Boeuf bourguignon

Πραγματικά θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν υπομονή και επιμονή. Μάλλον γιατί εγώ είμαι φύσει ανυπόμονη και πάντα βιαστική. Βλέποντας ξανά το Julie and Julia ζήλεψα όχι μόνο την επιμονή και την υπομονή της Julie να μαγειρεύει ξανά και ξανά το ίδιο φαγητό μέχρι να φτάσει το ιδανικό αποτέλεσμα, αλλά και ένα πιάτο καλομαγειρεμένο boeuf bourguignon.

Μην σε τρομάζει ο τίτλος, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα κρέας κατσαρόλας βρασμένο σε κόκκινο κρασί. Το φαγητό αυτό είναι απίστευτα νόστιμο και θα σε αναμείψει με τη γεύση του αν του δώσεις το χρόνο που χρειάζεται. Θέλει αργό βράσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει το κρέας και ιδανικά θα το αφήσεις μια μέρα στο ψυγείο για να “παντρευτούν” τα αρώματα και οι γεύσεις μεταξύ τους. Είναι ιδανικό φαγητό για μια κρύα και βροχερή μέρα για να το απολαύσεις σε ένα τραπέζι με φίλους και ένα (ή και περισσότερα) μπουκάλι καλό κόκκινο κρασί. Και αν δεν έχεις χρόνο να ετοιμάσεις δικό σου ζωμό, προτείνω να χρησιμοποιήσεις “σπιτικό” ζωμό λαχανικών ή βοδινού Knorr, που όχι μόνο είναι ό,τι πιο κοντινό στον σπιτικό ζωμό αλλά είναι και πολύ εύκολος στη χρήση, αφού απλά τον προσθέτεις στο φαγητό.

Η κλασική συνταγή για τo boeuf bourguignon της Julia Child απαιτεί το κρέας να βράζει στον φούρνο. Μια και δεν έχω κατσαρόλα που να μπαίνει στο φούρνο, το έβρασα κανονικά σε μια κατσαρόλα και οφείλω να πω πως έγινε πεντανόστιμο.

Μερίδες: 6-8, Χρόνος Προετοιμασίας: 30’, Χρόνος ψησίματος: 3-3,5 ώρες

Υλικά

α. το κρέας

200 γρ. μπέικον ή πανσέτα καπνιστή σε ένα κομμάτι

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας κατάλληλο για κατσαρόλα (κατά προτίμηση χτένι) κομμένο σε κύβους 5 εκ.

1 καρότο καθαρισμένο και κομμένο σε ροδέλες

1 κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές φέτες

αλάτι

πιπέρι

θυμάρι

δάφνη

2 κ.σ. αλεύρι

750 ml κόκκινο κρασί

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

ελαιόλαδο

1 “σπιτικό” ζωμό λαχανικών ή βοδινού Knorr

β. τα κρεμμυδάκια

20-25 κρεμμυδάκια στιφάδου

1 ½ κ.σ. βούτυρο

½ κούπα “σπιτικό” ζωμό λαχανικών ή βοδινού Knorr

αλάτι

πιπέρι

θυμάρι

γ. τα μανιτάρια

400 γρμ λευκά μανιτάρια

2 κ.σ. βούτυρο

αλάτι

πιπέρι 4

Εκτέλεση

α. το κρέας

1. Κόβεις το μπέικον ή την πανσέτα σε λωρίδες

  1. Ζεσταίνεις σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε χαμηλή θερμοκρασία και ρίχνεις το μπέικον ή την πανσέτα
  1. Το αφήνεις μέχρι να πάρει χρώμα και βγάλει όλο του το λίπος (περίπου για 10 λεπτά)
  1. Το βγάζεις με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνεις σε ένα πιάτο που έχεις στρώσει με χαρτί κουζίνας
  1. Δυναμώνεις τη θερμοκρασία, προσθέτεις μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και αφήνεις να κάψει πολύ καλά
  1. Ρίχνεις το κρέας και το αφήνεις να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές (SOS νούμερο 1: το κρέας είναι σε θερμοκρασία δωματίου και το έχεις στεγνώσει πάρα πολύ καλά με χαρτί κουζίνας SOS νούμερο 2: δεν στριμώχνεις το κρέας στην κατσαρόλα, αν το κρέας είναι πολύ και η κατσαρόλα μικρή το κάνεις σε 2 ή περισσότερες δόσεις, διαφορετικά το κρέας θα βράσει και δεν θα γίνει νόστιμο)
  1. Μεταφέρεις το κρέας σε μια πιατέλα και χαμηλώνεις τη θερμοκρασία
  1. Ρίχνεις στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το καρότο και ανακατεύεις μέχρι να μαλακώσουν
  1. Επιστρέφεις το κρέας στην κατσαρόλα (μαζί με τα υγρά που έχουν μείνει στο πιάτο) και το μπέικον και δυναμώνεις τη θερμοκρασία
  1. Ρίχνεις αλάτι, πιπέρι και το αλεύρι και ανακατεύεις για 4-5 λεπτά
  1. Ρίχνεις το κρασί και ανακατεύεις, “ξύνοντας” με μια ξύλινη κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας για να διαλυθούν τα λίπη που έχουν κολλήσει
  1. Προσθέτεις τον πελτέ ντομάτας, το θυμάρι, τη δάφνη, το σκόρδο και το ζωμό και αφήνεις να σιγοβράσει για 2 με 2,5 ώρες
  1. Το κρέας θα είναι έτοιμο όταν θα τρυπιέται εύκολα με ένα πιρούνι

β. τα κρεμμυδάκια

  1. Ιδανικά θα χρησιμοποιήσεις φρέσκα. Εγώ δεν βρήκα οπότε χρησιμοποίησα κατεψυγμένα. Αν δεν έχεις πολύ χρόνο, προτείνω να τα προτιμήσεις και εσύ, απλά να τα αφήσεις να ξεπαγώσουν τελείως. Αν πάλι προτιμήσεις τα φρέσκα, θυμήσου ότι ξεφλουδίζονται πολύ πιο εύκολα αν τα ζεματίσεις για λίγο σε καυτό νερό
  1. Βάζεις το βούτυρο σε ένα τηγάνι
  1. Ρίχνεις τα κρεμμυδάκια και τα σωτάρεις σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πάρουν χρώμα
  1. Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και το ζωμό και αφήνεις να σιγοβράσει για 10 λεπτάκια μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη διαλυθούν
  1. Τα βγάζεις από το τηγάνι και τα κρατάς στην άκρη

γ. τα μανιτάρια

  1. Λιώνεις το βούτυρο σε ένα τηγανάκι και προσθέτεις τα μανιτάρια (τα μανιτάρια δεν θέλουν πλύσιμο, απλά τα σκουπίζεις με μια βρεγμένη πετσέτα)
  1. Αλατοπιπερώνεις και σωτάρεις σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές
  1. Τα μεταφέρεις και αυτά στο πιάτο με τα κρεμμυδάκια

δ. το Boeuf Bourguignon

  1. Αφαιρείς από τη σάλτσα τα κρεμμύδια και το καρότο (αν θες τα κρατάς βέβαια, απλά έχουν δώσει όλη τη γεύση στο κρέας)
  1. Αφαιρείς με μια κουτάλα το λίπος που έχει μαζευτεί στην επιφάνεια και ρίχνεις τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια
  1. Αφήνεις το κρέας να πάρει δυο – τρεις βράσεις και σερβίρεις ιδανικά με πουρεδάκι ή ταλιατέλες
DSC_0055

Σημείωση 1. Το φαγητό αυτό είναι ακόμα καλύτερο την επόμενη ημέρα. Αφού το ετοιμάσεις λοιπόν, το αφήνεις να κρυώσει καλά (με ανοιχτή κατσαρόλα) και το βάζεις στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείς (την κλείνεις τώρα την κατσαρόλα, έτσι;). Όταν αποφασίσεις να το φας, το βγάζεις από το ψυγείο, αφαιρείς όλο το λίπος που έχει μαζευτεί στην επιφάνεια και το ζεσταίνεις σε χαμηλή θερμοκρασία

Σημείωση 2 Αν το κρέας έχει γίνει και η σάλτσα δεν έχει δέσει, σουρώνεις το κρέας σε μια άλλη κατσαρόλα και βράζεις τη σάλτσα μέχρι να αποκτήσει την πυκνότητα που θες. Αν πάλι το κρέας δεν έχει βράσει και έχει “πιει” τα υγρά, προσθέτεις επιπλέον “σπιτικό” ζωμό λαχανικών ή βοδινού Knorr (αυτή την φορά όμως τον έχεις διαλύσει σε ζεστό νερό)

Η συνταγή αυτή δημιουργήθηκε στo πλαίσιo των Food blog Awards του περιοδικού BHMA GOURMET από τo food blog Marislurp

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk