφθοράς, επισημαίνει το ΔΝΤ. Οι ανισότητες βαθαίνουν, η φτώχεια οξύνεται, η εκπαίδευση και η υγεία πλήττονται. Εξυπακούεται ότι τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας, οι γυναίκες, τα παιδιά και οι φτωχοί εν γένει, υφίστανται οδυνηρότερα τις επιπτώσεις της διαφθοράς.
Αναταραχές


«Τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα πλήττονται συγκριτικά περισσότερο επειδή εξαρτώνται περισσότερο από τις δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες εξαιτίας της διαφθοράς γίνονται πιο ακριβές» δήλωσε η γενική γραμματέας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Εν τέλει η κατάσταση σε μια χώρα στην οποία βασιλεύει η διαφθορά μπορεί εύκολα να πάρει δραματική τροπή και να ξεσπάσουν κοινωνικές αναταραχές και να επέλθει πολιτική αποσταθεροποίηση.
Οι συντάκτες της έκθεσης του ΔΝΤ παραδέχονται ότι μαγικές λύσεις για την αντιμετώπιση της μάστιγας της διαφθοράς δεν υπάρχουν. Η μοναδική λύση είναι η προώθηση της διαφάνειας των οικονομικών συναλλαγών και πρωτίστως η πολιτική βούληση των κυβερνώντων και εν γένει των ασκούντων δημόσια εξουσία να λειτουργήσουν με βάση τις αρχές της δημοκρατίας και της ισονομίας. Αυτό επεσήμανε η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ στη Σύνοδο Κορυφής του Λονδίνου, ενώπιον μάλιστα των ηγετών δύο εκ των πλέον διεφθαρμένων κρατών του πλανήτη, των προέδρων του Αφγανιστάν και της Νιγηρίας Ασράφ Γκανί και Μουχαμάντου Μπουχάρι αντιστοίχως.
Η επικεφαλής του Ταμείου παρέδωσε με πειστικότητα το μάθημά της, ωστόσο και ο δικός της πολιτικός βίος δεν είναι ανέφελος σκανδάλων. Διότι, ως γνωστόν, το 2008 ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Φρανσουά Φιγιόν ενέκρινε ευεργετική συμφωνία διαιτησίας για τον γάλλο μεγαλοεπιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, χάρη στην οποία ενθυλάκωσε 403 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk