Μαρκίζ σοκολάτας με αλκοόλ και βύσσινα

Μερίδες: 8-10, Συνολικός χρόνος: περίπου 1 ώρα και 8 ώρες για το πάγωμα

Υλικά

α. τα “αλκοολικά” βύσσινα

300 γρμ βύσσινα σε κονσέρβα

100 γρμ ζάχαρη

φλούδα πορτοκαλιού

χυμός ½ πορτοκαλιού

1 ξυλάκι κανέλας

100 ml ρούμι ή μπράντυ

β. το κέικ

2 αυγά

110 γρμ ζάχαρη

50 γρμ αλεύρι

1½ κ.σ. κακάο

30 γρμ Flora με βούτυρο λιωμένο (το έχεις αφήσει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου)

γ. η σοκολάτα

250 γρμ σοκολάτα κουβερτούρα

180 γρμ Flora με βούτυρο

50 γρμ ρούμι ή μπράντυ

4 κρόκοι αυγών

100 γρμ ζάχαρη

2 ασπράδια

Εκτέλεση

α. τα “αλκοολικά” βύσσινα

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύεις τα βύσσινα, τη ζάχαρη, την κανέλα, τη φλούδα και το χυμό πορτοκαλιού και ζεσταίνεις σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη
  2. Δυναμώνεις τη φωτιά και αφήνεις να βράσει για 2-3 λεπτά
  3. Αφαιρείς το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτεις το αλκοόλ
  4. Αφήνεις να γίνει χλιαρό, μεταφέρεις σε ένα δοχείο και το βάζεις στο ψυγείο για να κρυώσει (μπορείς να το κρατήσεις για 10 περίπου μέρες στο ψυγείο)

β. κέικ

  1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180
  2. Βουτυρώνεις ένα ταψάκι 25εκ x 35εκ και το στρώνεις με λαδόκολλα
  3. Στο μπολ του μίξερ ανακατεύεις τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να φουσκώσει (περίπου 6-9 λεπτά)
  4. Ρίχνεις στο μίγμα το κοσκινισμένο αλεύρι και κακάο, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ
  5. Προσθέτεις το λιωμένο Flora με βούτυρο (το οποίο έχεις αφήσει να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου) και ανακατεύεις και πάλι απαλά
  6. Στρώνεις το μίγμα στο ταψάκι και ψήνεις για 8-10 λεπτά

γ. η σοκολάτα

  1. Λιώνεις τη σοκολάτα και το Flora με βούτυρο σε μπαιν μαρί (μπαιν μαρί = στερεώνεις ένα ανοξείδωτο μπολ πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει – το νερό δεν πρέπει να ακουμπάει το μπολ) ανακατεύοντας που και που
  2. Αφού λιώσει προσθέτεις το αλκοόλ, ανακατεύεις και το αφήνεις στην άκρη να γίνει χλιαρό
  3. Χτυπάς στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να φουσκώσει
  4. Προσθέτεις το μίγμα της σοκολάτας και ανακατεύεις με μια σπάτουλα
  5. Χτυπάς τα ασπράδια μέχρι να έχεις μια σφιχτή μαρέγκα
  6. Ενσωματώνεις τη μαρέγκα στο μίγμα της σοκολάτας με απαλές κινήσεις
  7. Παγώνεις στο ψυγείο για 30 περίπου λεπτά

δ. η συναρμολόγηση

  1. Στρώνεις μια φόρμα 23 εκ x 7,5 εκ. με πλαστική μεμβράνη (αφήνεις τη μεμβράνη να περισσεύει από τη φόρμα)
  2. Κόβεις το κέικ σε 6 κομμάτια έτσι ώστε να καλύψεις α. τη βάση της φόρμας, β. τα 4 πλαϊνά μέρη της φόρμας και γ. το πάνω μέρος της φόρμας
  3. Βάζεις το πρώτο κομμάτι κέικ στη βάση της φόρμας και συνεχίζεις καλύπτοντας τα 4 πλαϊνά μέρη της φόρμας (πιέζεις καλά με τα χέρια για να κολλήσει το κέικ στη μεμβράνη)
  4. Στραγγίζεις τα βύσσινα και με το σιρόπι βρέχεις τα κομμάτια του κέικ (χρησιμοποιείς ένα πινελάκι για να το κάνεις αυτό)
  5. Ρίχνεις στη φόρμα τη μους σοκολάτας (θέλεις να φτάσει λίγο χαμηλότερα από τη μέση της φόρμας) και καλύπτεις με τα βύσσινα
  6. Ρίχνεις από πάνω την υπόλοιπη μους (τόση ώστε να φτάσει λίγο χαμηλότερα από την κορυφή της φόρμας) και καλύπτεις με το τελευταίο κομμάτι κέικ
  7. Βρέχεις και αυτό με το σιρόπι από τα βύσσινα, τυλίγεις με μεβράνη και βάζεις στο ψυγείο για τουλάχιστον 6-8 ώρες για να παγώσει
  8. Αφού παγώσει το βγάζεις από τη φόρμα, αφαιρείς τη μεμβράνη και σερβίρεις (κόβεται πολύ πιο εύκολα με ένα μαχαίρι που το βυθίζεις σε ζεστό νερό

Η συνταγή αυτή δημιουργήθηκε στo πλαίσιo των Food blog Awards του περιοδικού BHMA GOURMET από τo food blog Marislurp

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk