Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για την οικονομία μετά τις προβλέψεις της Κομισιόν

Πόλεμος ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ ΝΔ και κυβέρνησης μετά τη δημοσιοποίηση των εαρινών προβλέψων της Κομισιόν.

Πόλεμος ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ ΝΔ και κυβέρνησης μετά τη δημοσιοποίηση των εαρινών προβλέψων της Κομισιόν.

Οι υπεύθυνοι Οικονομίας της ΝΔ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «θριαμβολογεί και πανηγυρίζει» για τις Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, προσθέτουν, μια απλή σύγκριση ανάμεσα στις Φθινοπωρινές Προβλέψεις του Νοεμβρίου 2014 και στις Εαρινές Προβλέψεις του Μαΐου 2016 αποδεικνύει ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική: η χώρα επέστρεψε στην ύφεση, το χρέος αυξήθηκε, νέα μέτρα λιτότητας επιβλήθηκαν και πρόσθετα σχεδιάζονται.

Για αμηχανία και πανικό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μιλά η κυβέρνηση, καθώς τα στοιχεία -παρότι δεν επιτρέπουν πανηγυρισμούς- δεν επιβεβαιώνουν την καταστροφολογία που καλλιεργούσε.

Μάλιστα, το υπουργείο εγκαλεί τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι «είναι φρόνιμο, η οποιαδήποτε κρίση ή συστάσεις επί της οικονομικής και δημοσιονομικής πραγματικότητας να έπεται μίας ορθής και ασφαλούς ανάγνωσης των στοιχείων».

Η πρώτη δήλωση Σταϊκούρα-Δήμα

Ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, και ο υπεύθυνος του Τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής–Γ.Λ.Κ. κ. Χρίστος Δήμας, έκαναν (χθες, Τετάρτη) την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Η Κυβέρνηση θριαμβολογεί και πανηγυρίζει για τις Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ωστόσο, μια απλή σύγκριση ανάμεσα στις Φθινοπωρινές Προβλέψεις του Νοεμβρίου 2014 και στις Εαρινές Προβλέψεις του Μαΐου 2016 αποδεικνύει ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Η χώρα επέστρεψε και παραμένει στην ύφεση, η τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας ανεκόπη, το δημόσιο χρέος διογκώθηκε και επιδεινώθηκε η δυναμική του, νέα μέτρα λιτότητας επιβλήθηκαν και πρόσθετα σχεδιάζονται.

Έτσι, η απώλεια πλούτου ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016, οδήγησε στη λήψη νέων μέτρων, ύψους 9 + 3,5 δισ. ευρώ, για την επίτευξη πολύ χαμηλότερων δημοσιονομικών στόχων.

Μέτρα, που η ιδιοκτησία τους ανήκει στην Κυβέρνηση και τα οποία αποτυπώνουν την ιδεοληπτική εμμονή της στην άμεση και έμμεση υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες στα 5,4 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2016, από 3,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, και η αύξηση κατά 17 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο, γίνεται αντιληπτό ότι το κόστος της ανερμάτιστης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν και είναι πολύ μεγάλο για την οικονομία και την κοινωνία.

Είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα συναινέσει σε λανθασμένες και αναποτελεσματικές πολιτικές».

Μεγέθη

Φθινοπωρινές Προβλέψεις ΕΕ

(Νοέ-2014)

Εαρινές Προβλέψεις ΕΕ

(Μάι-2016)

Μεταβολή
201520162015201620152016Σωρευτική 2015-2016

ΑΕΠ (ετήσια % μεταβολή)

2,9

3,7-0,2-0,3-3,1-4,0

-7,1

Ανεργία (%)

25,0

22,024,924,7-0,12,7

2,6

Δημόσιο χρέος (% ΑΕΠ)

168,8

157,7176,9182,88,125,1

33,2

Πρωτογενές αποτέλεσμα (% ΑΕΠ)

4,15,4-3,40,8-7,5-4,6

-12,1

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών

«Η κοινή δήλωση των κ.κ. Σταϊκούρα και Δήμα γεννά εύλογα ερωτηματικά για τρεις κυρίως λόγους:

»»Πρώτον, γιατί διατρέχεται από την αμήχανη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπροστά στην οικονομική πραγματικότητα η οποία -παρότι δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς – σίγουρα απαντά στην καταστροφολογία που έχει, συστηματικά, καλλιεργηθεί.

»» Δεύτερον, γιατί περιέχει συγκρίσεις μεταξύ προβλέψεων και πεπραγμένων, πράγμα που συνήθως γίνεται για να φανεί η αστοχία των προβλέψεων και όχι η αδυναμία των πεπραγμένων. Εκτός κι αν θεωρεί κανείς πως όταν οι προβλέψεις διαφωνούν με την πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

»» Τρίτον γιατί οι επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής της Ν.Δ. ισχυρίζονται στην ανακοίνωσή τους ότι η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (φθινοπωρινή πρόβλεψη 2014) για το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 4,1% για το 2015 και 5,4% για το 2016 ενώ όλοι γνωρίζουν ότι οι στόχοι του μνημονίου ήταν 3% το 2015 και 4,5% το 2016. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2015 ήταν πρωτογενές έλλειμμα -3,5% του ΑΕΠ, ενώ πριν λίγες ημέρες η Eurostat ανακοίνωσε και επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της, πρωτογενές πλεόνασμα +0,7%.

Εν ολίγοις, είναι φρόνιμο η οποιαδήποτε κρίση ή συστάσεις επί της οικονομικής και δημοσιονομικής πραγματικότητας να έπεται μίας ορθής και ασφαλούς ανάγνωσης των στοιχείων».

Σηκώνει το γάντι ο Χρ.Σταϊκούρας

Προς απάντηση του υπουργείου, ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο Υπεύθυνος του Τομέα Δημοσιονομικής Πολιτικής – Γ.Λ.Κ., Χρίστος Δήμας, δήλωσαν:

«Το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στην χθεσινή κοινή δήλωσή μας σχετικά με τις Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελληνική οικονομία, κατά την προσφιλή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να παραπλανήσει και να εξαπατήσει.

Κατασκευάζει αυθαίρετα και τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις.

Η πραγματικότητα είναι ότι το 2015 η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση και το 2016 θα παραμείνει σε ύφεση.

Ο αυτοέπαινος του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει το φοιτητή που χαίρεται γιατί στις εξετάσεις πήρε “ένα” (1) ενώ ο καθηγητής του είχε προβλέψει ότι θα πάρει “μηδέν” (0)».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk