«Η Βρετανία να πρωταγωνιστήσει για περισσότερη διαφάνεια στις συναλλαγές»

Έκκληση για τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού-κανονιστικού πλαισίου με διεθνή ισχύ που θα υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να δηλώνουν δημοσίως τις φορολογητέες δραστηριότητές τους σε κάθε χώρα ξεχωριστά απηύθυναν με κοινή επιστολή τους περίπου 300 επιφανείς οικονομολόγοι από πολλές χώρες.

Έκκληση για τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού-κανονιστικού πλαισίου με διεθνή ισχύ που θα υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να δηλώνουν δημοσίως τις φορολογητέες δραστηριότητές τους σε κάθε χώρα ξεχωριστά απηύθυναν με κοινή επιστολή τους περίπου 300 επιφανείς οικονομολόγοι από πολλές χώρες.
Στην επιστολή τους οι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ο τιμηθείς με το Νομπέλ Οικονομίας το 2015 Άνγκους Ντίτον και ο συγγραφέας του πολυδιαβασμένου δοκιμίου «Το Κεφάλαιο στον 21ο Αιώνα» Τομά Πικετί, καλούν τη Βρετανία να ηγηθεί της διεθνούς προσπάθειας για περισσότερη φορολογική διαφάνεια.
Η Βρετανία «στη σέντρα»
Η επιστολή, άλλωστε, δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα ενόψει της διοργάνωσης από τη βρετανική κυβέρνηση την Πέμπτη μιας συνόδου κορυφής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στην οποία θα συμμετάσχουν ηγέτες από 40 χώρες και επίσης εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Επιπλέον, η Βρετανία πρέπει να ηγηθεί της προσπάθειας για διεθνή διαφάνεια επειδή, οι οικονομολόγοι – περίπου 50 εξ αυτών είναι καθηγητές σε βρετανικά Πανεπιστήμια – θεωρούν ότι η θέση της χώρας αυτής σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των φορολογικών παραδείσων είναι «μοναδική», καθώς σχεδόν ένας στους τρεις παραδείσους βρίσκεται είτε σε έδαφος υπό βρετανική κυριαρχία είτε σε πρώην βρετανική αποικία και μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.
Η διεθνής οργάνωση για την καταπολέμηση της πείνας στον πλανήτη Oxfam, η οποία στηρίζει την πρωτοβουλία των 300 οικονομολόγων, θυμίζει, εξάλλου, τις πρόσφατες αποκαλύψεις των περιβόητων Panama Papers και σημειώνει ότι οι περισσότερες από τις μισές από τις εταιρείες-σφραγίδες που είχε «στήσει» η εταιρεία νομικών συμβούλων Mossack Fonseca εδρεύουν σε βρετανικές υπεράκτιες κτήσεις, όπως είναι οι βρετανικές Παρθένες Νήσοι.
Υπενθυμίζεται ότι η διαρροή των Panama Papers αποκάλυψε πώς επιχειρηματικοί όμιλοι και ιδιώτες κεφαλαιούχοι κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από τις φορολογικές αρχές μέσω μιας περίπλοκης διαδικασίας που έχει ως βάση υπεράκτιες εταιρείες-σφραγίδες που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους.
«Εις βάρος της ανθρωπότητας»
«Εκείνο που απαιτείται είναι νόμοι με διεθνή ισχύ για την προώθηση της διαφάνειας και επίσης η βούληση των κυβερνήσεων να βάλουν σε τάξη τα του οίκου τους και να διασφαλίσουν ότι τα εδάφη για τα οποία έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης θα δημοσιεύουν κάθε πληροφορία που αφορά τους πραγματικούς προνομιούχους ιδιοκτήτες των εταιρειών και των οικονομικών τραστ», σημειώνουν οι υπογράφοντες επιστήμονες.
Ο καθηγητής Οικονομικών Χα-Γιουν Τσανγκ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δήλωσε στο BBC ότι προσυπέγραψε την επιστολή επειδή συμμερίζεται την άποψη ότι «οι φορολογικοί παράδεισοι δεν εξυπηρετούν κανένα χρήσιμο σκοπό». Ο δρ. Τσανγκ πρόσθεσε ότι «οι φορολογικοί παράδεισοι στην ουσία επιτρέπουν σε επιχειρήσεις και σε κάποιους ιδιώτες κεφαλαιούχους να δρουν ανεξέλεγκτα εις βάρος της ανθρωπότητας».
«Οι εταιρείες και οι ιδιώτες αυτοί ζουν και πλουτίζουν σε μια χώρα χρησιμοποιώντας εργαζομένους που σπούδασαν με δημόσιο χρήμα, χρησιμοποιώντας δρόμους, λιμάνια και άλλες υποδομές για την κατασκευή των οποίων πλήρωσαν οι φορολογούμενοι της χώρας αυτής. Παρά ταύτα, μεταφέρουν τα χρήματα που κερδίζουν σε μια άλλη χώρα υπό το κάλυμμα μιας εταιρείας η οποία στην πραγματικότητα δεν ασκεί καμία δραστηριότητα εκεί», εξήγησε ο δρ. Τσανγκ.
Ο διάσημος για την αρθρογραφία του σε μεγάλες οικονομικές εφημερίδες καθηγητής του αμερικανικού Πανεπιστημίου Κολούμπια Τζέφρι Σακς, ο οποίος επίσης υπογράφει την κοινή επιστολή, παρατήρησε ότι οι φορολογικοί παράδεισοι καταδεικνύουν πώς οι πλούσιοι και ισχυροί ελέγχουν στην πραγματικότητα τη ροή του χρήματος στον πλανήτη.
«Οι κυβερνήσεις μας πρέπει να πιεστούν όλο και πιο σκληρά για να θέσουν τέρμα στις καταχρήσεις αυτές», τόνισε στο BBC ο Σακς.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ο πίνακας που «γέρνει» Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι φρόντισε να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη γύρω από τα νέα, υπερσύγχρονα συστήματα που κρατούν ανέπαφα τα έργα τέχνης,... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk