«Αν δεν το διεκδικήσεις εσύ, τότε ποιος;». Η φωνή του πρώην πράκτορα της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν, που το 2013 αποκάλυψε το πελώριο πρόγραµµα υποκλοπών της αµερικανικής υπηρεσίας NSA, ακούγεται µέσα από ένα νέφος από µπιτ και συνθεσάιζερ. Αναφέρεται στο δικαίωµα στην ιδιωτικότητα. Πρόκειται για το νέο σινγκλ «Exit», του Ζαν Μισέλ Ζαρ, του 67χρονου σήµερα γάλλου πρωτοπόρου της electronica που βρέθηκε να συνεργάζεται µε τον διάσηµο 32χρονο «whistleblower». Το σινγκλ κυκλοφορεί από την περασµένη Δευτέρα.
Προξενητής της απροσδόκητης συνεργασίας ήταν η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», μέσω της οποίας αποκαλύφθηκαν και τα επίμαχα αρχεία της NSA. Οταν πέρυσι ο Ζαρ παραχώρησε συνέντευξη εκεί, ζήτησε από τον δημοσιογράφο να τον φέρει σε επαφή με τον Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος ζει πλέον στη Μόσχα, καθώς δεν μπορεί να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Η επαφή έγινε και έπειτα από κρυπτογραφημένες συνεννοήσεις οι δύο πολύ διαφορετικοί άνδρες συνομίλησαν επί μιάμιση ώρα. Τελικώς, ο Ζαρ ταξίδεψε ως τη Μόσχα, προκειμένου να συζητήσει με τον Σνόουντεν, να πάρει τα ηχητικά samples για το τραγούδι αλλά και να τον βιντεοσκοπήσει, ώστε να προβάλει αποσπάσματα στις συναυλίες του.
«Ο Εντουαρντ Σνόουντεν είναι ένας απόλυτος ήρωας της εποχής μας» δήλωσε ο Ζαρ, προσθέτοντας ότι του θυμίζει τη μητέρα του, η οποία «εντάχθηκε στη Γαλλική Αντίσταση το 1941, όταν όλοι στη Γαλλία πίστευαν ότι επρόκειτο για ταραξίες, και πάντοτε μου έλεγε ότι όταν η κοινωνία γεννάει πράγματα που δεν αντέχεις, πρέπει να αντιστέκεσαι».
Από την άλλη πλευρά, ο Σνόουντεν, έχοντας σαφώς πιο ταπεινά κίνητρα, δήλωσε ότι δέχτηκε να βοηθήσει τον Ζαρ επειδή η μουσική του τού θυμίζει τη μουσική από τα βιντεογκέιμ που έπαιζε μικρός.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 24 Απριλίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ