Ελβετική αεροδιαστημική εταιρεία αγόρασε αεροπλάνο Airbus με το οποίο σχεδιάζει να προσφέρει από φέτος πτήσεις αναψυχής που προσομοιώνουν τις συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Οι πελάτες, πάντως, θα πρέπει να έχουν όχι μόνο βαθύ πορτοφόλι και γερό στομάχι.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο ελβετικός όμιλος Swiss Space Systems (S3) ανακοίνωσε ότι αγόρασε ένα Airbus A340-300 που θα μεταφέρει περίπου 70 επιβάτες σε πτήσεις των 90 λεπτών, κατά τις οποίες το αεροπλάνο θα κινείται σε παραβολικά τόξα -ουσιαστικά θα ανεβοκατεβαίνει απότομα.

Καθώς το αεροπλάνο ανεβαίνει προς την κορυφή του τόξου η ισχύς των κινητήρων του μειώνεται απότομα έτσι ώστε να βρεθεί για λίγο σε ελεύθερη πτώση. Για 20 με 25 δευτερόλεπτα, μέχρι το αεροπλάνο να κατέβει στη βάση του τόξου, οι επιβάτες έχουν την αίσθηση ότι δεν έχουν βάρος.

Η έλλειψη βαρύτητας και η ναυτία

Οι πτήσεις «μειωμένης βαρύτητας», όπως ονομάζονται επίσημα, χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1950 για την εκπαίδευση αστροναυτών, ενώ σήμερα υπάρχουν αμερικανικές και ρωσικές εταιρείες που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες σε τουρίστες.

Οι παρενέργειες πάντως δεν λείπουν: οι αστροναύτες της NASA είχαν βαφτίσει τις πτήσεις μειωμένης βαρύτητας «vomit comet», ή «κομήτης του εμετού», ένα λογοπαίγνιο για την έντονη ναυτία που νιώθουν οι περισσότεροι επιβάτες.

Στις πτήσεις της S3, οι τιμές ξεκινούν από τα 2.700 ελβετικά φράγκα (2.480 ευρώ) στην κύρια καμπίνα των 40 περίπου επιβατών, ενώ οι θέσεις στο «VIP Room», το οποίο θα φιλοξενεί μέχρι 12 άτομα, φτάνουν τα 65.000 φράγκα (59.700 ευρώ)
Newsroom ΔΟΛ