Έργα μεγάλων διαστάσεων και γλυπτά αποτελούν τον βασικό πυρήνα της έκθεσης «Παρουσίες» του Βαγγέλη Ρήνα που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Ευριπίδης στο Κολωνάκι την ερχόμενη Πέμπτη 21 Απριλίου. Η έκθεση σηματοδοτεί την επιστροφή του 50 χρονου εικαστικού στην χώρα μας μετά από τις μεγάλες εκθέσεις που πραγματοποίησε τα τελευταία έξι χρόνια στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με μια πρώτη ματιά τα λουσμένα στο ελληνικό φως βράχια που βλέπουμε στα έργα του Ρήνα, παραπέμπουν σε κάτι μυστηριακό. «Τόποι- όχι τοπία- με εμφανή την αχρονία» σημειώνει ο συγγραφέας –δημοσιογράφος Ζαχαρίας Σώκος. «Τόποι προερχόμενοι από το φαντασιακό του δημιουργού που καταλήγουν να είναι τοπία του εσώτερου κόσμου του. Συνθέσεις που εκκινούν από τον κόσμο των αισθητών για να μετασχηματιστούν, σε καθολικά αισθητικά γεγονότα.»

Ο Β. Ρήνας γεννήθηκε στη Σάμο το 1966 και μεγάλωσε στην Ικαρία. Πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τον ζωγράφο Βασίλη Κορκόβελο και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών από το 1986 ως το 2001. Δουλειές του όπως οι «Παλίμψηστα του Χρόνου» και «Ατέρμων Πλεύση» έχουν προκαλέσει αίσθηση στη Νέα Υόρκη και στο Πεκίνο αντιστοίχως.

Σήμερα ο εικαστικός ομολογεί ότι οι ανησυχίες και οι εμμονικές αγωνίες του για την απειλή του «μέγιστου αγαθού του ανθρώπου, της ελευθερίας» τον ωθούν στην αναζήτηση ενός «ξεχασμένου και ανεπιτήδευτου τόπου, που να μπορεί να αρδεύει με φαντασία και ελπίδα, την απειλούμενη ελευθερία.» Για τον Ρήνα «ο τόπος αυτός, είναι αυτός που δεν απεικονίζει το πραγματικό».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 21 Απριλίου στις 20.00, ενώ η έκθεση θα λειτουργήσει ως και την 28η Μαϊου. Το Σάββατο 23 Απριλίου, το Σάββατο 07 Μαίου, το Σάββατο 14 Μαίου και το Σάββατο 21 Μαίου ο Βαγγέλης Ρήνας θα πραγματοποιήσει ο ίδιος ξεναγήσεις των έργων του.

Γκαλερί Ευριπίδη: Ηρακλείτου 10 και Σκουφά Κολωνάκι