Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Υπό την αίρεση των θεσμών και εν αναμονή της κατάθεσης του συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου που από πέρυσι έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Στη θέσπιση φοροαπαλλαγών εστιάζει πλέον το νομοσχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Συγκεκριμένα προβλέπεται, μεταξύ των άλλων, η φορολογική απαλλαγή ως 15 χρόνια, η επιχορήγηση από 10% ως 45% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιοχή της επένδυσης, η επιδότηση του κόστους απασχόλησης, η καθιέρωση σταθερού φορολογικού συντελεστή 12 ετών για επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση μέσω Ταμείου Συμμετοχών για αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων.

Το νομοσχέδιο το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση ως τις 16 Μαίου και πρόκειται να ψηφιστεί ως το τέλος του τρέχοντος μηνός, προβλέπει ακόμη ως ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων τα 100.000 ευρώ, για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, 150.000 ευρώ για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 500.000 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Το σχετικό Σχέδιο Νόμου «Θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας» αναρτήθηκε προς δημόσια διαβούλευση στο opengov.gr μέχρι τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016 και ώρα 17.00. Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός των φορολογικών κινήτρων (φοροαπαλλαγές) που συνιστούν και την «αιχμή» του νέου επενδυτικού θεσμικού πλαισίου, επαναπροσδιορίζονται -σε χαμηλότερα επίπεδα- τα όρια των χαρακτηριζόμενων «στρατηγικών επενδύσεων», δημιουργούνται Business Centers τα οποία θα υποβοηθούν τόσο τις αλλοδαπές όσο και τις εγχώριες επενδύσεις, ενώ θα τροποποιηθεί και ο κώδικας μετανάστευσης, προκειμένου να επιτρέπεται η είσοδος και η διαμονή στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών που θα πραγματοποιούν επενδύσεις στη χώρα.

Όπως προαναφέρθηκε, ο νέος επενδυτικός νόμος θα εστιάζει στην ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω των φοροαπαλλαγών, καθώς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τα «ανοίγματα» των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων έχουν περιορίσει σημαντικά τα προς διάθεση κονδύλια.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, οι εντασσόμενες επιχειρήσεις θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρων κερδών για το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής θα υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου ή και της αξίας του καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού που αποκτάται με χρηματοδοτική μίσθωση.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα εξαλειφθούν και οι άμεσες επιχορηγήσεις (ρευστό), οι οποίες θα προορίζονται για την κάλυψη συγκεκριμένων επιλέξιμων δαπανών ενός επενδυτικού σχεδίου, ενώ το ύψος της επιχορήγησης καθορίζεται με βάση τα ποσοστά που προβλέπει ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ). Τα ποσοστά είναι διαφορετικά ανά περιοχή και μέγεθος επιχείρησης, με τα μεγαλύτερα κίνητρα να δίδονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο των επιδοτήσεων, προβλέπεται και η επιδότηση του επιτοκίου δανείων επενδυτικού σκοπού, αλλά και η επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

Στην περίπτωση αυτή, ο αναπτυξιακός νόμος θα καλύπτει μέρος του κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο, ενώ σχεδιάζεται και η ανάπτυξη ταμείου συμμετοχών και ανάληψης ρίσκου για επενδυτικά προγράμματα νεοφυών επιχειρήσεων.

Τέλος, στον νέο αναπτυξιακό εισάγονται και διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης, ώστε να επέλθει η μείωση της γραφειοκρατίας, η άμεση εξυπηρέτηση των επενδυτών, αλλά με την προϋπόθεση εξασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ο πίνακας που «γέρνει» Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι φρόντισε να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη γύρω από τα νέα, υπερσύγχρονα συστήματα που κρατούν ανέπαφα τα έργα τέχνης,... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk