Η Nissan συμφώνησε στην εξαγορά μεριδίου 34% της Mitsubishi

Με πολιορκητικό κριό τη Nissan, η Renault επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ασία και συγκεκριμένα στην Ιαπωνία. Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, η Nissan θα αποκτήσει μερίδιο 34% της ανταγωνίστριάς της Mitsubishi Motors. Πρόκειται για μια συμφωνία αξίας 237 δισ. γεν (1,9 δισ. ευρώ), την οποία ο διευθύνων σύμβουλος της Nissan (και επικεφαλής του ομίλου Renault) Κάρλος Γκον χαρακτήρισε «κίνηση υπέρβασης προς όφελος και των δύο μερών».

Με πολιορκητικό κριό τη Nissan, η Renault επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ασία και συγκεκριμένα στην Ιαπωνία. Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, η Nissan θα αποκτήσει μερίδιο 34% της ανταγωνίστριάς της Mitsubishi Motors.
Πρόκειται για μια συμφωνία αξίας 237 δισ. γεν (1,9 δισ. ευρώ), την οποία ο διευθύνων σύμβουλος της Nissan (και επικεφαλής του ομίλου Renault) Κάρλος Γκον χαρακτήρισε «κίνηση υπέρβασης προς όφελος και των δύο μερών».
Η συμφωνία για την εξαγορά Mitsubishi θα πρέπει να λάβει την έγκριση των εποπτικών αρχών αλλά και την στήριξη των μετόχων της Mitsubishi. Αν εξασφαλίσει το ΟΚ, η Nissan θα γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Mitsubishi Motors.
Η στρατηγική συμμαχία μεταξύ των δύο ιαπωνικών εταιρειών θα επεκτείνει τη συνεργασία την οποία είχαν εγκαινιάσει προ πενταετίας. Οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν σε θέματα προμηθειών και τεχνολογικής ανάπτυξης, ενώ θα μοιραστούν πλατφόρμες παραγωγής.
Εδώ και μήνες η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault, η οποία κατέχει μερίδιο 43,4% της Nissan, μελετούσε τρόπους συνεργασίας με τη Mitsubishi. Αρχικά είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο ανταλλαγής μετοχών των δύο εταιρειών κατά το πρότυπο της ανταλλαγής μεριδίου 3,1% που έχει πραγματοποιήσει η Renault με τη γερμανική Daimler.
Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν ήταν εύκολο να συμβεί διότι η Mitsubishi διατηρεί στενές σχέσεις συνεργασίας με τη μεγάλη ανταγωνίστρια της Renault στη Γαλλία, την PSA Peugeot Citroën. Εξάλλου, η Nissan και η Mitsubishi έχουν από το 2010 δημιουργήσει από κοινού ένα εργοστάσιο το οποίο κατασκευάζει μικρά αυτοκίνητα πόλης που πωλούνται μόνο στην ιαπωνική αγορά.
Η Mitsubishi προμηθεύει επίσης δικά της μοντέλα εκτός δρόμου (4×4) στη Nissan, προκειμένου να τα προωθήσει αυτή στις αγορές της Μέσης Ανατολής.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk