Kάννες, αποστολή

Το κοινωνικοπολιτικό σινεμά του Κεν Λόουτς δεν χρειάζεται συστάσεις. Ο 80χρονος πλέον σκηνοθέτης (17 Ioυνίου 1936) ενδιαφέρεται και παλεύει για τις ανάγκες του απλού ανθρώπου με το ίδιο πάθος που είχε όταν άρχισε να σκηνοθετεί πίσω στην δεκαετία του 1960. Η εφετινή συμμετοχή του Λόουτς στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ των Καννών με το «I, Daniel Blake», είναι η 13η του, ένα ρεκόρ. Επίσης, από το 1970 όταν το «Kes» του προβλήθηκε στην Εβδομάδα Κριτικής ο Λόουτς έχει παρουσιάσει διάφορες ταινίες σε άλλα προγράμματα του φεστιβαλ. Στις Κάννες μετρά πέντε βραβεία εκ των οποίων το σημαντικότερο είναι ο Χρυσός Φοίνικας του 2006 για την ταινία «Ο άνεμος χορεύει το χορτάρι».

Στην τελευταία ταινία του ο Λόουτς κοιτάζει τα τρωτά της βρετανικής δημόσιας διοίκησης και εξαπολύει τα πυρά εναντίον της τερατώδους γραφειοκρατείας που δεν επιτρέπει σε έναν καρδιοπαθή ξυλουργό (Ντέιβ Τζονς) να ξαναβάλει μπροστά την ζωή του. Την ίδια ώρα η ταινία ανιχνεύει την σχέση του ξυλουργού με μια άνεργη μητέρα δυο παιδιών η οποία επίσης ταλαιπωρείται από το δημόσιο :έχει αναγκαστεί να μετακομίσει από το Λονδίνο στο Νιούκαστλ διότι μόνον εκεί έχει βρεθεί σπίτι για να μείνει.

Ολα αυτά ακούγονται πολύ δυσάρεστα μεν, όμως ο Λόουτς με την συνδρομή του εδώ και χρόνια μόνιμου σεναριογράφου του, Πολ Λάβερτι, καταφέρνει να τα παρουσιάσει με εύπεπτο τρόπο χάρη στην βοήθεια του χιούμορ της καθημερινότητας. Αυτό ακριβώς το χιούμορ είναι που δεν επιτερέπει ποτέ στον Ντάνιελ Μπλέικ να χάσει την αξιοπρέπειά του και ο ηθοποιός που τον υποδύεται, ο Ντέιβ Τζονς είναι μια πολύ πιθανή περίπτωση για βραβείο. Φυσικά, ο Λόουτς ποτέ δεν «χαϊδεύει» καταστάσεις όπως ποτέ δεν ξεφεύγει από το θέμα του. Ενδεχομένως πολύς κόσμος θα βρει στο «I Daniel Blake» στοιχεία από προηγούμενες ταινίες του αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μείνει αδιάφορος μπροστά στο περιεχόμενο.

Ανθρωποφαγία με χιούμορ

Σκηνή από την σουρεαλσιτική σάτιρα «Ma loute» του Μπρουνό Ντιμόν

Την Παρασκευή 13 Μαίου, δίπλα στον Κεν Λόουτς ένας Γάλλος σκηνοθέτης, ο Μπρουνό Ντιμόν παρουσίασε την τελευταία ταινία του, «Ma loute». Με φόντο το Καλέ περασμένων εποχών (καλοκαίρι του 1910), ο προκλητικός Ντιμόν της «Φλάνδρας» και του «L’humanite» έφτιαξε μια σουρεαλιστική ταινία πάνω στην πάλη των τάξεων, με έντονο όμως το στοιχείο της κωμωδίας (κάτι που έλειπε μέχρι σήμερα από τις ταινίας του). Εδώ βλέπουμε την άρχουσα τάξη να μπαίνει στην κυριολεξία στο πιάτο της φτωχής εργατικής αφού η ταινία καταπιάνεται με την ανθρωποφαγία χωρίς ωστόσο ποτέ να γίνεται σοκαριστική.

Ο Φαμπρίς Λουκινί και η Ζιλιέτ Μπινός πρωταγωνιστούν στους ρόλους δυο αριστοκρατών, ο καθένας με την δική του υστερία, ενώ ο Ντιμόν κλείνει το μάτι του ακόμα και στον βωβό κινηματογράφο εκείνης της περιόδου παρουσιάζοντας ένα ντουέτο αστυνομικών φτυστό με τους Χοντρό – Λιγνό.

Οι ταινίες «I, Daniel Blake» και «Ma loute» είναι αγορασμένες από ελληνικές εταιρίες κινηματογραφικής εκμετάλλευσης (αντιστοίχως Feelgood και Weirdwave) και θα προβληθούν στην χώρα μας στη νέα χειμερινή σεζόν.