Τον Νοέμβριο του 2015, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, η ταινία «Smac» του Ηλία Δημητρίου ήταν μία από τις λίγες ελληνικές που μπόρεσαν να συγκεντρώσουν από ικανοποιητικές ως πολύ καλές κριτικές. Ενδεικτικά αναφέρω αποσπάσματα: «Μια λιτή όσο ακούγεται ταινία, η οποία κρατά διαρκώς την κάμερα στο ύψος του ανθρώπου, των παθών του και των συναισθημάτων του» («Αθηνόραμα»), «Ταινία ατσάλινου ακαδημαϊσμού, συμπαγής και ολοκληρωμένη, που ανάγει διακριτικά πλην καίρια μια διαπροσωπική ιστορία σε κοινωνική μικρογραφία» («Εθνος»), «απλή και συμπαθητική, χωρίς τις συνηθισμένες ελληνικές δηθενιές» («Ριζοσπάστης»).
Παρ’ όλα αυτά, η ταινία αυτή φάνηκε να ξεχνιέται αφού ουδεμία κουβέντα έγινε για εμπορική διανομή στις αίθουσες. Και αυτό φάνηκε ακόμη πιο περίεργο όταν λίγους μήνες μετά τη Θεσσαλονίκη η ταινία χάρισε στην πρωταγωνίστριά της Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη το βραβείο καλύτερου α’ γυναικείου ρόλου στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Ιρις. Η βράβευση προκάλεσε αρκετά ερωτήματα γιατί το φαβορί σε αυτή την κατηγορία ήταν η Μαρία Καβογιάννη για την ταινία «Ενας άλλος κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, στην οποία είναι πραγματικά θαυμάσια. Πόσο καλύτερη λοιπόν μπορεί να είναι η Ανδρεαδάκη, εύλογα θα αναρωτηθούν πολλοί.
Και θα βρουν τελικά την απάντηση γιατί εν τέλει η ταινία του Δημητρίου, αφού πρώτα κάνει την αθηναϊκή πρεμιέρα της στο πλαίσιο του φεστιβάλ Outview, θα παιχτεί και εμπορικά στις αίθουσες, προγραμματισμένη καθώς είναι για την Πέμπτη 5 Μαΐου (σε διανομή Carousel Films).
Προτού αναφερθούμε στην ταινία καλό είναι να θυμίσουμε ότι Smac είναι το όνομα μιας πρωτεΐνης που ρυθμίζει τον φυσιολογικό θάνατο των κυττάρων. Χωρίς τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται αέναα, οδηγώντας έτσι στον θάνατο τον οργανισμό που τα φέρει. Στην ταινία παρακολουθούμε την ιστορία της Ελένης (Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη), μιας δυναμικής και επιτυχημένης διευθύντριας τράπεζας, η οποία βλέπει τη ζωή της να αλλάζει ριζικά όταν μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο. Οι κλονισμένες βεβαιότητές της και μια αναπάντεχη συναναστροφή με τον Ανδρέα (Γιάννης Κοκιασμένος), τον «άστεγο της γειτονιάς», θα την οδηγήσουν σε διαδρομές που δεν είχε φανταστεί ότι υπήρχαν, στη συνειδητοποίηση μιας αποκαλυπτικής πραγματικότητας που αγνοούσε και στη λυτρωτική αποδοχή του εαυτού της.
Το «Smac» είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Ηλία Δημητρίου μετά το «Fish and Chips», παραγωγή του 2011, γυρισμένη στο Λονδίνο και στην Κύπρο. Ο γεννημένος στην Κύπρο σκηνοθέτης σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου. Το 2008 ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής Ammos Films. Ανάμεσα στις μικρού μήκους ταινίες του είναι οι «Privé» (1996), «Tricolore» (1998), «Merry Kitschmas» (2000), ενώ έχει περάσει και από το ντοκιμαντέρ με το «Πύλα, αυτοί που πάντα έμεναν μαζί» (2004).
Στο «Smac» συμπρωταγωνιστούν οι Νίκος Γεωργάκης, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Λουκία Μιχαλοπούλου. Εκτός από σκηνοθέτης και σεναριογράφος της, ο Δημητρίου είναι επίσης ο παραγωγός αλλά και ο μοντέρ της. Μάλιστα, στα βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ο ίδιος ο Δημητρίου διεκδικούσε τρία, αφού το «Smac» ήταν επίσης υποψήφιο στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου.
Να προσθέσουμε, τέλος, ότι η ταινία μετά το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης προβλήθηκε πρόσφατα στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας.

HeliosPlus