Την κρισιμότατη -για αρκετούς, καθοριστική- νίκη στη Νέα Υόρκη πήραν οι Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ στις κάλπες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για το χρίσμα στις προεδρικές εκλογές.

Η μεν Κλίντον βρίσκεται πλέον καθαρά μπροστά στη μάχη εναντίον του Σάντερς, ο δε Τραμπ καταφέρνει με τη σημαντική του διαφορά να υπερκεράσει μαθηματικά τον Τεντ Κρουζ -έστω κι αν ακόμη παραμένει αβέβαιο αν θα καταφέρει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία εκλεκτόρων στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών.

Η μάχη της Νέας Υόρκης είναι, αρχικά, ξεκάθαρο μήνυμα στο πεδίο των Ρεπουμπλικανών: Μαθηματικά, ο Τραμπ είναι ο μοναδικός που έχει ακόμη πιθανότητες να καταλήξει με πλειοψηφία εκλεκτόρων -κάτι όμως κάθε άλλο παρά σίγουρο.

Αντιθέτως, μετά τη Νέα Υόρκη, για τον Τεντ Κρουζ είναι αριθμητικά αδύνατο (όπως και για τον τρίτο στην κούρσα, τον Τζον Κάσιτς) να συγκεντρώσει στη συνέχεια αρκετούς εκλέκτορες για να πιάσει το μαγικό αριθμό των 1.237 στο συνέδριο.

Όσον αφορά τους Δημοκρατικούς, η Χίλαρι Κλίντον έχει πλέον καλύψει, με τη Νέα Υόρκη, το 80% της πορείας για να πάρει το χρίσμα του δικού της κόμματος.

Θεωρητικά, η μάχη δεν είναι χαμένη για τον Σάντερς, ο οποίος όμως θα έπρεπε να διασφαλίσει το 71% των εκλεκτόρων που μένουν στις επόμενες μάχες.