Αιθιοπικό (πολύ) καυτερό μοσχαράκι

Ένα από τα (πολλά) πράγματα που απολαμβάνουμε εμείς που μένουμε κοντά στο κέντρο είναι ότι όλα είναι δίπλα σου. Ετσί λοιπόν αυτή η σαββατιάτικη, πρωινή μου βόλτα συνοδεύτηκε από μια βόλτα στα μπαχαράδικα της Ευρυπίδου. Μέσα σε όλα τα περίεργα και εξωτικά μπαχαρικά που πήρα για να δοκιμάσω ήταν και το μπερμπερέ. Μπερμπερέ στην επίσημη γλώσσα της Αιθιοπίας σημαίνει καυτό και αυτό και μόνο νομίζω αρκεί για να σου περιγράψω πόσο καυτερό είναι το σημερινό μοσχάρι που θα δοκιμάσεις. Παραδοσιακά το μπερμπερέ αποτελείται από καυτερές πιπεριές, κύμινο, γαρύφαλλο, κάρδαμο και άλλα μπαχαρικά. Σύμφωνα με την παράδοση κάθε οικογένεια στην Αιθιοπία έχει τη δική της συνταγή για αυτό το πικάντικο μίγμα, του οποίου η παρασκευή κρατάει πολλές, μα πολλές ημέρες. Εγώ θα κάνω τη ζωή σου πιο εύκολη και θα σου πω να το αγοράσεις έτοιμο. Επίσης θα σου πω να μην διανοηθείς να δοκιμάσεις αυτή τη συνταγή αν δεν σου αρέσουν τα πολύ καυτερά φαγητά! Στη συνταγή προτείνω να προσθέσεις 1 κουταλιά της σούπας μπερμπερέ, το οποίο δίνει ένα πολύ καυτερό αποτέλεσμα. Μην προσθέσεις πολύ παραπάνω αν δεν το δοκιμάσεις πρώτα (το εμπέδωσες ότι μιλάμε για ένα πολύ καυτερό φαγητό, έτσι;).

Μερίδες: 4-5, Χρόνος Προετοιμασίας: 10’, Χρόνος ψησίματος: 2 ώρες

Υλικά

1 κιλό κρέας για κατσαρόλα κομμένο σε κύβους 4 εκ.

1 κ.σ. μίγμα μπερμπερέ

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο

1 κ.σ. βούτυρο και 1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κονσέρβα ντοματάκια

2 κούπες «σπιτικός ζωμός» βοδινού Knorr

αλάτι

Εκτέλεση

  1. Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζεις το βούτυρο και το ελαιόλαδο και το αφήνεις να κάψει (προσοχή να μην σου καεί το βούτυρο)
  2. Προσθέτεις το κρέας σε δόσεις και το αφήνεις μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές
  3. Αφού πάρει καλό χρώμα, με μια τρυπητή κουτάλα το βάζεις σε ένα βαθύ πιάτο και χαμηλώνεις τη θερμοκρασία
  4. Προσθέτεις τα κρεμμύδια και το σκόρδο και ανακατεύεις μέχρι να μαλακώσουν (για 8-10 λεπτά περίπου)
  5. Δυναμώνεις τη θερμοκρασία, προσθέτεις το μπερμπερέ, αλάτι, ανακατεύεις ρίχνεις τα ντοματάκια και το μοσχάρι, μαζί με όλα τα υγρά που έχουν μείνει στο πιάτο
  6. Ανακατεύεις και ρίχνεις το «σπιτικό ζωμό» βοδινού Knorr, τόσο όσο να καλύπτονται τα 2/3 περίπου του κρέατος
  7. Αφήνεις να πάρει μια βράση, χαμηλώνεις τη θερμοκρασία και βράζεις για 2 περίπου ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα
  8. Σερβίρεις όπως είναι καυτό (και καυτερό) με ρύζι ή κους κους
DSC_0488

Η συνταγή αυτή δημιουργήθηκε στo πλαίσιo των Food blog Awards του περιοδικού BHMA GOURMET από τo food blog Marislurp

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk