Διπλές εισφορές για τους μισθωτούς που έχουν και «μπλοκάκι»

Διπλές ασφαλιστικές εισφορές φέρνουν οι νέες αλλαγές στο φορολογικό σε χιλιάδες μισθωτούς που εργάζονται παράλληλα και με δελτίο παροχής υπηρεσιών, το γνωστό σε όλους «μπλοκάκι».

Διπλές ασφαλιστικές εισφορές φέρνουν οι νέες αλλαγές στο φορολογικό σε χιλιάδες μισθωτούς που εργάζονται παράλληλα και με δελτίο παροχής υπηρεσιών, το γνωστό σε όλους «μπλοκάκι». Ο νόμος εισάγει ενιαίους κανόνες για μισθωτούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες.

Η εισφορά αυτή θα είναι επιπλέον του εισοδήματος που λαμβάνει ο εργαζόμενος, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι, τελικά, το κόστος θα κληθεί να το καλύψει εξ ολοκλήρου ο ασφαλισμένος.

Εξαίρεση αποτελούν όσοι αμείβονται μόνο με δελτίο παροχής και απασχολούνται σε έως και δύο εργοδότες, καθώς ο νόμος ορίζει ότι θα ασφαλίζονται ως μισθωτοί, ήτοι το 13,67% θα το πληρώνει ο εργοδότης.

Για τους μισθωτούς, η εισφορά για κύρια σύνταξη ορίζεται σε 20% και επιμερίζεται σε 6,67% για τον εργαζόμενο και 13,33% για τον εργοδότη επί των πάσης φύσεως αποδοχών, με εξαίρεση τις έκτακτες παροχές, λόγω γάμου, γεννήσεων τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας.

Το 20% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους θα πληρώνουν για κύρια σύνταξη και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες. Από 1 Ιανουαρίου 2017, το ίδιο θα ισχύσει για δημόσιους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα οι εισφορές τους να αυξηθούν και να α υποστούν μειώσεις έως και 7% στις «καθαρές» αποδοχές τους.

Σωρευτικά οι αυτοαπασχολούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν –χωρίς τις εκπτώσεις– το 37,95% του εισοδήματός τους για σύνταξη, επικούρηση, υγεία και εφάπαξ.

Μικρή μεταβατική περίοδος με σημαντικές εκπτώσεις προβλέπεται για γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς, ενώ ειδικά οι αγρότες φέτος θα πληρώσουν 10% επί των υφισταμένων ασφαλιστικών κλάσεων του ΟΓΑ. Από του χρόνου, οι εισφορές τους θα συνδεθούν με το εισόδημα.

Για υγειονομική περίθαλψη θεσπίζεται εισφορά 7,10% για μισθωτούς και 6,95% για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk