Η δική μας έκδοση της θρυλικής πάστας ποντικάκι διαφέρει από την κλασσική, είναι όμως εξίσου υπέρ σοκολατένια, αρωματική και νοστιμότατη.

Τα υλικά είναι τα εξής:

Βάση
100 γρ χουρμάδες
75 ml νερό
100 γρ φουντούκια
1 κουταλιά Flora με Βούτυρο
1 κουταλιά καλής ποιότητας κακάο

Σοκολατένια Μους
250 γρ ώριμο αβοκάντο
50 ml χυμό πορτοκαλιού
3,5 κουταλιές καλής ποιότητας κακάο
5 κουταλιές μέλι
70 γρ βούτυρο κακάο
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

Γλάσο
65 γρ βούτυρο κακάο
23 γρ καλής ποιότητας κακάο
23 γρ χαρουπάλευρο
2 κουταλιές μέλι
8κουταλιές νερό

Λίγα λευκά αμύγδαλα
Τσέρκια για πάστες
(προκύπτουν δύο πάστες)

Ξεκινάμε με την βάση. Στα 75 ml νερό μουλιάζουμε για δύο ώρες τους χουρμάδες. Παράλληλα, αλέθουμε καλά τα φουντούκια και τα αδειάζουμε προσωρινά σε ένα μπολ. Μεταφέρουμε τους χουρμάδες στον επεξεργαστή τροφών και ενεργοποιούμε την μεγάλη ταχύτητα με σκοπό να προκύψει μία ενιαία πάστα. Σε ένα μπρίκι, σε εξαιρετικά χαμηλή φωτιά, ομογενοποιούμε το νερό που περίσσεψε από το μούλιασμα, το Flora και τοκακάο. Προσθέτουμε το μείγμα στους αλεσμένους χουρμάδες και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα δευτερόλεπτα. Τελευταία ενσωματώνουμε τα φουντούκια και η βάση μας είναι έτοιμη.

Προχωράμε με την μους. Στον επεξεργαστή τροφών αλέθουμε δυνατά τα τέσσερα πρώτα υλικά, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Σταματάμε για λίγο τη λειτουργία της συσκευής και σε μπεν μαρί λιώνουμε ελαφρά το βούτυρο κακάο αφού πρώτα το θρυμματίσουμε. Ενεργοποιούμε την μέγιστη ταχύτητα, ρίχνουμε το βούτυρο κακάο και περιμένουμε να δημιουργηθεί μία λεία κρέμα. Στο τέλος ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

Πάστα Ποντικάκι

Συναρμολόγηση:
Γεμίζουμε τα τσέρκια μας πρώτα με τη βάση και κατόπιν με την μους. Με ένα κορνέ ζαροπλαστικής σχηματίζουμε το σώμα του ποντικιού. Με ένα λεπτό μαχαιράκι βελτιώνουμε με προσοχή το βουναλάκι που έχει προκύψει. Τοποθετούμε τις πάστες στην κατάψυξη ώστε να παγώσουν γρήγορα και προχωράμε στο γλασάρισμα.

Γλασάρισμα:
Για να ντύσουμε την πάστα σκέφτηκα πως τίποτα δεν θα ήταν νοστιμότερο από μία πραγματική χειροποίητη σοκολάτα ελαφρώς αραιωμένη ώστε να μπορεί εύκολα να κόβεται. Για να την κατασκευάσουμε ακολουθούμε την διαδικασία παρασκευής σοκολάτας έχοντας όμως αραιώσει το μέλι μας με τις 8κουταλιές νερό. Ως αποτέλεσμα θα προκύψει μία σοκολάτα με πιο μαλακή υφή. Μόλις την ετοιμάσουμε την περιχύνουμε πάνω από τις πάστες τις οποίες έχουμε ξεφορμάρει και τοποθετήσει σε μία σχάρα. Με γρήγορες κινήσεις και με τη βοήθεια μιας μικρής σπάτουλας καλύπτουμε την κάθε πλευρά.

Τέλος τοποθετούμε δύο ολόκληρα αμύγδαλα για αυτιά και δύο πολύ μικρά κομμάτια και μάτια. Και είμαστε έτοιμοι!!!

Πάστα Ποντικάκι

Σήμερα δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος με τις φωτογραφίες. Το ποντικάκι γυάλιζε υπερβολικά. Τι και αν προσπάθησα να κάνω diffuse το φως με λευκά υφάσματα, τίποτα, μονίμως κάτι περίεργεςμπλεγυαλάδες. Βλέπετε, δεν ήθελα να τοπουδράρω με κακάο όπως συνήθως κάνω, γιατί θα έκρυβα την σοκολατένια επιδερμίδα του … Τελικά το φωτογράφησα σε αρκετή σκιά, με αποτέλεσμα να βγει μουντό και βαρετό. Και για να σώσω λίγο την κατάσταση, αποφάσισα τελευταία στιγμή να το πασπαλίσω με λίγο ψηφιακό confetti.

Πάστα Ποντικάκι

Η συνταγή αυτή δημιουργήθηκε στo πλαίσιo των Food blog Awards του περιοδικού BHMA GOURMET από τo food blog Νεανικόν.