Εξαγορές και συγχωνεύσεις $1,77 δισ. στην Ελλάδα το 2015

Η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας περνά μέσα από τη διαδικασία συγχωνεύσεων και

Η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας περνά μέσα από τη διαδικασία συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) υποστηρίζει η ΕΥ στην τελευταία της έρευνα για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη το 2015 (η έρευνα ΕΥ M&A Barometer καλύπτει 11 χώρες της περιοχής – Βουλγαρία, Ελλάδα, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τουρκία και Τσεχία). Επισημαίνει μάλιστα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο αφού την περασμένη χρονιά αυξήθηκε κατά 27% ο αριθμός των συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων στη χώρα μας και κατά 33% η αξία τους σε σχέση με το 2014. Καταλύτης για να διατηρηθεί αυτή η τάση θα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα επιφέρει βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ, η αγορά των συγχωνεύσεων και εξαγορών στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά το 2015 έφτασε τα 43,1 δισ. δολάρια παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12% σε σχέση με το 2014, παρά τη μείωση του αριθμού των συμφωνιών κατά 1,8%.
Η Τουρκία πρωταγωνίστησε για ακόμη μία χρονιά στην αγορά των Σ&Ε στην περιοχή, προσελκύοντας τον μεγαλύτερο αριθμό (312) και τη μεγαλύτερη αξία (10,8 δισ. δολάρια) συμφωνιών. Στη δεύτερη και τρίτη θέση βρέθηκαν η Πολωνία, με 278 συμφωνίες αξίας 7,55 δισ. δολαρίων και η Τσεχία, με 185 συμφωνίες αξίας 7,18 δισ. δολαρίων. Τη μεγαλύτερη αύξηση ως προς την αξία των συμφωνιών κατέγραψε η Σερβία (315%), ενώ αύξηση σημειώθηκε και στην Ελλάδα (33%), στη Σλοβακία, στη Ρουμανία, στην Πολωνία και στην Ουγγαρία. Αντίθετα, μείωση καταγράφηκε στην Κροατία, στη Βουλγαρία, στη Σλοβενία, στην Τουρκία και στην Τσεχία.
Στην Ελλάδα καταγράφηκαν 28 Σ&Ε συνολικής αξίας 1,77 δισ. δολαρίων έναντι 22 συμφωνιών αξίας 1,33 δισ. δολαρίων το 2014, καταγράφοντας αύξηση 27% ως προς τον αριθμό και 33% ως προς την αξία. Δύο από τις δέκα μεγαλύτερες συμφωνίες του 2015, η έβδομη και η όγδοη ως προς την αξία, πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα: η εξαγορά της Pharmathen από τη Βρετανική BC Partners Ltd έναντι 642,5 εκατ. δολαρίων και της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά από τη γαλλική Imerys έναντι 634,1 εκατ. δολαρίων. Οι κλάδοι με την εντονότερη δραστηριότητα Σ&Ε στην Ελλάδα το 2015 ήταν οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και η πληροφορική, ενώ οι χώρες με τη μεγαλύτερη παρουσία στην ελληνική αγορά Σ&Ε ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστρία με τέσσερις και δύο συμφωνίες αντίστοιχα. Το 46% των συμφωνιών στην Ελλάδα ήταν ενδοσυνοριακές συναλλαγές, ενώ το 39% πραγματοποιήθηκε από επενδυτές του εξωτερικού και το 14% κατευθύνθηκε σε χώρες του εξωτερικού.
Το 39% των συναλλαγών από επενδυτές του εξωτερικού

Η συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών στις Σ&Ε έφθασε το 78%, με εντονότερη παρουσία στην Κροατία (96%), στη Σερβία (93%) και στη Σλοβακία (86%). Τα υψηλότερα ποσοστά χρηματοοικονομικών επενδυτών καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (38%) και στη Βουλγαρία (30%). Οι περισσότερες συμφωνίες αποτελούσαν ενδοσυνοριακές συναλλαγές (49% από 53% το 2014), ενώ το 39% πραγματοποιήθηκαν από επενδυτές του εξωτερικού και μόνο το 12% κατευθύνθηκε σε χώρες του εξωτερικού. Τον μεγαλύτερο αριθμό συναλλαγών εκτός συνόρων κατέγραψαν η Τουρκία και η Τσεχία (38), ενώ με βάση το ποσοστό των εξωστρεφών συμφωνιών προηγήθηκαν η Κροατία (33%) και η Τσεχία (21%). Τα υψηλότερα ποσοστά συμφωνιών από επενδυτές του εξωτερικού προσέλκυσαν η Σλοβακία (63%) και η Ρουμανία (60%).
Οι περισσότερες συμφωνίες Σ&Ε καταγράφηκαν στον τομέα της πληροφορικής (184 συμφωνίες που αντιπροσωπεύουν το 14% του συνόλου), της βιομηχανίας (167) και των υπηρεσιών (121). Ωστόσο, με βάση τη μέση αξία των συμφωνιών για τις οποίες έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία προηγούνται οι τράπεζες & χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (213 εκατ. δολάρια), οι μεταφορές & logistics (107 εκατ. δολάρια) και οι τηλεπικοινωνίες & media (83 εκατ. δολάρια).
Οι τρεις μεγαλύτερες συμφωνίες κατά το 2015 ήταν οι εξαγορές της Finansbank στην Τουρκία από την Qatar National Bank έναντι 2,94 δισ. δολαρίων, της τσεχικής CGS Holdings από τη σουηδική Trelleborg AB (1,26 δισ. δολάρια) και της Slovak Telekom από την Deutsche Telekom (940 εκατ. δολάρια).

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk