Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος μπορούν να ολοκληρωθούν στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για το χρέος, σημείωσε ότι οι πιθανές επιλογές για την ελάφρυνση θα εστιάσουν στον ανασχεδιασμό του, μεταθέτοντας την αποπληρωμή του, ή συνδέοντας την αποπληρωμή με το ελληνικό ΑΕΠ. Δεν απέκλεισε, δε, η λύση για το χρέος να συνδεθεί με όρους εφαρμογής περαιτέρω μεταρρυθμίσεων.

Ο ίδιος επισήμανε ότι, αν η Ελλάδα εμμείνει στις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις, θα μπορεί να δανείζεται το 2017 από τις διεθνείς αγορές.

«Ασχολούμαστε με θέματα που είναι πολιτικά δύσκολα, όπως η μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του τραπεζικού τομέα. Με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, αυτά είναι, τεχνικά και πολιτικά, δύσκολα θέματα», σημείωσε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας: «Θεωρώ, όμως, ότι δεν είναι εξωπραγματικό να αναμένουμε ότι αυτό θα ολοκληρωθεί στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες».

Ερωτηθείς, αν η όποια συμφωνία για το ελληνικό χρέος, αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα συνδέεται με όρους εφαρμογής περαιτέρω μεταρρυθμίσεων από τη χώρα, ο επικεφαλής του ESM απάντησε ότι είναι πιθανή μία τέτοια επιλογή, αλλά σημείωσε ότι καθώς δεν γνωρίζουμε σήμερα αν ή πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται, είναι πολύ δύσκολο να δώσουμε τώρα μία ξεκάθαρη ένδειξη για το ποια θα είναι τότε η απόφαση».

Ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι οι πιθανές επιλογές για την ελάφρυνση θα εστιάσουν στον ανασχεδιασμό του (reprofiling), μεταθέτοντας την αποπληρωμή του χρέους και των τόκων στο μέλλον και επιμηκύνοντας τις περιόδους χάριτος.

Μία άλλη επιλογή, σημείωσε, μπορεί να είναι η σύνδεση των αποπληρωμών χρέους με το ελληνικό ΑΕΠ, ώστε η χώρα να αποπληρώνει περισσότερο χρέος, αν η οικονομία της πηγαίνει καλά και να αποπληρώνει λιγότερο στην αντίθετη περίπτωση.

Το μέγεθος της ελάφρυνσης χρέους, πρόσθεσε, θα εξαρτηθεί από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως θα εκτιμηθούν στο τέλος των συζητήσεων και οι οποίες θα επηρεασθούν τόσο από παράγοντες που ελέγχονται από την κυβέρνηση -όπως ο προϋπολογισμός- όσο και από άλλους παράγοντες που δεν είναι στον έλεγχό της, όπως ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

O γενικός διευθυντής του ESM εκτίμησε ότι δεν θα αλλάξει ο στόχος που έχει τεθεί στο ελληνικό πρόγραμμα για την επίτευξη πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. «Μπορεί επίσης να υπάρχουν διαφωνίες για την αποτελεσματικότητα ορισμένων μέτρων -αυτό είναι μέρος των συζητήσεων- αλλά (ο στόχος για) το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 συμφωνήθηκε στο κορυφαίο επίπεδο τον περασμένο Ιούλιο και δεν θεωρώ ότι αυτό θα τεθεί εν αμφιβόλω».

Αν και η Ελλάδα επηρεάζεται από τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση, αυτή δεν θα επηρεάσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές της, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ. «Όλοι προσέχουν πολύ να μην αναμείξουν αυτά τα δύο», σημείωσε.