DW: Σόιμπλε, σχεδόν μόνος εναντίον όλων

Αυτοπαγιδευμένος στην επιμονή του να παραμείνει το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα φαίνεται πως βρίσκεται ο Β. Σόιμπλε. Η πλειοψηφία των εταίρων του ζητά να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αυτοπαγιδευμένος στην επιμονή του να παραμείνει το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα φαίνεται πως βρίσκεται ο Β. Σόιμπλε. Η πλειοψηφία των εταίρων του ζητά να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Μετά τη θυελλώδη συζήτηση στην ελληνική Βουλή και στη συνέχεια την υπερψήφιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού νομοσχέδιου με τις ψήφους του κυβερνητικού συνασπισμού, τα βλέμματα στρέφονται το μεσημέρι στο Eurogroup, όπου δεν αναμένονται μεν αποφάσεις για την πορεία της αξιολόγησης, αλλά θα καταγραφούν οι θέσεις των βασικών πρωταγωνιστών σε ό,τι αφορά κυρίως τη διαχείριση του χρέους που έχει γίνει και το αγκάθι της έκτακτης συνεδρίασης.

«Πρώτα η ολοκλήρωση τηςαξιολόγησης»

Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το σημερινό Eurogroup θα είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη δοκιμασία. Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι παρατηρητές των εξελίξεων με βάση τα φειδωλά αλλά ξεκάθαρα μηνύματα των τελευταίων ημερών που έχει αποστείλει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Το τελευταίο συνοψίζεται στην χθεσινή επαναβεβαίωση της γνωστής θέσης ότι «πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, ενώ στο τέλος θα πρέπει να υπάρχει ένα βιώσιμο πακέτο».

Η θέση αυτή ακούγεται με ικανοποίηση από στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Kόμματος, που υιοθετούν πλήρως την «σκληρή γραμμή» Σόιμπλε έναντι της Ελλάδας, έρχεται όμως σε ευθείας αντίθεση με το ΔΝΤ που θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο και απειλεί να μη συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο, εάν δεν διασφαλιστεί με τη λήψη προληπτικών μέτρων η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, χωρίς το ΔΝΤ, που ήταν το ισχυρό χαρτί του γερμανού υπουργού Οικονομικών για να προσεταιριστεί τους εσωκομματικούς αρνητές της συνέχισης της πολιτικής των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας, δεν υπάρχει περίπτωση η γερμανική βουλή να εγκρίνει οποιαδήποτε αποδέσμευση νέων δανείων προς την Αθήνα.

Επανέρχεται η συζήτηση για Grexit

«Αποτελεί αίνιγμα με ποιο επιχείρημα ο Σόιμπλε θα υποστηρίξει στη Βουλή την απομείωση του ελληνικού χρέους σε βάρος των γερμανών φορολογουμένων», περιγράφει την κατάσταση ο Ραλφ Ζίνα, ανταποκριτής στις Βρυξέλλες της Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας (WDR). «Είτε θα πρέπει να δυσαρεστήσει το κόμμα του υποχωρώντας στις πιέσεις του ΔΝΤ και τη Κομισιόν, είτε τους ευρωπαίους εταίρους του, που στην πλειοψηφία τους – πλην Φινλανδίας, Αυστρίας και Πορτογαλίας – ζητούν να ανοίξει από τώρα η συζήτηση για το χρέος.

Πρώτες βολές εναντίον του Σόιμπλε έρχονται από τον Κρίστιαν Λίντνερ, πρόεδρο το κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (FDP), που δεν εκπροσωπείται στην ομοσπονδιακή βουλή. «Η νέα αβεβαιότητα με την Ελλάδα, αποδεικνύει ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ», δήλωσε στο σημερινό φύλλο της Bild. «Η γερμανική κυβέρνηση από τη μια έχει πετάξει στον αέρα όλες τις απόψεις του ΔΝΤ, από την άλλη έχει θέσει ως όρο τη συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο». Κατά την άποψη του Λίντνερ η Ελλάδα χρειάζεται μια «νέα δημοσιονομική αρχή εκτός ευρώ με κούρεμα χρέους και με πόρους της ΕΕ». Το ενδεχόμενο Grexit επαναφέρει η Μισαλά Μαρκούζεν, επικεφαλής οικονομολόγος της Société Générale. «Οικονομικά τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα, αλλά πολιτικά θα ήταν κίνηση υψηλού ρίσκου», δήλωσε στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Παράλληλα εφημερίδα «Bild» αναλύει τις μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν χθες από το ελληνικό Κοινοβούλιο και τις θέσεις των πιστωτών σε ό,τι αφορά το χρέος και επισημαίνει ότι, «αν το Eurogroup σήμερα ή τις επόμενες ημέρες δεν ικανοποιήσει την Αθήνα στο θέμα των ελαφρύνσεων του χρέους, ο Τσίπρας θα είναι πλέον απρόβλεπτος. Παρατηρητές και στελέχη θεωρούν ότι θα μπορούσε να μπει και πάλι σε πορεία σύγκρουσης, με το επιχείρημα: εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε, αλλά η Ευρώπη όχι. Αυτό δεν ισχύει, αλλά στην Αθήνα θα πιάσει».

H Sueddeutsche Zeitung αναδημοσιεύει τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), στο οποίο επισημαίνεται ότι μετά την έγκριση του νέου πακέτου λιτότητας από την ελληνική Βουλή οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θέλουν σήμερα να αξιολογήσουν τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων και λιτότητας. «Με αυτό είναι συνδεδεμένη η απόφαση σχετικά με το εάν θα δοθεί στην Ελλάδα νέα δανειακή βοήθεια δισεκατομμυρίων», αναφέρει το τηλεγράφημα και προσθέτει: «Οι ελπίδες ωστόσο ότι οι επικεφαλής των Οικονομικών θα καταλήξουν σήμερα σε μια πρώτη συμφωνία είναι, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα, μικρές. Διπλωμάτες θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι την τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Για «πολύ δύσκολη κατάσταση» για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει λόγο στην ανταπόκρισή του από Βρυξέλλες και το ZDF, καθώς, όπως αναφέρει, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει «δύο πράγματα τα οποία στην ουσία το ένα αποκλείει το άλλο», δηλαδή να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ως αυστηρός ελεγκτής, ταυτόχρονα όμως δεν θέλει να συζητήσει για το χρέος, διότι η γερμανική θέση ως τώρα είναι ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και μετά να μιλήσουμε για το χρέος. «Ο Σόιμπλε δεν έχει ως τώρα δώσει ενδείξεις ότι θα αλλάξει αυτή τη θέση. Αυτό θα δημιουργήσει σήμερα ένταση και μάλλον η απόφαση θα μετατεθεί για το τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου» καταλήγει η Γερμανίδα ανταποκρίτρια.

Την ίδια ώρα, ενόψει του Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Ραλφ Μπρίνκχαους δήλωνε ότι αναμένει μεν μια λύση στην διαμάχη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά όχι βραχυπρόθεσμα. «Είμαι αισιόδοξος ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα επιτύχει ένα διαπραγματευτικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο κ. Μπρίνκχαους στην Γερμανική Ραδιοφωνία και πρόσθεσε ότι μια συμφωνία στην διαμάχη δεν θα επιτευχθεί σίγουρα σήμερα: «Θα πρέπει να διαπραγματευτούμε ακόμη περισσότερο», τόνισε, αλλά απέφυγε ένα καθαρό «όχι» σε ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους ή ακόμη και σε ένα «κούρεμα»: «Θα πρέπει για αυτό να γίνουν διαπραγματεύσεις», σημείωσε, αλλά κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος θα ήθελε να αποφύγει ένα τέτοιο «κούρεμα», τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να υπερασπιστούν και τα χρήματα των φορολογούμενών τους, ενώ την ίδια ώρα το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα, καθώς χρειάζεται, όπως είπε, κάποιος ανεξάρτητος που θα διορθώνει.

Στο παρελθόν είδαμε ότι η συνέπεια των ελαφρύνσεων για την Αθήνα ήταν πολλές φορές η διακοπή των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο κ. Μπρίνκχάους και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν χειρίζεται ακόμη και σήμερα ιδιαίτερα αποτελεσματικά τα οικονομικά της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk