Ψάχνοντας την απάντηση

Πρώτα το γεγονός. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης παρατηρείται εκλογική άνοδος των κομμάτων της άκρας Δεξιάς. Τελευταίο κρούσμα, η Αυστρία.

Ψάχνοντας την απάντηση | tovima.gr
Πρώτα το γεγονός. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης παρατηρείται εκλογική άνοδος των κομμάτων της άκρας Δεξιάς. Τελευταίο κρούσμα, η Αυστρία.

Υστερα το φαινόμενο
. Δεν θέλει πολλή σκέψη: ο λαϊκισμός βρίσκεται σχεδόν παντού σε ανοδική φάση. Αλλού εκφράζεται προς τα δεξιά (Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Γαλλία…) κι αλλού προς τα αριστερά (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία…) για λόγους που μπορούν να προσδιοριστούν κατά περίπτωση.

Τέλος η ερμηνεία.
Είναι προφανές ότι το ευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικό σύστημα βρίσκεται σε κρίση. Πάσχει από έλλειψη συνοχής και προσανατολισμού. Δίνει σημάδια κόπωσης.
Σε συνθήκες κρίσης, ο λαϊκισμός ανθεί με την ίδια δοκιμασμένη μέθοδο: στα σύνθετα προβλήματα προσφέρει την ψευδαίσθηση της απλής εξήγησης και της εύκολης λύσης.
Αλλοι υπόσχονται ότι θα σκίσουν τα Μνημόνια, άλλοι ότι θα διώξουν τους ξένους και θα κάνουν τη χώρα φρούριο, άλλοι ότι θα γκρεμίσουν το παλιό πολιτικό σύστημα, άλλοι ότι θα μοιράσουν χρήμα βάζοντας χέρι στους πλούσιους ή κυνηγώντας τα λαμόγια.
Γενικώς το ρεπερτόριο είναι ταυτόσημο. Η λογική κοινή. Και η μέθοδος δωρεάν.
Στη βάση της βρίσκεται η εξαίρεση του λαού από το πρόβλημα. Ο λαός είναι περίπου ένας ανεύθυνος άρχων που απλώς υφίσταται ό,τι συμβαίνει.
Στη δημοσκόπηση που δημοσίευσε «Το Βήμα της Κυριακής» στις 14 Απριλίου, το 72,3% δηλώνει ότι το εκλογικό σώμα ψήφισε συνολικά λάθος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, αλλά το 66,2% θεωρεί ότι οι ίδιοι ψήφισαν σωστά. Πάντα φταίνε άλλοι…
Ο λαϊκισμός όμως αθωώνει τον λαό, όχι επειδή τον υπολήπτεται αλλά επειδή δεν τον παίρνει σοβαρά. Εξ ου και προάγει ένα ασταθές πλαίσιο επαναλαμβανόμενων λαϊκών διαδικασιών, εκλογών και δημοψηφισμάτων, οι οποίες συσκοτίζουν την εκάστοτε ετυμηγορία.
Τα δημοψηφίσματα κυρίως αποτελούν την επιτομή των θερμοκηπίων του λαϊκισμού, αφού ο ψηφοφόρος καλείται σε ένα σύνθετο ερώτημα να δώσει μια απλή, συνήθως μονολεκτική απάντηση.
Αυτή είναι η εικόνα του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος σήμερα.
Η απάντηση συνεπώς στο ενιαίο πρόβλημα του δεξιού και αριστερού λαϊκισμού δεν είναι η τυμβωρυχία παλαιών και ξεπερασμένων διαχωριστικών γραμμών.
Αλλά η ανασυγκρότηση του ευρωπαϊκού συστήματος μέσα από τις πολιτικές οικογένειες που παραδοσιακά το δημιούργησαν, την Κεντροδεξιά και την Κεντροαριστερά.
Το σύστημα χρειάζεται κατ’ αρχάς ένα καλύτερο σύστημα. Και η απάντηση στα άκρα είναι πάντα το Κέντρο. Στοιχειώδες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk