Να κινητοποιηθεί προσωπικά για την αποτροπή, έστω και την τελευταία στιγμή, της λήψης του φημολογούμενου τέλους διανυκτέρευσης στα ελληνικά ξενοδοχεία ζητά με επιστολή του στον Πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΞΕΕ) κ. Γιώργος Τσακίρης.
Με την ιδιότητά του ως θεσμικού συμβούλου της πολιτείας για θέματα τουρισμού, το ΞΕΕ εκφράζει στην επιστολή έντονη ανησυχία και την κάθετη αντίθεσή του «σε μια τέτοια καταστρεπτική προοπτική, η οποία θα δώσει τη χαριστική βολή στα ελληνικά ξενοδοχεία και κατ’ επέκταση στον ελληνικό τουρισμό.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΞΕΕ τονίζει ότι το Επιμελητήριο, με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), διαπιστώνει ότι μια ενδεχόμενη επιβολή τέλους διανυκτέρευσης υπονομεύει ευθέως όχι μόνο την τρέχουσα τουριστική χρονιά, αλλά και την εν γένει ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.
«Μετά τον υπερδιπλασιασμό του ΦΠΑ, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, αλλά και τη διατήρηση των πολυάριθμων τελών (πνευματικά δικαιώματα, τέλη χρήσης αιγιαλού κ.α.) που επιβαρύνουν επικίνδυνα τη λειτουργία τους, οι ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αδυνατούν να απορροφήσουν οποιαδήποτε περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση», αναφέρει, μεταξύ άλλων. Και καταλήγει, υπογραμμίζοντας ότι «κατά συνέπεια, η υιοθέτηση οποιουδήποτε περαιτέρω μέτρου αμιγώς εισπρακτικής λογικής, θα έχει ως αποτέλεσμα την υπερτίμηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και τον αρνητικό επηρεασμό της τουριστικής ζήτησης της χώρας με άμεση μείωση του αριθμού των αφίξεων, δεδομένου ότι η τιμή διάθεσής του είναι απόλυτα ανελαστική στο διεθνοποιημένο τουριστικό περιβάλλον στο οποίο επιχειρούμε».