Ποιος θα πρέπει να ηγηθεί των Ηνωμένων Εθνών;

Φέτος τα Ηνωμένα Έθνη θα επιλέξουν τον επόμενο Γενικό Γραμματέα…

Ποιος θα πρέπει να ηγηθεί των Ηνωμένων Εθνών; | tovima.gr

Φέτος τα Ηνωμένα Έθνη θα επιλέξουν τον επόμενο Γενικό Γραμματέα. Χρειαζόμαστε τον καταλληλότερο υποψήφιο για τη θέση αυτή που πολύ συχνά θεωρείται ως η πιο «αδύνατη» δουλειά στον κόσμο.

Με δεδομένο ότι ο επόμενος Γενικός Γραμματέας (ΓΓ) θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2017, είναι πολύ εύκολο να κατανοήσουμε το γιατί. Φoβερές συγκρούσεις και ανθρώπινη οδύνη κυριαρχούν σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ευρώπης. Βίαιοι εξτρεμισμοί μας απειλούν. Συνεχιζόμενες διακρίσεις εναντίον γυναικών και νεαρών κοριτσιών. Ανησυχητική άνοδος της ξενοφοβίας. Περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πασχίζουν να ξεφύγουν από την ακραία φτώχεια. Σχεδόν 60 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν εκτοπιστεί ενώ ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας ανοίγει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την υλοποίηση των Στόχων για τη Βιώσιμη ανάπτυξη πριν να είναι πολύ αργά. Τέλος, έχουμε έναν Οργανισμό που χρειάζεται να προσαρμοστεί στους Στόχους αλλα και στις προκλήσεις που ο κόσμος μας αντιμετωπίζει.
Στην εβδομηντάχρονη ιστορία του, ο ΟΗΕ, με όλα τα ψεγάδια του, έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε τέτοιου είδους προκλήσεις. Πολλοί έχουν προτείνει ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας (Secretary General) να είναι είτε Στρατηγός (General) ή Γραμματέας (Secretary). Αυτή σκέψη είναι πολύ απλοϊκή καθώς ο ΓΓ πρέπει να είναι και τα δύο και πολλά ακόμα.
Ένα άτομο με ισχυρό ηθικό σθένος και ακεραιότητα, άνδρας ή γυναίκα – και δεν βλέπω γιατί ο καλύτερος υποψήφιος να μην είναι γυναίκα – ένα άτομο που θα είναι η φωνή των πιο αδύναμων και που θα έχει κάνει κτήμα του τα ιδανικά και τις επιδιώξεις των Ηνωμένων Εθνών.
Ο σημαντικότερος διπλωμάτης του κόσμου, ο Γενικός Γραμματέας, θα πρέπει να χρησιμοποιεί την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του καθώς και τις καλές του υπηρεσίες, ώστε να αποτρέπει συγκρούσεις, να μεσολαβεί για την αποκατάσταση της ειρήνης και να προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένας άνθρωπος με πολιτικό ανάστημα και ισχυρές ηγετικές ικανότητες που θα μπορεί να θέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας οποιοδήποτε ζήτημα που κατά τη γνώμη του μπορεί να αποτελεί απειλή για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.
Ως ανώτατος διοικητικός αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, ο ΓΓ πρέπει να δημιουργεί ένα κλίμα ακεραιότητας, δικαιοσύνης, ικανότητας και αποδοτικότητας σε όλο το εύρος της οικογένειας του ΟΗΕ και να επιβλέπει έναν τεράστιο Οργανισμό με έναν προϋπολογισμό που ανέρχεται σε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα προσωπικό 40,000 ατόμων καθώς και 41 ειρηνευτικές επιχειρήσεις παγκοσμίως. Πρέπει να είναι ένα άτομο με άριστες ικανότητες επικοινωνίας και διαπροσωπικής επαφής, ικανό να κινείται ομαλά στον όλο και περισσότερο πολυπολικό μας κόσμο και να οδηγήσει τον κόσμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Παλαιότερα, δεν υπήρχε καμία διαφάνεια σχετικά με το πότε ξεκινούσε η διαδικασία ή -ακόμα πιο απίστευτο- ποιοι ήταν οι υποψήφιοι. Επιπλέον, δεν υπήρχε ποτέ επίσημη περιγραφή των καθηκόντων της θέσης αλλά και καμία ευκαιρία για ουσιαστικό και ανοιχτό διάλογο με τους υποψήφιους, ούτε για τα μέλη των Ηνωμένων εθνών αλλά ούτε και για το ευρύ κοινό.
Το αποτέλεσμα: Προτάσεις μετά από διαπραγματεύσεις κεκλεισμένων των θυρών, κυρίως μεταξύ των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οχτώ Γενικοί Γραμματείς με καμία εξ αυτών να είναι γυναίκα, και με τη Γενική Συνέλευση να επικυρώνει συμβολικά τον διορισμό τους. Συνεπώς, οι Γενικοί Γραμματείς θεωρούνταν, όχι πάντα δίκαια, ότι ήταν υπόχρεοι στις ίδιες δυνάμεις από τις οποίες πρέπει να είναι περισσότερο ανεξάρτητοι.
Ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών είναι σαφής για τον ρόλο τόσο του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και της Γενικής Συνέλευσης αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής και διορισμού, και πρέπει τον ακολουθήσουμε πιστα. Ωστόσο, οι πρόσφατες αλλαγές, που συμφωνήθηκαν και από τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης, μας προσφέρουν μία πραγματική ευκαιρία για μία πιο διάφανη, στιβαρή, συμμετοχική και τελικά πιο αποτελεσματική διαδικασία.
Ως πρόεδρος αυτης Γενικής Συνέλευσης είναι καθήκον μου να διασφαλίσω ότι αυτές οι αλλαγές εφαρμόζονται.
Ιδού λοιπόν τί συμβαίνει:
Τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας και εγώ, θέσαμε σε κίνηση την επιλογή διαδικασίας, απευθύνοντας πρόσκληση προς όλους τους υποψηφίους να παρουσιαστούν το συντομότερο δυνατό.
Περιγράψαμε τα κεντρικά σημεία της διαδικασίας επιλογής ενώ τονίσαμε μερικά από τα βασικά κριτήρια για τη θέση. Δεδομένης της εβδομηντάχρονης ανδροκρατίας, ενθαρρύναμε τα κράτη-μέλη να προτείνουν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες. Μέχρι σήμερα, την αίτηση τους έχουν υποβάλει οκτώ υποψήφιοι ενώ βιογραφικά και σχετικές πληροφορίες έχουν αναρτηθεί δημοσίως στον ιστότοπό μου.
Ίσως η πιο σημαντική ευκαιρία για να αφήσουμε πίσω το παρελθόν, πηγάζει από τον ανοιχτό διάλογο που διοργανώνω με τους υποψηφίους. Οι διάλογοι αυτοί που από πολλούς αποκαλούνται ως «ακροάσεις του Γενικού Γραμματέα» ξεκίνησαν στις 12 Απριλίου. Οι διάλογοι θα συνεχιστούν και με νέους υποψηφίους μέχρις ότου το Συμβούλιο Ασφαλείας να απευθύνει κάποια σύσταση. Αναμένω, από όποιον ειλικρινά ενδιαφέρεται να γίνει ο επόμενος κορυφαίος διπλωμάτης του κόσμου, να συνεργαστεί ενεργά και άμεσα με τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, αλλά και τους λαούς που εκείνος ή εκείνη θα υπηρετήσει.
Φυσικά, αυτές οι καινοτομίες δεν θα μεταμορφώσουν αυτομάτως τον κόσμο μας, ενώ οι συζητήσεις σχετικά με τη διάρκεια και την ανανέωση της θητείας του Γενικού Γραμματεία, αλλά και το κατά πόσο η Γενική συνέλευση θα πρέπει να ψηφίζει ή όχι στην ανάδειξη του, θα συνεχιστούν. Έχουν όμως τη δυναμική να θέσουν νέα πρότυπα διαφάνειας και συμμετοχικότητας στις διεθνείς σχέσεις. Μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εξασφάλισης του καλύτερου υποψηφίου που θα ηγηθεί των Ηνωμένων Εθνών. Και αντιπροσωπεύουν, πιστεύω, μια στιγμή στην ιστορία, όπου η Γενική Συνέλευση, το πιο αντιπροσωπευτικό και δημοκρατικό όργανο λήψης αποφάσεων, θα επιβεβαιώσει τον ρόλο της.
Δεδομένων των παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα οι καινοτομίες αυτές θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά το παιχνίδι.
Οπότε σας παρακαλώ, συνδεθείτε στο διαδίκτυο (http://www.un.org/pga/70/sg/ ) και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάντε τη φωνή σας να ακουστεί και βοηθήστε μας να βρούμε τον καταλληλότερο Γενικό Γραμματέα που ο κόσμος μας χρειάζεται.

* Ο κ.Mogens Lykketoft είναι πρόεδρος της 70ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών


Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk