Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ της FIBA Europe και της Euroleague Basketball απειλεί το άθλημα με… πυρηνικό ολοκαύτωμα κάνοντας το σχίσμα του 2000 –όταν είχαν διεξαχθεί δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών, η Ευρωλίγκα και η Σουπρολίγκα –να μοιάζει με παιδικό διαπληκτισμό. Κι αυτό γιατί η FIBA Europe επιστράτευσε το έσχατο μέσο πίεσης απειλώντας 14 εθνικές ομάδες με αποκλεισμό από τις διεθνείς διοργανώσεις εάν οι σύλλογοι των εν λόγω χωρών δεν αποσύρουν τη συμμετοχή τους από τη δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση, το Eurocup.
Επειτα από δημόσιες αντιπαραθέσεις και πολύ έντονο παρασκήνιο, η συνάντηση ορίστηκε τελικώς για την Τρίτη του Πάσχα στο Μόναχο, όπου εδρεύει η Ευρωπαϊκή Ζώνη της FIBA, ωστόσο ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιες θέσεις θα υποστηρίξουν οι αντιμαχόμενες παρατάξεις. Είναι προφανές ότι από τον περασμένο Νοέμβριο είμαστε μάρτυρες σε έναν πόλεμο εντυπώσεων και πιέσεων, κυρίως από πλευράς FIBA Europe, που διεκδικεί μια διοργάνωση η οποία από το 2002 διεξάγεται υπό την αιγίδα της Euroleague Basketball. Και αναφερόμαστε στο Eurocup, που ουσιαστικά αποτελεί το μήλον της έριδος, αν συνυπολογίσει κανείς ότι η FIBA Europe εξαιρεί τις Ομοσπονδίες των οποίων οι σύλλογοι συμμετέχουν στην Ευρωλίγκα.
Κάπως έτσι βρήκε τον μπελά της η ΚΑΕ ΑΕΚ (και όχι οι ΚΑΕ Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, που δεν απειλούνται από τις κυρώσεις της FIBA), η οποία ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, έδειχνε αποφασισμένη να αγωνιστεί στο Eurocup αψηφώντας το τελεσίγραφο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Στην επιστολή της, μάλιστα, προς την ΚΑΕ ΑΕΚ, η ΕΟΚ έβαλε… αυτογκόλ, καθώς όχι μόνο απειλούσε την Ενωση με αποκλεισμό από τις εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις επικαλούμενη μια ξεχασμένη διάταξη του Νόμου 2725/1999, αλλά της υπεδείκνυε με αυταρχικό τρόπο να δηλώσει συμμετοχή στο υπό σύσταση Τσάμπιονς Λιγκ της FIBA, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται για μια Ανώνυμη Εταιρεία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τη Μεγάλη Παρασκευή στο Λονδίνο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των 40 κλαμπ που έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στην Ευρωλίγκα και στο Eurocup της επόμενης σεζόν, ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Κεντρικού Γραφείου της FIBA Europe στο Μόναχο. Ασφαλώς, πρόκειται για δύο σημαντικά ραντεβού πριν από την καθοριστική συνάντηση της Τρίτης, ειδικά εάν πιστέψουμε τα λόγια του προέδρου της Επιτροπής Διοργανώσεων (παλαίμαχου άσου του Παναθηναϊκού) Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ο οποίος δήλωσε προ ημερών ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχει έτοιμη πρόταση της FIBA Europe προς τη Euroleague Basketball.
Την ίδια στιγμή, εξέχουσες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπως ο ρέκορντμαν της Ευρωλίγκας (προπονητής της Φενέρμπαχτσε) Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο τετράκις πρωταθλητής Ευρώπης (προπονητής της Ζαλγκίρις Κάουνας) Σαρούνας Γιασικεβίτσιους διατηρούν σοβαρές ενστάσεις ως προς τις πρακτικές της FIBA. «Θα είναι ένα ωραίο Ευρωμπάσκετ χωρίς την Ισπανία, τη Σερβία, την Ελλάδα, την Κροατία, τη Ρωσία. Οι ομάδες έχουν το δικαίωμα να διαλέξουν. Ο καθένας έχει δικαίωμα να αποφασίζει για την τύχη του. Ισως αυτές οι 14 εθνικές ομάδες να μαζευτούν και να παίξουν σε ένα δικό τους Ευρωμπάσκετ!» σχολίασε με ειρωνικό ύφος ο «Ζοτς», ενώ ο «Σάρας» έγινε ακόμη πιο καυστικός κάνοντας λόγο για πισωγύρισμα 20 ετών: «Πώς μπορεί η FIBA να μιλάει για αρχές και αθλητικά κριτήρια, όταν ξεπουλάει τις wild cards για τα τουρνουά της με τον πιο βλακώδη τρόπο; Μέσω της Euroleague μπήκαν τα πράγματα σε θετική κατεύθυνση. Το να αγωνιστούμε σε ένα τουρνουά της FIBA, θα είναι σαν να πηγαίνουμε 20 χρόνια πίσω!».
Ο λιθουανός σταρ έχει απόλυτο δίκιο ως προς τα αθλητικά κριτήρια, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην εξαγγελία του νεοσύστατου Τσάμπιονς Λιγκ η FIBA Europe πρότεινε εγγυημένα συμβόλαια σε οκτώ ευρωπαϊκά κλαμπ, συμπεριλαμβανομένων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, πρόταση που απορρίφθηκε από τους συλλόγους. Αυτό συνέβη στις 3 Νοεμβρίου 2015, αλλά ακριβώς μία εβδομάδα αργότερα, στις 10 Νοεμβρίου, η Euroleague Basketball «απάντησε» με ένδεκα εγγυημένα συμβόλαια και δεκαετή συμφωνία πολλών εκατομμυρίων ευρώ με την πανίσχυρη εταιρεία IMG. Το περίεργο είναι ότι η Euroleague Basketball αποφάσισε να υιοθετήσει το σύστημα που είχε αναγγείλει η FIBA (16 ομάδες, 30 αγωνιστικές, πλέι οφ, Φάιναλ Φορ) και αντιστρόφως το Τσάμπιονς Λιγκ θα διεξαχθεί με το ως τώρα φορμάτ της Ευρωλίγκας (φάση ομίλων, πλέι οφ, Φάιναλ Φορ)!
Η διαφορά είναι ότι παρά τα λάθη και τις παραλείψεις της η πλευρά του Τζόρντι Μπερτομέου, που παρεμπιπτόντως έχει προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της FIBA Europe, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ομάδων, οι οποίες –ως Ανώνυμες Εταιρείες, που είναι –αρνούνται να υποκύψουν σε πιέσεις και απειλές. Κάτι το οποίο διατυμπάνιζε όλο αυτό το διάστημα και η ΚΑΕ ΑΕΚ, ξεκαθαρίζοντας ότι ουδέποτε αισθάνθηκε «παράνομη» συμμετέχοντας στο εφετινό Eurocup και υπογράφοντας νέο τριετές συμβόλαιο με τη Euroleague Basketball. Ας ελπίσουμε ότι στη κρίσιμη συνάντηση της Τρίτης οι δύο πλευρές θα βάλουν νερό στο κρασί τους, ούτως ώστε να πρυτανεύσει η λογική, να απεμπλακούν από άθλια σενάρια αποκλεισμού οι εθνικές ομάδες (που κέρδισαν στο παρκέ με το σπαθί τους τη συμμετοχή) και να επανέλθει η ηρεμία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ