Λαγάνα ολικής αλέσεως με ταχίνι

Υλικά (για 1 λαγάνα)

300 ml χλιαρό νερό

2 κ.σ. ταχίνι ολικής αλέσεως

2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

1 κ.γ. μέλι

½ κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. καρδάμωμο

200 γρ. αλεύρι κίτρινο (χωριάτικο, τύπου Μ)

240 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως

2 κ.γ. ξηρή μαγιά

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.σ. γλυκάνισο

3 κ.σ. σουσάμι και μπόλικο επιπλέον, για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα υλικά με τη σειρά που αναφέρονται και ζυμώνουμε ώσπου να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε σκεπασμένη με μια πετσέτα σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού μέχρι να τριπλασιαστεί ο όγκος της.

Ζυμώνουμε πάλι και αφήνουμε στην άκρη. Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα στην οποία θα ψήσουμε τη λαγάνα.

Βρέχουμε με λίγο ελαιόλαδο τα χέρια μας, παίρνουμε τη ζύμη και την τοποθετούμε στη λαδόκολλα. Με τη βοήθεια ενός πλάστη, την απλώνουμε κατά μήκος της λαμαρίνας. Ραντίζουμε με λίγο νερό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και την πιέζουμε ελαφρά μία φορά με τον πλάστη για να κολλήσει το σουσάμι. Με ένα πιρούνι σχηματίζουμε μικρές οπές και αφήνουμε σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού για να τριπλασιαστεί σε όγκο ξανά (εναλλακτικά, μπορούμε να τη βάλουμε σε προθερμασμένο, στους 40°C, φούρνο τον οποίο έχουμε σβήσει).

Ψήνουμε στον φούρνο, στους 180°C, για 30-40 λεπτά.

Από τη Σοφία Πιτσικάλη, sofeto.gr

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 17 Απριλίου 2016.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk