Σε ιστορικά χαμηλά τον Απρίλιο τα 10ετή ομόλογα της Ευρωζώνης

Η απόδοση των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Απρίλιο, αναφέρει το τελευταίο οικονομικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η απόδοση των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Απρίλιο, αναφέρει το τελευταίο οικονομικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της και καλύπτει τις εξελίξεις από τις 9 Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου.

Ειδικότερα, η απόδοση των τίτλων αυτών (σταθμισμένη με το ΑΕΠ των χωρών) υποχώρησε την 1η Απριλίου στο 0,75%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ στη συνέχεια αυξήθηκε και στις 20 Απριλίου διαμορφώθηκε στο 0,86%.

Όπως σημειώνεται, η απόδοση των κρατικών ομολόγων άρχισε να υποχωρεί μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον Μάρτιο, ενώ αντίστοιχη ήταν η εξέλιξη αναφορικά με τις αποδόσεις και των αμερικανικών ομολόγων.

Στις αγορές εταιρικών ομολόγων, τα ασφάλιστρα κινδύνου (risk premia) για τους τίτλους που εκδίδουν οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μειώθηκαν σημαντικά, μετά την ανακοίνωση από την ΕΚΤ του προγράμματος αγορών ομολόγων τους και τη μείωση των διακυμάνσεων τους.

Τα spreads (οι διαφορές στις αποδόσεις) των εταιρικών ομολόγων μειώθηκαν στο δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου, μετά τη μείωση της μεταβλητότητάς τους. Μετά την ανακοίνωση του προγράμματος αγορών από την ΕΚΤ, σημειώθηκε περαιτέρω μεγάλη μείωση των spreads των εταιρικών τίτλων, η οποία συνεχίσθηκε με πιο σταδιακό ρυθμό τον Απρίλιο.

Η μείωση της μεταβλητότητας προσέφερε στήριξη και στα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία σημείωσαν κέρδη στην επισκοπούμενη περίοδο. Ο ευρύτερος πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Euro Stoxx αυξήθηκε περισσότερο από 4% μεταξύ της 9ης Μαρτίου και της 20ης Απριλίου. Στις ΗΠΑ, ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 αυξήθηκε σχεδόν 6% την ίδια περίοδο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk