Η δωδέκατη συμμετοχή του ρέκορντμαν Δημήτρη Διαμαντίδη σε τελικούς Κυπέλλου Ελλάδος συνιστά από μόνη της το βασικό σημείο αναφοράς του 41ου τελικού, ο οποίος διεξάγεται σήμερα (17.30, Novasports 2) στο ΟΑΚΑ ανάμεσα στον πολυνίκη του θεσμού Παναθηναϊκό (16 τρόπαια) και στην ομάδα-έκπληξη και πρωτοπόρο της εφετινής Α2 Φάρο Κερατσινίου, που για να φτάσει ως εδώ ξεκλήρισε τη μισή Α1 αποκλείοντας διαδοχικά τον Κολοσσό Ρόδου, το Λαύριο, τα Τρίκαλα, την Κηφισιά και τον ΠΑΟΚ!
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια ομάδα των εθνικών κατηγοριών και δη της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας συμμετέχει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Το είχε πετύχει πρώτος ο Πανελλήνιος, που είχε ηττηθεί (110-70) από τον Αρη τη σεζόν 1986-87, ενώ 20 χρόνια αργότερα το Ρέθυμνο πραγματοποίησε ξέφρενη πορεία αντιμετωπίζοντας τον Παναθηναϊκό (και χάνοντας το στέμμα με 87-48) τη σεζόν 2006-07. Ο Φάρος Κερατσινίου, βέβαια, μια ομάδα που δημιουργήθηκε έπειτα από τη συγχώνευση με τον Θεμιστοκλή Κερατσινίου τον Σεπτέμβριο του όχι και τόσο μακρινού 2009, είναι η μοναδική ομάδα που φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος ενώ την προηγούμενη σεζόν αγωνιζόταν (όχι στην Α2 αλλά) στη Β’ Εθνική. Και αυτό αποτελεί τεράστια τιμή για τον μεγαλομέτοχο Βαγγέλη Τσάπα, την τεχνική ηγεσία του παλαίμαχου άσου Ανδρέα Πολέμη και τους πρωταγωνιστές που έχουν γράψει αρκετά χιλιόμετρα όχι μόνο στα παρκέ της Α1 (Μπατής, Λιακόπουλος, Αγγελόπουλος, Σκορδίλης, Κομποδιέτας) αλλά και στα γήπεδα του εξωτερικού (Κακιούζης, Παπαμακάριος), ενώ ο Κακιούζης ήταν ο αρχηγός της Εθνικής Ανδρών στο Ευρωμπάσκετ 2005 (χρυσό μετάλλιο) και στο Μουντομπάσκετ 2006 (ασημένιο μετάλλιο).
Θα είναι και η δική του βραδιά, λοιπόν, καθώς μετά τη βράβευση του Διαμαντίδη, ο οποίος έχει ανακοινώσει την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση στο τέλος της σεζόν, από τη διοίκηση του Φάρου, αμφότεροι θα βραβευθούν για την προσφορά τους στο άθλημα από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών πριν από το τζάμπολ του τελικού. Ως γνωστόν, και ο Κακιούζης (τέσσερις συμμετοχές σε τελικούς Κυπέλλου) έχει ανακοινώσει ότι το τέρμα της αθλητικής διαδρομής του πλησιάζει και ότι οδεύοντας προς τα 40 θα ασχοληθεί με την προπονητική. «Είναι η τελευταία χρονιά του Δημήτρη Διαμαντίδη και του δικού μας Μιχάλη Κακιούζη και θέλουμε ο αγώνας αυτός να χαραχθεί στη μνήμη τόσο των ίδιων όσο και όλων μας» σχολίασε ο έμπειρος Παπαμακάριος, ενώ ο Νικ Καλάθης χαρακτήρισε «σχολείο» τη συνύπαρξη με τον 36χρονο άσο: «Το να αγωνίζεσαι δίπλα στον Διαμαντίδη, να τον ζεις στα αποδυτήρια και στην καθημερινότητά σου αποτελεί κίνητρο αλλά και σχολείο από μόνο του. Κι εγώ αισθάνομαι πολύ τυχερός και ευλογημένος που έχω αυτή τη δυνατότητα».
Ο 41ος τελικός βέβαια έχει ακλόνητο φαβορί και συνεπώς αποτελεί μια ευχάριστη παρένθεση εν μέσω των σημαντικών στόχων που κυνηγούν οι δύο ομάδες. Για τον Παναθηναϊκό είναι η πρόκριση στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας και η διεκδίκηση του πλεονεκτήματος έδρας στα πέντε εναπομείναντα ματς του Top 16, ενώ για τον Φάρο Κερατσινίου η εξασφάλιση της ανόδου στην Α1 κατηγορία, στόχος που, όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν μια… βόλτα στην εξοχή καθώς μετά την ιστορική πρόκριση επί του ΠΑΟΚ και τις δύο συντριπτικές νίκες επί των Ηρακλή και Κύμης στο πρωτάθλημα ήλθαν τρεις ήττες στους τελευταίους τέσσερις αγώνες για να σημάνουν συναγερμό. Παρ’ όλα αυτά, «θέλουμε να απολαύσουμε τον τελικό από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή του, να μπούμε στο ΟΑΚΑ και να χαρούμε κάθε δευτερόλεπτο. Και μόλις τελειώσει αυτό το όνειρο, θα αφοσιωθούμε ξανά στον στόχο της ανόδου για να μπορέσουμε να ξαναπαίξουμε με τον Παναθηναϊκό και τις υπόλοιπες παραδοσιακές ομάδες του ελληνικού μπάσκετ» εξήγησε στο «Βήμα» ο μεγαλομέτοχος Βαγγέλης Τσάπας, ο οποίος προνόησε ώστε η ομάδα του να παρουσιαστεί με ολοκαίνουργιες εμφανίσεις και μπλουζάκια ειδικά σχεδιασμένα για τον τελικό. Η πλάκα είναι ότι ο ίδιος υποστηρίζει τον ΠΑΟΚ και τον απέκλεισε, ενώ ο κόουτς Πολέμης είναι δεδηλωμένος Παναθηναϊκός!

Παναθηναϊκος
Ταχύτητα, φρεσκάδα, ενέργεια, πληρότητα

Ο Παναθηναϊκός, μετά την προσθήκη των Ελιοτ Γουίλιαμς και Μαρκίζ Χέινς έχει γίνει δύο επίπεδα ταχύτερος και με τη φρεσκάδα, την ενέργεια και την περιφερειακή πληρότητα ισοπέδωσε (58-76) την Ουνικάχα Μάλαγα στην Ανδαλουσία, έφτασε τις πέντε σερί νίκες στο Top 16 της Ευρωλίγκας και μετά τον αποψινό τελικό θα πατήσει το κουμπί της «αντίστροφης μέτρησης» για την αναμέτρηση με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι την ερχόμενη Παρασκευή (11/3, 21.00). Αν η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς, η οποία προσέθεσε ένα ακόμη αμερικανικό γρανάζι που ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί, τον 21χρονο πάουερ φόργουορντ Βινς Χάντερ, υποτάξει και τον Ερυθρό Αστέρα (που είχε περάσει νικηφόρα από το ΟΑΚΑ με 74-63), τότε την επόμενη αγωνιστική, επιστρέφοντας πλέον στο ΟΑΚΑ, θα παίξει τα ρέστα της απέναντι στην ομάδα-έκπληξη της εφετινής Ευρωλίγκας, τη Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα, η οποία είχε νικήσει (76-67) τους Πράσινους στην αναμέτρηση του πρώτου γύρου στο Κρασνοντάρ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ