Η τεχνητή νοημοσύνη σύμμαχος και ανταγωνιστής του ανθρώπου

Τέτοιες ημέρες πριν από 19 χρόνια, στις 11 Μαΐου 1997 συγκεκριμένα, οι μηχανές κατήγαγαν μια περιφανή πλην αμφισβητούμενη για τη γνησιότητά της νίκη επί του ανθρώπου.

Τέτοιες ημέρες πριν από 19 χρόνια, στις 11 Μαΐου 1997 συγκεκριμένα, οι μηχανές κατήγαγαν μια περιφανή πλην αμφισβητούμενη για τη γνησιότητά της νίκη επί του ανθρώπου. Ενας ηλεκτρονικός υπολογιστής ονόματι Deep Blue, που είχε κατασκευάσει η ΙΒΜ, νίκησε με 3,5-2,5 τον τότε παγκόσμιο πρωταθλητή και ίσως κορυφαίο σκακιστή όλων των εποχών Γκάρι Κασπάροφ. Μετά τον έκτο αγώνα μπαράζ ο Κασπάροφ κατηγόρησε την ΙΒΜ ότι έκλεβε και ζήτησε την επανάληψη του αγώνα (την προηγούμενη χρονιά είχε κερδίσει σε έναν πρώτο αγώνα τον Deep Blue). Η αμερικανική εταιρεία αρνήθηκε την κατηγορία και φρόντισε να διαλύσει εσπευσμένως τον υπολογιστή εις τα εξ ων τον είχε συνθέσει.
Εκτοτε οι επενδύσεις στη λεγόμενη «τεχνητή νοημοσύνη» πολλαπλασιάστηκαν. Και η ρομποτική αναπτύχθηκε τόσο που ξέφυγε από τις γραμμές της βιομηχανικής παραγωγής και βγήκε στον έξω κόσμο. Βγήκε απειλώντας μάλιστα να τον αλλάξει! Τα αυτοκίνητα δίχως οδηγό και τα αεροπλάνα δίχως πιλότο (τα περίφημα drones) που τόσο δυναμικά μπαίνουν στην καθημερινότητά μας αποτελούν μια χαρακτηριστική επανάσταση της ρομποτικής επιστήμης και της τεχνητής νοημοσύνης εν γένει.
Απροετοίμαστοι


Κάποιοι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι σύγχρονες κοινωνίες είναι εντελώς απροετοίμαστες για να δεχθούν και να ανεχθούν την προϊούσα επανάσταση. Αλλοι επιχειρούν να σταθμίσουν τα υπέρ και τα κατά του δίχως αμφιβολία αναπότρεπτου ρομποτικού μέλλοντός μας.
Το ερώτημα γιατί είναι αναπότρεπτη η ρομποτοποίηση της καθημερινής ζωής απαντάται εύκολα μόλις αναλογιστεί κανείς τα τεράστια ποσά που επενδύονται τα τελευταία χρόνια για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Παρεμπιπτόντως θα έπρεπε να επισημανθεί ότι πρωταγωνιστές (και) τη φορά αυτή στις επενδύσεις του μέλλοντός μας αναδεικνύονται αμερικανικές και κινεζικές εταιρείες εις βάρος των ιαπωνικών και των ευρωπαϊκών και δη των γερμανικών που κατά τεκμήριο είναι πιο εύρωστες οικονομικά.
Η Silicon Valley


Αρκεί να αναφερθεί ότι οι επενδύσεις στον τομέα αυτόν στις ΗΠΑ υπερδιπλασιάστηκαν το 2015 συγκριτικά με το 2014 και έφθασαν στα 587 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών CB Insights.
Παγκοσμίως τη χρονιά που πέρασε οι επενδύσεις στον κλάδο της ρομποτικής αυξήθηκαν κατά 17% και έφθασαν στα 71 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον όμιλο ερευνών IDC, ο οποίος προβλέπει ότι το έτος 2019 θα έχουν σχεδόν διπλαστεί οι επενδύσεις για να φθάσουν στα 135 δισ. δολάρια.

«Τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα και οι μεγαλύτερες επενδύσεις γίνονται στη Silicon Valley και εν γένει στις ΗΠΑ»
δήλωσε στους «Financial Times» ο Ντμίτρι Γκρισίν, ένας ρώσος επενδυτής που «προίκισε» ένα fund με 100 εκατ. δολάρια προκειμένου να κάνει επενδύσεις στα ρομπότ και σε άλλες νεοπαγείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Γκρισίν αναγνωρίζει, παρά ταύτα, ότι η Κίνα θα εξελιχθεί σε μείζονα παίκτη στον ταχέως αναπτυσσόμενο αυτόν κλάδο (κατέχει μερίδιο 35% των ευρεσιτεχνιών που σχετίζονται με τα ρομπότ), ενώ σημειώνει ότι η ιαπωνική Fanuc, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής βιομηχανικών ρομπότ στον κόσμο, έχει προαναγγείλει ως τα τέλη του τρέχοντος έτους τη μεταξύ τους σύνδεση των 400.000 προηγμένων μηχανών που έχει εγκαταστήσει σε διάφορες επιχειρήσεις προκειμένου να ανταλλάσσουν πληροφορίες και στοιχεία.
Η εισβολή μιας ατέλειωτης στρατιάς ρομπότ στα καταστήματα, στα νοσοκομεία, στα εστιατόρια και ασφαλώς στους δρόμους των σύγχρονων πόλεων έχει κατατρομοκρατήσει πολλούς. Είναι χαρακτηριστική η δυσκολία των αυτόνομων οχημάτων, για παράδειγμα, να διακρίνουν έναν άνθρωπο από ένα ζώο που διασχίζουν ταυτόχρονα και απρόβλεπτα τον δρόμο και να επιλέξουν την κρίσιμη στιγμή ποιον θα αποφύγουν να χτυπήσουν. Το βέβαιον είναι ότι, όπως διαβεβαιώνουν οι ειδικοί, τα επόμενα δύο ως πέντε χρόνια όλοι θα ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με κάποια μηχανή που θα διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη (όχι ασφαλώς ως υποψήφια θύματα τροχαίου). Κι αυτό χάρη στην κατάρρευση των τιμών των εξαρτημάτων των ρομπότ που επιτεύχθηκε χάρη στην ανάπτυξη των έξυπνων κινητών τηλεφώνων, όπως επισημαίνουν οι επενδυτές.

«Δεν υπάρχει στον μηχανικό και στον φυσικό χώρο κανένα ανθρώπινο ον που να μπορεί να διεκπεραιώσει κάτι καλύτερα από ένα ρομπότ»
διαβεβαιώνει στους «FT» ο Στιβ Τζάρβετσον, μεγαλομέτοχος της αμερικανικής βιομηχανίας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla.

Σε αναμμένα κάρβουνα
Απειλή για το εργατικό δυναμικό η τεχνολογία των αυτοματισμών

Σε κάποια ταχυφαγεία στις ΗΠΑ και στην Κίνα ήδη μπορεί να παραγγείλει κάποιος από το κινητό του και να περιμένει για να σερβιριστεί όχι από ανθρώπινο αλλά από… μηχανικό χέρι.
Από ένα ρομπότ, δηλαδή, που θα αναζητήσει το σωστό τραπέζι για να παραδώσει την παραγγελία. Ή και από ένα drone, έναν ιπτάμενο σερβιτόρο δηλαδή, που θα προσγειωθεί στο τραπέζι δίχως αναταράξεις που απειλούν να χύσουν τον καφέ στο παντελόνι του πελάτη.
Εξυπακούεται ότι τα 10 εκατ. εργαζόμενοι που απασχολούνται στον κλάδο της εστίασης στις ΗΠΑ (στην Κίνα πρόκειται για εκατοντάδες εκατομμύρια…) κάθονται ήδη σε αναμμένα κάρβουνα καθώς βλέπουν ότι οι μηχανικοί ανταγωνιστές τους απειλούν να τους πάρουν τη θέση.
Στα ύψη τα κέρδη των επιχειρήσεων

Δεν ανησυχούν αδίκως. Σε πρόσφατη έρευνά του ο Τζέισον Φάρμαν, επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποιούσε ότι η ρομποτική έχει στερήσει την αγορά από χιλιάδες εργατικά χέρια και έχει συμβάλει στην καθήλωση των μισθών, ενώ από την άλλη πλευρά έχει εκτινάξει στα ύψη τα κέρδη των επιχειρήσεων που υιοθετούν τις νέες τεχνολογίες των αυτοματισμών.
Κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας εποχής, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η επανάσταση της ρομποτικής. Και καθησυχάζουν τους ανησυχούντες για τις κοινωνικές επιπτώσεις της επανάστασης αυτής θυμίζοντας ότι τον 19ο αιώνα το 60% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ απασχολούνταν στον αγροτικό τομέα, ενώ στις αρχές του 21ου αιώνα το ποσοστό έχει περιοριστεί στο 2% δίχως να αντιμετωπίζει η χώρα πρόβλημα απασχόλησης.

«Κάτι ανάλογο θα συμβεί και τώρα. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κάποιος πώς και από πού θα προκύψουν οι νέες θέσεις εργασίας για να αντικαταστήσουν αυτές που θα κλέψουν τα ρομπότ»
παρατηρεί ο Μάικλ Τσούι της εταιρείας διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού McKinsey.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk