Επιστροφή στα κέρδη για την HSW το 2015

Καθαρά κέρδη μετά από πέντε ζημιογόνες χρήσεις εμφάνισε η Hellenic Seaways το 2015 επιβεβαιώνοντας σχετικά ρεπορτάζ του vima.gr.

Καθαρά κέρδη μετά από πέντε ζημιογόνες χρήσεις εμφάνισε η Hellenic Seaways το 2015 επιβεβαιώνοντας σχετικά ρεπορτάζ του vima.gr.
Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, ο κύκλος εργασιών το 2015 ενισχύθηκε κατά 26,5% σε σχέση με το 2014 και διαμορφώθηκε στα 131,9 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη ebitda ανήλθαν στα 24,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 19,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014 και τα καθαρά κέρδη από ζημίες 17,4 εκατ. ευρώ το 2014 διαμορφώθηκαν στα 3,9 εκατ. ευρώ το 2015. Η εταιρεία που το τελευταίο διάστημα «πολιορκείται» από τις Μινωϊκές Γραμμές πέτυχε το 2015 αύξησης της επιβατικής κίνησης κατά 11% και της εμπορευματικής κίνησης κατά 46% έναντι 2014
Παράλληλα, τη χρονιά που πέρασε η εταιρεία προχώρησε σε πλήρη αναδιάρθρωση δανειακών υποχρεώσεων μέσω μείωσης επιτοκίων και παράταση περιόδου αποπληρωμής, σε επενδύσεις σε αγορές πλοίων (Νήσος Σάμος) και σε ποιοτική αναβάθμιση στόλου (Hellenic Highspeed, Highspeed 7) από ίδια κεφάλαια, οι οποίες στην πλειονότητα τους υλοποιούνται στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος. Παράλληλα, ενίσχυσε δρομολόγια με δραστηριοποίηση σε νέες γραμμές δημόσιας υπηρεσίας.
Προοπτικές για το 2016:
Το 2016 η εταιρεία υλοποιεί:
• Προσθήκη 3 νέων πλοίων στην ελληνική ακτοπλοΐα (2 ταχύπλοα, 1 συμβατικό)
• Αύξηση δυναμικότητας κατά 4.100 θέσεων επιβατών και 1.000 οχημάτων
• Προσέγγιση σε επιπλέον κεντρικά λιμάνια και ένταξη νέων δρομολογίων από Θεσσαλονίκη προς Σποράδες και Β.Α. Αιγαίο
«Με δεδομένα την οικονομική σταθερότητα στο ελληνικό οικονομικό περιβάλλον, την αναμενόμενη εισροή τουριστών από το εξωτερικό και την διατήρηση των διεθνών τιμών καυσίμων σε σταθερά επίπεδα, η Hellenic Seaways εκτιμά ότι το 2016 θα παρουσιάσει αύξηση στον κύκλο εργασιών και βελτίωση της κερδοφορίας της σε σχέση με το 2015», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται πως τους τελευταίους πέντε μήνες η εταιρεία «Μινωϊκές Γραμμές» που ανήκει στον όμιλο Grimaldi αγοράζει μετοχές της HSW από μετόχους μειοψηφίας και ήδη ελέγχει το 46% της εταιρείας. Οσο πλησιάζει βεβαίως προς το στόχο του 50,01% το εγχείρημα δυσκολεύει για αυτό και βελτιώνει διαρκώς το τίμημα (τελευταία προσφορά τα 3 ευρώ ανά μετοχή).
Καταλύτης των εξελίξεων θα είναι όμως ο διαγωνισμός για την πώληση του 40% της HSW που ελέγχει στην εταιρεία η Τράπεζα Πειραιώς που ήδη σχεδιάζεται. Σε αυτή την περίπτωση, η «Μινωϊκές Γραμμές» θα δώσει το παρών, αλλά δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και άλλοι μνηστήρες.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk