Το «κατηγορώ» του ΣΒΑΠ για την επενδυτική στασιμότητα

Η ανάπτυξη δεν μπορεί να περιμένει. Απαιτείται πολύπλευρη συνεργασία της πολιτείας με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου σε μια από κοινού σχεδιασμένη πορεία προς την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας με προτεραιότητες στις επενδύσεις, στην βιομηχανία και σε κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία της ιδιωτικής οικονομίας, ήταν το μήνυμα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς η οποία εξέλεξε ως πρόεδρο, για μια ακόμη τριετία, τον κ. Δημήτρη Μαθιό.

Η ανάπτυξη δεν μπορεί να περιμένει. Απαιτείται πολύπλευρη συνεργασία της πολιτείας με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου σε μια από κοινού σχεδιασμένη πορεία προς την ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας με προτεραιότητες στις επενδύσεις, στην βιομηχανία και σε κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία της ιδιωτικής οικονομίας, ήταν το μήνυμα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς η οποία εξέλεξε ως πρόεδρο, για μια ακόμη τριετία, τον κ. Δημήτρη Μαθιό.
Στην ομιλία του ο κ. Μαθιός ανέφερε 16 λόγους που εξηγούν την επενδυτική στασιμότητα στη χώρα μας και μέσω αυτών περιέγραψε το αρνητικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να αναπτυχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις
Τι μας φταίει και γιατί δεν θα έπρεπε.
· Πώς να κάνεις επένδυση όταν από το 1984 ανακόπτεται και ο εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων με ένα Προεδρικό Διάταγμα και τα αρμόδια υπουργεία ανακαλύπτουν το λάθος τους το 1995, μετά από αγώνες του ΣΒΑΠ για μια δεκαετία .
· Από 1995 μέχρι το 2005 δεν γίνεται τίποτε. Και από το 2005 μέχρι το 2015 αγωνιζόμαστε ως ΣΒΑΠ προκειμένου να διαμορφωθεί ένα εφαρμόσιμο πλέγμα διαδικασιών. Θετικό για τις επιχειρήσεις. Άρα το θέμα των αδειοδοτήσεων είναι ακόμη ανοικτό και σε εκκρεμότητα!!!
· Ποιο επενδυτικό περιβάλλον να επικαλεστείς όταν οι άδειες που βγάζουν, υποτίθεται συνεργαζόμενα τα υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος χρειάζονται μέχρι και 2 χρόνια.
· Πώς να επενδύσεις όταν λόγω απουσίας πλήρους χωροταξικού αλλά και πολεοδομικού σχεδιασμού, σε όλη την χώρα, και κανείς δεν μπορείς να σου πει που θα στήσεις το εργοστάσιο αλλά σου μιλούν μόνο για τις απαγορεύσεις που ισχύουν.
· Που να στήσεις το εργοστάσιο όταν στην Αττική έχουμε τον χώρο του Ελαιώνα, το Αιγάλεω αλλά και κάθε άλλη περιοχή απροσδιόριστης χρήσης σε εκκρεμότητα και υπό διωγμό.
· Πώς να εμπιστευθείς την Πολιτεία και να επιλέξεις τα Επιχειρηματικά Πάρκα όταν είναι άγνωστοι οι κανόνες λειτουργίας, απροσδιόριστες οι συνθήκες επέκτασης και σε εκκρεμότητα νομοθετήματα που συνδέονται και με την αδειοδότηση στα Πάρκα αυτά.
· Ποια αξία να προσδώσεις στις νόμιμες άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας των εργοστασίων που εκδίδουν οι κεντρικές υπηρεσίες αλλά και η Περιφέρεια όταν μπορούν να ανατραπούν με τις οποιεσδήποτε κινητοποιήσεις Δήμων η Οργανώσεων Πολιτών;
· Πώς να ερμηνεύσεις ως συνεργασία την πολύμορφη παρουσία του κράτους στην επενδυτική δραστηριότητα με αστυνόμευση, πρόστιμα και ανακλήσεις αδειών ακόμη και εκεί που η νομοθεσία αδειοδοτήσεων, ή λειτουργίας εγκαταστάσεων όπως στα Επιχειρηματικά Πάρκα είναι ελλιπής;
· Για ποιο επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα να μιλήσεις σε ξένους ομίλους συνεργάτες σου όταν με την έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική αγορά, τη δυσκολία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα για χρηματοδότηση, τις συνεχείς αλλαγές και την έλλειψη σταθερότητας στο φορολογικό καθεστώς.
· Τι επενδυτικό κόστος να υπολογίσεις με τα υψηλά και συνεχώς μεταβαλλόμενα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου.
· Πώς να δικαιολογήσεις την χρόνια αδυναμία πάταξης της γραφειοκρατίας, του παραεμπορίου, της παραοικονομίας, της διαφθοράς .
· Τι να απαντήσεις σε συνεργάτες σου ομίλους του εξωτερικού και για την πολύπλοκη διαδικασία ένταξης μέχρι και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα κοινοτικά προγράμματα.
· Πώς να κρύψεις το φαινόμενο του χαμένου χρόνου και του κόστους στις συναλλαγές, μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου.
· Τι να πεις για τον κατακερματισμό των υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης και το πλήθος των συναρμοδιοτήτων, ή τις δυσνόητες νομοθετικές και λοιπές κανονιστικές ρυθμίσεις τις καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς του Δημοσίου.
· Και ποια απάντηση να δώσεις ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έλλειψη ηλεκτρονικής μηχανογράφησης όλων των δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών, καθώς και η απουσία διασύνδεσης μεταξύ τους.
* Ακόμη πώς να εξηγήσεις σε ξένους συνεργάτες, προμηθευτές ότι η έλλειψη ρευστότητάς προκαλείται από το κράτος που δεν επιστρέφει στις επιχειρήσεις οφειλόμενο ΦΠΑ και δεν έχει εξοφλήσει προμήθειες κοντά στα 7 δισεκ. ευρώ
Στη συνέλευση του ΣΒΑΠ το παρών έδωσαν η υφυπουργός βιομηχανίας κ. Θεοδώρα Τζάκρη, η συντονίστρια παραγωγής και εμπορίου της ΝΔ κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης, ενώ παρέμβαση έκανε ο υφυπουργός εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας.
«Αισθανόμαστε και εμείς την ίδια αγωνία με εσάς διότι ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η επιχειρηματικότητα για την ευημερία του τόπου. Βρίσκομαι εδώ σ’ αυτή τη θέση για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα» απάντησε στον κ. Μαθιό μιλώντας η υφυπουργός Βιομηχανίας κ. Θ. Τζάκρη.
«Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ξαναμπεί στο δρόμο της ανάπτυξης. Και σε αυτή τη συλλογική μας προσπάθεια σας χρειαζόμαστε πολύτιμους συνομιλητές τόσο στις διεκδικήσεις μας, όσο και στις προτάσεις μας. Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι θα έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία, για να επιτελέσουμε τον κρίσιμο ρόλο μιας παραγωγικής και σοβαρής αντιπολίτευσης.» τόνισε μιλώντας στο ίδιο πνεύμα η Συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της ΝΔ κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.
«Με την πεποίθηση πως, το κράτος πρέπει να καταρτίσει μία νέα στρατηγική στήριξης της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής, εκπέμπουμε μήνυμα κινδύνου! Για να μην «ξεχειλίσει» το ποτήρι της υπομονής για τους λίγους εκείνους «μεγάλους» του ελληνικού «επιχειρείν», που συνεχίζουν για διάφορους λόγους, παράδοσης και ιστορικής συνέχειας, να διατηρούν, εντός της Ελλάδος την έδρα τους» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλειος Κορκίδης.
«Ζητάμε κάθε μορφή συνεργασίας σας για μεγαλύτερη εξωστρέφεια της Ελλάδας και των παραγωγικών της δυνάμεων προς όλο τον κόσμο» τόνισε σε παρέμβασή του ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Μάρδας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk