Θέλετε να συμφωνήσω ότι η Ειδομένη είναι ντροπή; Είναι. Θέλετε να παραδεχτώ ότι είναι ντροπή επειδή οι άλλοι έκλεισαν τα σύνορα; Να το δεχτώ και αυτό.
Κυρίως όμως είναι ντροπή επειδή ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος ούτε προνόησε ούτε κατάφερε να εξασφαλίσει σε ανθρώπους που (καλώς ή κακώς) ξεβράστηκαν στα μέρη του στοιχειωδώς ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Αυτό είναι ντροπή, κύριε Κουρουμπλή. Κι αν η Ειδομένη είναι Νταχάου, τότε αυτό το Νταχάου είναι ελληνικό. Με τη βούλα της κυβέρνησης του Κουρουμπλή.
Ολοι τα βλέπαμε να έρχονται. Εκτός από την κυβέρνηση.
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, μάλιστα, ο Πρωθυπουργός απέρριψε υπερήφανα την πρόταση της Μέρκελ να φτιαχτεί στην Ελλάδα χώρος εγκατάστασης (ή όπως θέλετε πείτε το…) για 50.000 μετανάστες –ώστε να μη μας ξεμείνουν, υποθέτω…
Είναι ακριβώς ο χώρος που πασχίζουν να φτιάξουν τώρα για περισσότερους.
Εως τότε κωλυσιεργούσαν ακόμη και στα hotspots, με την κουτοπόνηρη σκέψη ότι χωρίς hotspots δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός και έτσι θα τους διώχνουμε όλους, πρόσφυγες και μετανάστες.
Λες και οι άλλοι είναι κορόιδα. Λες και δεν θα κλείσουν τα σύνορα για να προστατευτούν από την κουτοπονηριά μας.
Στις 10 Ιανουαρίου γράφαμε εδώ ότι «ο κλοιός σφίγγει» και στις 31 Ιανουαρίου ότι «δεν υπήρχε κανένας που να μην είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα», αλλά «η κυβέρνηση προτίμησε να μην ακούσει».
Αρχές Μαρτίου, στο Προεδρικό Μέγαρο απείλησαν με κυρώσεις όσους κάνουν μονομερείς ενέργειες –τη στιγμή που τα σύνορα είχαν ήδη κλείσει και η κυβέρνησή έκανε το κουνέλι, ανήμπορη να αντιδράσει…
Μια χώρα εκτός τόπου και χρόνου. Με μια κυβέρνηση αλλού γι’ αλλού.
Η Αντζελίνα μάς μάρανε. Κι οι παπάρες ότι «σώζουμε την αξιοπρέπεια της Ευρώπης» αντί να κοιτάξουμε να σώσουμε τη δική μας αξιοπρέπεια.
Πώς όμως μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Σε ποιον τομέα αντέδρασε η κυβέρνηση με επάρκεια και αποτελεσματικότητα ώστε να κάνει το ίδιο και στο Προσφυγικό; Πού αλλού κατάλαβε εγκαίρως τι της έλεγαν αντί να ακούει μόνο τον εαυτό της;
Πουθενά. Γι’ αυτό καταντήσαμε ένα εθνικό ναυάγιο που περιφέρεται ακυβέρνητο κι αβύθιστο, από το Ασφαλιστικό στο Φορολογικό και από την αξιολόγηση στην Ειδομένη.
Εως ότου το στείλει στον πάτο της θάλασσας το πρώτο μεγάλο κύμα!..

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ