Μεταρρυθμίσεις, επιπλέον «πακέτο» και χρέος στην ατζέντα του Eurogroup

Οι μεταρρυθμίσεις, τα προληπτικά μέτρα αλλά και το χρέος θα βρεθούν στο τραπέζι του Eurogroup της 9ης Μαϊου σύμφωνα με το προσχέδιο της ατζέντας που δημοσιοποίησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι μεταρρυθμίσεις, τα προληπτικά μέτρα αλλά και το χρέος θα βρεθούν στο τραπέζι του Eurogroup της 9ης Μαϊου σύμφωνα με το προσχέδιο της ατζέντας που δημοσιοποίησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο θέμα της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει και τη λύση που θα πρέπει να βρεθεί για τα προληπτικά μέτρα. Όπως είναι γνωστό αυτό αποτελεί το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις καθώς η Ελλάδα επιδιώκει ένα αυτόματο μηχανισμό περικοπών και το ΔΝΤ συγκεκριμένα και ψηφισμένα εκ των προτέρων μέτρα.

Στο τραπέζι, ωστόσο, θα πέσει και το θέμα του χρέους. Όπως μάλιστα καθίσταται σαφές η στόχευση αποβλέπει στο να εξασφαλιστεί ότι οι ετήσιες πληρωμές δεν θα υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό του ΑΕΠ προκειμένου να καταστεί βιώσιμο. Επ’ αυτού ο «πήχης» που βάζει ο Γερούν Ντάισελμπουμ είναι «να ληφθεί πολιτική συμφωνία».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το Eurogroup θα συζητήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις για το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, περιλαμβανομένου του πακέτου προληπτικών μέτρων για την διασφάλιση της επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος που προγράμματος του ESM.

Το Eurogroup θα συζητήσει επίσης ενδεχόμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για να διασφαλιστεί πως οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε ένα βιώσιμο επίπεδο, με στόχο την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας.

Σε ευθυγράμμιση με τα συμπεράσματα του Eurogroup της 22ας Απριλίου στο Άμστερνταμ, οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις συζητήσεις στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, περιλαμβανομένου του πακέτου προληπτικών μέτρων, με στόχο την ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατό».

«Η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk