Μια ομπρέλα-κινητό σταθμό μετεωρολογίας δημιούργησε η γαλλική εταιρεία Wezzoo. H Οοmbrella είναι μια «δικτυωμένη» ομπρέλα ικανή να προβλέπει τον καιρό για το επόμενο μισάωρο χάρη στους ενσωματωμένους αισθητήρες της αλλά και στην επικοινωνία της με τα social media. Κάτι τέτοιο της επιτρέπει να… ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο γύρω από την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων. Συγκεκριμένα η Oombrella καταγράφει σε πρώτη φάση τα επίπεδα του ηλιακού φωτός, της υγρασίας και της θερμοκρασίας και στη συνέχεια συνδυάζει τα στοιχεία αυτά με τις ενημερώσεις που λαμβάνει μέσω Διαδικτύου.
Με τη βοήθεια του GPS η ιριδίζουσα «έξυπνη» ομπρέλα γνωρίζει πότε ο ιδιοκτήτης της την έχει ξεχάσει ειδοποιώντας τον π.χ. ότι πρόκειται να τη χρειαστεί μέσω της συνοδευτικής εφαρμογής για smartphones (iOS και Android).
Η Oombrella, σύμφωνα με την επινοήτρια εταιρεία, είναι διαθέσιμη μέσω Kickstarter προς 59 ευρώ, ενώ αν η καμπάνια της στεφθεί με επιτυχία, πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά το ερχόμενο φθινόπωρο έναντι 79 ευρώ.
«Eικονικός οδηγός» για τους τυφλούς;
Ενα μικροσκοπικό τσιπάκι που μπορεί να επεξεργάζεται τα δεδομένα μιας τρισδιάστατης κάμερας και θα μπορούσε μελλοντικά να λάβει τη μορφή μιας μικρής συσκευής που θα φοριέται γύρω από τον λαιμό ή επάνω στη ζώνη ατόμων με προβλήματα όρασης, με σκοπό να τους δίνει προφορικές οδηγίες για την κίνησή τους στον δρόμο, ανέπτυξαν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), στο πλαίσιο του Fifth Sense Project.

«Τα προηγούμενα συστήματα του είδους ήταν πολύ ογκώδη εξαιτίας της επεξεργασίας των δεδομένων που εκτελούσαν»
αναφέρει ο ερευνητής Ντόνγκσακ Τζέον. «Με στόχο τη δημιουργία ενός μικρού συστήματος εικονικής πλοήγησης δημιουργήσαμε ένα μικροσκοπικό τσιπάκι ικανό να πραγματοποιεί τις απαιτούμενες διεργασίες καταναλώνοντας πολύ λίγη ενέργεια, η οποία μάλιστα δεν ξεπερνά το ένα χιλιοστό ενός κοινού επεξεργαστή ηλεκτρονικού υπολογιστή».
Το νέο σύστημα για άτομα με προβλήματα όρασης, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συσκευή εικονικής «πλοήγησης», χρειάζεται αρκετή δουλειά ώσπου να φτάσει στην αγορά. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η καινοτομία τους δεν πρόκειται να ακυρώσει τους σκύλους-οδηγούς καθώς αρκετά άτομα με προβλήματα όρασης επιθυμούν την πολύτιμη συντροφιά των ειδικά εκπαιδευμένων ζώων. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, υποστηρίζουν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τη νέα συσκευή συμπληρωματικά.
Πουπουλένια… ηλιακή κυψέλη
Μια νέα γενιά εύκαμπτων και «πουπουλένιων» ηλιακών κυψελών, ικανών να ενσωματώνονται σε μια φυσαλίδα χωρίς εκείνη να σκάει, ανέπτυξαν αμερικανοί επιστήμονες. Το μυστικό κρύβεται στο πολυμερές παρυλένιο για τη δημιουργία της ειδικής επίστρωσης της ηλιακής κυψέλης αλλά και στον φθαλικό διβουτυλεστέρα (DBP) για την ειδική φωτοευαίσθητη επίστρωση.
Χάρη στο ανύπαρκτο βάρος τους και στην ελαστικότητά τους οι νέες ηλιακές κυψέλες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές που ως τώρα έμοιαζαν ακατάλληλες –για παράδειγμα, στην ενσωμάτωσή τους σε υφάσματα. «Θα μπορούσαν να είναι τόσο ελαφρές ώστε ο χρήστης να ξεχνάει ότι βρίσκονται εκεί, π.χ. στο πουκάμισό του» εξηγεί ο δρ Βλάντιμιρ Μπούλοβιτς.
Το 2014 μια ομάδα βρετανών επιστημόνων είχε αναπτύξει ηλιακές κυψέλες σε… σπρέι που μπορούσαν να ψεκαστούν εύκολα και γρήγορα επάνω σε διάφορες επιφάνειες. Οι συγκεκριμένες κυψέλες αποτελούνταν από περοβσκίτη (ένα ορυκτό του οξειδίου του ασβεστίου και του τιτανίου), είχαν χαμηλό κόστος παραγωγής και συνοδεύονταν κατά τους ειδικούς από εύκολη εφαρμογή.
Μια «φούσκα» για τον Τάμεση
Ενα αυτόνομο όχημα για ποταμούς, στη λογική των οχημάτων χωρίς οδηγό της Google, δημιούργησε ο γάλλος εφευρέτης Αλέν Τεμπόλ. Το SeaBubble θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ταξί για τις υδρόβιες μετακινήσεις ή ακόμα και τις βόλτες των τουριστών σε πόλεις που βρίσκονται επάνω σε ποταμούς.
Σύμφωνα με τον Τεμπόλ, ήδη ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον έχει δείξει ενδιαφέρον για την «υδρόβια φούσκα» καθώς θα μπορούσε ενδεχομένως να διευκολύνει τις μετακινήσεις στον Τάμεση.
Ο Τεμπόλ αναφέρει ότι το αμφίβιο αυτόνομο όχημά του δημιουργήθηκε με πρότυπο το Fiat 500. Συνοδεύεται ωστόσο από δύο μικρούς ηλεκτροκινητήρες και τέσσερα πτερύγια στο κάτω μέρος του, με αποτέλεσμα να πετάει επάνω από την επιφάνεια του νερού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ