* Από την Τόσκα

Η όπερα έχει χρώματα. Μια πληθωρική παλέτα με όποια απόχρωση απαιτείται ώστε να χρωματιστούν με ακρίβεια ο πόθος και το πάθος, ο έρωτας και η ερωτική απογοήτευση, η πίστη και η προδοσία, η θλίψη και η χαρά, η ευτυχία και η δυστυχία, η ζωή και ο θάνατος. Οι επτά νότες, λίγες στον αριθμό αλλά θαυματουργές έτσι όπως με τέχνη αναπτύσσονται μέσα από την καλογυμνασμένη φωνή του λυρικού τραγουδιστή, γίνονται τα πινέλα που προσθέτουν νέες εικόνες, νέες σκηνές, νέες λεπτομέρειες αποστομωτικής ομορφιάς στην πινακοθήκη της μελοδραματικής ιστορίας. «Dammi i colori» («Δώσ’ μου τα χρώματα») λέει και ο ζωγράφος Μάριο Καβαραντόσι στον νεωκόρο της εκκλησίας την οποία αγιογραφεί ζητώντας του τα υλικά για να ολοκληρώσει μια Μαντόνα αλλά την ίδια στιγμή «φιλοτεχνώντας» με τα πληθωρικά χρώματα της φωνής και της ψυχής του το πάθος και την αγάπη του για τη Φλόρια Τόσκα στην άρια «Recondita armonia» από την «Τόσκα» του Πουτσίνι. Δεν επελέγη λοιπόν τυχαία αυτό το τόσο χαρακτηριστικό και διάσημο «Dammi I colori» ως τίτλος για τη νέα παραγωγή του κύκλου «Οπερα και μόδα» της Λυρικής Σκηνής.

Μεταμόρφωση με πινέλα


Η σειρά μουσικών εκδηλώσεων που «παντρεύουν» τη μουσική με τη μόδα, πάνω σε μια ιδέα της δημοσιογράφου του «Βήματος» Ισμας Τουλάτου (που έχει και εφέτος, όπως κάθε χρόνο, την επιμέλεια του θεάματος), επιστρέφει με μια παραγωγή γεμάτη χρώματα: τα χρώματα της μουσικής που μας παρασύρουν σε έναν κόσμο γεμάτο αληθινή ομορφιά αλλά και τα χρώματα, ειδικά για εφέτος, ενός ανθρώπου που εδώ και χρόνια κάνει τέχνη παρεμβαίνοντας στα πρόσωπα κυρίως των γυναικών. Ο σπεσιαλίστας του μακιγιάζ Αχιλλέας Χαρίτος είναι ο άνθρωπος που θα δώσει χρώμα στην εκδήλωση της Λυρικής μεταμορφώνοντας με τα πινέλα του τις λυρικές τραγουδίστριες που θα ανεβούν στη σκηνή. Και ξετυλίγοντας με αυτόν τον τρόπο το δικό του παραμύθι.
Στον τέταρτο χρόνο της πορείας του (προηγήθηκαν διοργανώσεις στο φουαγέ της Λυρικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ωδείο Αθηνών) ο κύκλος «Οπερα και μόδα» θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του θεάτρου Ολύμπια, μόνιμη έδρα της Λυρικής από το 1944, την οποία όμως ο οργανισμός θα εγκαταλείψει σύντομα για να μεταφερθεί στο νέο, υπερσύγχρονο κτίριο της λεωφόρου Συγγρού.
Η συγκυρία, μια στιγμή ιστορική για τη μοναδική όπερα της Ελλάδας, δίνει ιδέες για το στήσιμο του «Dammi i colori» που σχεδιάστηκε ως φόρος τιμής στην ιστορία της Λυρικής: για την παραγωγή θα χρησιμοποιηθούν κοστούμια από το βεστιάριο του οργανισμού, έργα σπουδαίων ενδυματολόγων που έβαλαν τη δική τους σφραγίδα σε μεγάλα έργα του διεθνούς ρεπερτορίου. Βεβαίως, όπως λέει και ο χορογράφος – σκηνοθέτης της παράστασης Κωνσταντίνος Ρήγος: «Κεντρικός πρωταγωνιστής της εφετινής παραγωγής θα είναι το μακιγιάζ. Το πώς δημιουργεί εικόνες και συναισθήματα στον θεατή αλλά και στον ίδιο τον ερμηνευτή, αφού στην περίπτωσή μας θα λειτουργεί σαν μάσκα (body make up). Σε ένα περιβάλλον που μοιάζει με το περιστύλιο ενός παλαιού αστικού σπιτιού προσγειώνεται ένας κοσμοναύτης. Η ιστορία μας ξεδιπλώνεται μέσα από τα μάτια του. Πρόσωπα-άβαταρ που ξεκινούν από το μαύρο για να καταλήξουν σε μια σταδιακή πλήρη απελευθέρωση των χρωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο όλα εμπλουτίζονται μέσα από τη δημιουργική χρήση των κοστουμιών του βεστιαρίου της Λυρικής αλλά και ειδικών κατασκευών που επιμελείται ο Γιώργος Σεγρεδάκης. Ετσι ξεκινάμε από το μαύρο στο λευκό, το γκρι και κάπου εκεί απελευθερώνονται τα χρώματα, κόκκινο, κίτρινο, μπλε, πράσινο κ.ά. Οι τραγουδιστές θα παραμείνουν σκοτεινές φιγούρες ενώ όλο το σύνολο του μπαλέτου θα ερμηνεύσει τις εικόνες με τα χρώματα».
Δημιουργία ατμόσφαιρας


Το σκηνικό θα είναι το ολοκαίνουργο σκηνικό του Αντώνη Δαγκλίδη όπου φιλοξενείται και η νέα παραγωγή της οπερέτας του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Βαφτιστικός». Εκεί μέσα ο Ρήγος και η συνεργάτιδά του στις χορογραφίες Μαρκέλα Μανωλιάδη θα κινήσουν τους Α’ χορευτές, τους σολίστ, τους κορυφαίους και το Corps de Ballet της Λυρικής, καθώς και μερικούς από τους πιο αξιόλογους σήμερα λυρικούς τραγουδιστές μας: τις υψιφώνους Βασιλική Καραγιάννη και Τσέλια Κοστέα, τη μεσόφωνο Ινές Ζήκου, τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου και τον βαθύφωνο Τάσο Αποστόλου. Μαζί τους, σολίστ στο κλαρινέτο ο Γιάννης Σαμπροβαλάκης. Ολοι αυτοί θα διηγηθούν την ιστορία, θα ξετυλίξουν τα χρώματα ενός προγράμματος με άριες και ντουέτι, την επιμέλεια του οποίου έχει ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας που, επιπλέον, θα τους συνοδεύσει στο πιάνο. Τα κομμάτια που επιλέχθηκαν, όπως ο ίδιος ο κ. Γιάκας επισημαίνει, «δεν υπηρετούν, όπως είχε γίνει τις προηγούμενες χρονιές, μια συγκεκριμένη θεματολογία. Το «Dammi i colori» δεν μας διηγείται μια ιστορία αλλά πολλές μικρές ιστορίες που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους, είναι θα μπορούσαμε να πούμε ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων που αποσκοπεί στη δημιουργία ατμόσφαιρας. Αυτό ήταν το ζητούμενο, αυτό ελπίζουμε πως θα καταφέρουμε να παρουσιάσουμε στη σκηνή του Ολύμπια: ένα θέαμα εμπνευσμένο από τα πλούσια χρώματα της μουσικής, κυρίως της όπερας, το οποίο θα μας παρασύρει στη μαγεία του λυρικού θεάτρου».
Εικόνα (Ρήγος – Χαρίτος – Σεγρεδάκης – κοσμήματα Swarovsky) και ήχος (Γιάκας και τραγουδιστές), λοιπόν, στη σκηνή του «Ολύμπια», σε μια παραγωγή που θα παντρέψει αισθητικά το χθες με το σήμερα, το ακριβές πρόγραμμα της οποίας (ποιες άριες, από ποιες όπερες, ποιων συνθετών θα παρουσιαστούν) δεν αποκαλύπτουμε για να μη χαλάσουμε τις εκπλήξεις, καθώς και το μυστικό φινάλε.
Λίγες ημέρες μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Μακρή με τον τίτλο «Dammi I colori… The making of» που θα καταγράφει λεπτομερώς την προετοιμασία της εκδήλωσης ξεκινώντας από τα πρώτα στάδια οργάνωσης του «Οπερα και μόδα» και δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να κρυφοκοιτάξει στο βεστιάριο και στα καμαρίνια όπου γίνεται το μακιγιάζ. Ο Βασίλης Μακρής έχει ειδικευθεί στην αρχιτεκτονική φωτογραφία και τα τελευταία χρόνια απαθανατίζει συστηματικά τις πρόβες και τις παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

πότε & πού:

Η μουσική παράσταση «Dammi i colori» θα παρουσιαστεί στο θέατρο Ολύμπια την Πέμπτη 19 Μαΐου, ώρα 21.00. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται από τα ταμεία του θεάτρου (Ακαδημίας 59, τηλ. 210 3662.100) την Τρίτη 17/5 (15.00 ως 19.00) και την Τετάρτη 18/5 (11.00 ως 14.00). Η έκθεση «Dammi i colori… The making of» θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος από τις 25 Μαΐου ως τις 5 Ιουνίου. Είσοδος ελεύθερη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ