Ανάπτυξη και προσλήψεις από τη Landis στην Κόρινθο

Η απόφαση της πολυεθνικής Landis+Gyr να μεταφέρει τις γραμμές παραγωγής της από το εργοστάσιο της Ελβετίας στη μονάδα της θυγατρικής Landis+Gyr ΑΕ στην Κόρινθο ήδη έχει αφήσει το αποτύπωμά της στην τοπική κοινωνία.

Η απόφαση της πολυεθνικής Landis+Gyr να μεταφέρει τις γραμμές παραγωγής της από το εργοστάσιο της Ελβετίας στη μονάδα της θυγατρικής Landis+Gyr ΑΕ στην Κόρινθο ήδη έχει αφήσει το αποτύπωμά της στην τοπική κοινωνία.
Στους ήδη 420 απασχολουμένους στη μονάδα που σχεδιάζει και κατασκευάζει μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν προστεθεί σε πρώτη φάση επιπλέον 50 εργαζόμενοι και σε βάθος χρόνου, όταν τεθούν σε πλήρη λειτουργία οι νέες γραμμές παραγωγής, ο αριθμός των νεοπροσληφθέντων θα αυξηθεί περαιτέρω. Η λειτουργία της νέας μονάδας δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, κυρίως όχι μόνο για εργαζομένους γραμμών παραγωγής αλλά και για μηχανικούς υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης.
Η Landis+Gyr στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 1970, όταν μοναδικός της πελάτης ήταν η ΔΕΗ. Εδώ και αρκετά χρόνια η Landis έχει απογαλακτιστεί από τη ΔΕΗ και μόνο το 1% του τζίρου της, που σε ετήσια βάση προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ, προέρχεται από την ελληνική επιχείρηση. Σχεδόν το σύνολο της παραγωγής εξάγεται σε 80 χώρες στο εξωτερικό.
Παραγγελίες για τα επόμενα χρόνια


Το εργοστάσιο στην Κόρινθο παρήγε βιομηχανικούς μετρητές και «έξυπνους» μετρητές. Με τη μεταφορά των γραμμών παραγωγής από την Ελβετία θα έχει τη δυνατότητα να παράγει και εμπορικές συσκευές μέτρησης που έχουν εφαρμογή σε μεγάλους εμπορικούς καταναλωτές, όπως αλυσίδες καταστημάτων.

Στην Κόρινθο η ανεργία πλησιάζει το 30% και η πρωτοβουλία του πολυεθνικού ομίλου, που ανήκει σε ποσοστό 40% στην Toshiba Corporation, θωρακίζει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του νομού αφού της εξασφαλίζει παραγγελίες για τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Landis επηρεάζει με την πρόοδο των εργασιών της πολλούς έλληνες μεταποιητές οι οποίοι την προμηθεύουν με εξαρτήματα των μετρητών, όπως χαλκός και πλαστικά τμήματα.

Το οξύμωρο είναι ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία απειλήθηκε με λουκέτο το 2011. Τότε εμφάνισε για δεύτερη χρονιά ζημιές, με αποτέλεσμα στα κεντρικά γραφεία στην Ελβετία να σημάνει συναγερμός. Βασική αιτία των κακών επιδόσεων ήταν ότι, εκτός από τη μείωση των εγχώριων παραγγελιών (η πτώση της οικοδομής δεν ευνόησε τις νέες συνδέσεις μετρητών), τα τελευταία χρόνια το εργατικό μη μισθολογικό κόστος (εισφορές κ.ά.) είχε αυξηθεί σημαντικά στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις μονάδες που διέθετε ο όμιλος στην Ευρώπη.
Το επικρατέστερο σενάριο ήταν το εργοστάσιο της Κορίνθου να κλείσει και η παραγωγική του δραστηριότητα να μεταφερθεί σε άλλα εργοστάσια του ομίλου με μαζική παραγωγή στη Βρετανία και στη Γαλλία.
Τότε η διοίκηση του εργοστασίου στην Κόρινθο μπροστά στον κίνδυνο να μπει λουκέτο ήρθε σε συμφωνία με το σωματείο των εργαζομένων και υπέγραψε επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις της τάξεως του 12%-13% κάνοντας χρήση του Ν. 4046/2012.
Εξαγωγές προς τη Βόρεια Αμερική


Παράλληλα «έτρεξε» και μια μεγάλη παραγγελία για την αντικατάσταση όλων των μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρώμη, με 1,7 εκατ. «έξυπνους» μετρητές από το εργοστάσιο της Κορίνθου, όπως και άλλη μία παραγγελία για 1 εκατ. «έξυπνους» μετρητές για τις σκανδιναβικές χώρες.

Από τότε η εταιρεία αναπτύσσεται διαρκώς και πέρυσι, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, απονεμήθηκε στη Landis+Gyr ΑΕ το βραβείο του καλύτερου προμηθευτή από τη Landis+Gyr Βόρειας Αμερικής. Το εργοστάσιο της Landis+Gyr στην Ελλάδα παραδίδει στη Βόρεια Αμερική το ηλεκτρομηχανολογικό μέρος των «έξυπνων» μετρητών Landis+Gyr της Βόρειας Αμερικής που ονομάζεται Focus. Από το 2010 περισσότεροι από 8.000.000 τέτοιες συσκευές έχουν εξαχθεί από την Κόρινθο προς τη Βόρεια Αμερική, αριθμός που αντιπροσωπεύει κατά μέσον όρο έσοδα της τάξεως των 30.000.000 δολαρίων ετησίως.

Ο κ. Oliver Iltisberger, πρόεδρος για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική της Landis+Gyr, δήλωσε για το εγχείρημα του ομίλου στην Ελλάδα: «Δεν είναι εύκολο για μια πολυεθνική εταιρεία να διακόψει την παραγωγή στις κεντρικές εγκαταστάσεις της, ιδίως όταν αυτές λειτουργούν για πάνω από 100 χρόνια. Η απόφαση για τη μεταφορά της παραγωγικής μονάδας στην Ελλάδα τον Μάιο του 2015 ήταν μια τολμηρή απόφαση και η επιβολή των capital controls δύο μήνες μετά ανησύχησε πολλούς από εμάς. Εναν χρόνο μετά η απόφασή μας δικαιώθηκε. Η μετεγκατάσταση ολοκληρώθηκε μέσα στα χρονικά όρια και τον προϋπολογισμό που θέσαμε και χωρίς διακοπές στην τροφοδοσία των πελατών μας. Είμαστε όλοι υπερήφανοι για τη δουλειά που έγινε».

Η μητρική Landis+Gyr ιδρύθηκε το 1896 στην Ελβετία. Εχει ενοποιημένες πωλήσεις που ξεπερνούν το 1,5 δισ. δολάρια, δραστηριοποιείται σε 30 χώρες σε πέντε ηπείρους και απασχολεί 5.000 εργαζομένους.


Αντικατάσταση μετρητών
Ανοίγει και η αγορά της Ελλάδας

Η διοίκηση της Landis στην Ελλάδα ευελπιστεί να καρπωθεί και τμήμα από το έργο αντικατάστασης των 7,5 εκατ. μετρητών της ΔΕΗ. Και αυτό επειδή οι ευρωπαϊκές οδηγίες στον τομέα της μέτρησης της ενέργειας καθώς και ο σχετικός σχεδιασμός της ΔΕΗ και του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής οδηγούν στην εισαγωγή νέας τεχνολογίας μέτρησης ενέργειας στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με κοινοτική οδηγία, η μέτρηση της ενέργειας θα πρέπει να πραγματοποιείται έως το 2020 με συστήματα προηγμένης διαχείρισης και «έξυπνους» ηλεκτρονικούς μετρητές. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα την αντικατάσταση των περίπου 7,5 εκατ. μετρητών στην Ελλάδα.
Σημειώνεται πως η τρόικα έχει χαρακτηρίσει το έργο αναπτυξιακό και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα Ταμεία Συνοχής της ΕΕ.
Οι «έξυπνοι» μετρητές έχουν ενσωματωμένη επικοινωνία με τη ΔΕΗ και δεν χρειάζεται να πηγαίνει επιτόπου ο καταμετρητής. Επίσης, θα διευκολύνουν τις επικείμενες αλλαγές στην τιμολόγηση (όπου καταγράφεται υψηλή κατανάλωση θα υπάρχει και υψηλή τιμολόγηση). Ηδη, ο ΔΕΔΔΗΕ «τρέχει» πιλοτικό διαγωνισμό για την εγκατάσταση περίπου 180.000 «έξυπνων» μετρητών σε καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk