Το καθιερωμένο παγκόσμιο συνέδριο κινητής τηλεφωνίας Mobile World Congress 2016 (22-25 Φεβρουαρίου) πραγματοποιήθηκε και εφέτος στη Βαρκελώνη, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στην εικονική πραγματικότητα. Πέρα από τα νέα smartphones των τεχνολογικών κολοσσών, δυναμική είσοδο έκαναν οι μάσκες εικονικής πραγματικότητας και οι κάμερες 360 μοιρών που υπόσχονται την ανατολή μιας νέας εποχής εμπειριών εκπαιδευτικού ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα η οποία πρόκειται να φέρει την επανάσταση στα social media –και όχι μόνο.

Ενας εικονικός «γαλαξιακός» κόσμος
Στην εικονική πραγματικότητα και συγκεκριμένα στη μάσκα της Galaxy Gear VR βασίστηκε η Samsung για την παρουσίαση των νέων της «γαλαξιακών» smartphones S7 και S7 Edge, αλλά και της κάμερας 360 μοιρών Gear 360 κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τον κομψό σχεδιασμό 3D γυαλιού και μετάλλου των νέων συσκευών σε απόσταση αναπνοής, να «βυθιστούμε» σε βίντεο τραβηγμένο από τη νέα σφαιρική κάμερα του νοτιοκορεατικού κολοσσού, αλλά και να απολαύσουμε την ομιλία-έκπληξη του ιδρυτή του Facebook και ιδιοκτήτη πλέον της Oculus VR, της εταιρείας πίσω από την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας του Gear VR, Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανάμεσα στους «μασκοφόρους» στην εκδήλωση Unpacked 2016 της Samsung

Τα έβδομα «θαύματα» της Samsung διαθέτουν οθόνη 5,1 ιντσών (S7) και 5,5 ιντσών (S7 Edge) αντίστοιχα με οθόνη QuadHD Super AMOLED και λειτουργία Always-On και πιστοποίηση IP68 που τους χαρίζει αντοχή σε νερό και σκόνη. Χάρη στον δυνατό οκταπύρηνο επεξεργαστή, τα 4GB RAM, την επεκτάσιμη μνήμη, το εσωτερικό σύστημα ψύξης, τα εντυπωσιακά γραφικά (Vulkan API) και την ισχυρή μπαταρία τους, τα νέα smartphones του νοτιοκορεατικού κολοσσού μετατρέπονται σε «παιχνιδομηχανές» επιτρέποντας την απόλαυση gaming εν κινήσει στους λάτρεις του είδους. Παράλληλα σε συνδυασμό με το Gear VR, το οποίο διατίθεται δωρεάν με την προπαραγγελία των νέων smartphones της Samsung ή έναντι 99 ευρώ, οι παίκτες είναι σε θέση να βιώσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία ψυχαγωγίας, ενώ σύντομα πρόκειται να πλαισιωθεί από τα συνοδευτικά χειριστήρια με αισθητήρες κίνησης.


Οι κάμερες που κάνουν την εμπειρία εικόνα
Προσφέροντας τη δυνατότητα στους χρήστες να δημιουργήσουν το δικό τους VR περιεχόμενο, η Samsung προσέθεσε στη «γαλαξιακή» της οικογένεια τη σφαιρική κάμερα Gear 360. Η μικρή κάμερα-μπάλα ελέγχεται μέσω smartphone, ενώ με τη βοήθεια των διπλών fisheye φακών 15 MP επιτρέπει την απαθανάτιση «σφαιρικών» λήψεων. Είναι συμβατή με τα Galaxy S7, S7 Edge, S6, S6 Edge, S6 Edge+ και Νote 5 και αναμένεται στην Ελλάδα μέσα στον Μάιο.

«Η εικονική πραγματικότητα αποτελεί αναμφίβολα μια συναρπαστική εξέλιξη»
δηλώνει στο «Βήμα» ο επικεφαλής Μάρκετινγκ Ευρώπης της Samsung Ντέιβιντ Λόους. «Φυσικά κάτι τέτοιο θα ισχύει μόνο εφόσον η τεχνολογία είναι προσιτή στο κοινό. Για τον λόγο αυτόν κατεβάσαμε την τιμή του Gear VR στα 99 ευρώ. Η Oculus, η οποία ευθύνεται για την «καρδιά» του Gear VR, ανήκει πλέον στο Facebook. Οπότε ήταν φυσικό να δούμε τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ στη σκηνή να μιλάει για το μέλλον της εικονικής πραγματικότητας και στα social media».
Η δημιουργία προσωπικού VR περιεχομένου είναι πολύ σημαντική, σύμφωνα με τον κ. Λόους, προκειμένου ο κόσμος να εξοικειωθεί και να αγκαλιάσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία. «Πιστεύω ότι η κάμερα Gear 360 σε πρώτη φάση ίσως χρησιμοποιηθεί για τη λήψη φωτογραφιών οι οποίες θα επιτρέπουν στον θεατή να μπαίνει κυριολεκτικά και ο ίδιος μέσα σε αυτές. Σε επόμενη φάση το κοινό θα περάσει στη λήψη βίντεο. Ζούμε σε μια εποχή όπου μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας με άλλους μέσω των social media και για τον λόγο αυτόν η συνεργασία μας με το Facebook είναι πολύ σημαντική. Πρόκειται να δούμε, δηλαδή, υλικό που έχει τραβηχτεί από την Gear 360 να «ποστάρεται» στο Facebook. Φυσικά υπάρχει και το έτοιμο 360 υλικό που ο χρήστης του Gear VR μπορεί να κατεβάσει από το ειδικό κατάστημα της Oculus. Καλούμε ουσιαστικά τον κόσμο να ξανασκεφθεί τι θα μπορούσε να κάνει με το smartphone του. Οι νεότερες γενιές αποτελούνται από «ψηφιακούς ιθαγενείς» οι οποίοι κάνουν τα πάντα μέσω του κινητού τους και, κακά τα ψέματα, ακόμη και το gaming είναι ένα μεγάλο μέρος αυτού. Ευθύνη μας ως εταιρείας είναι να φέρουμε τα πράγματα στο επόμενο επίπεδο».

Καρδιά στον υπολογιστή και μάτια στο κινητό
Η ταϊβανέζικη HTC, η οποία στην περυσινή διοργάνωση είχε αποκαλύψει τη δική της μάσκα εικονικής πραγματικότητας Vive, εφέτος επανήλθε ανακοινώνοντας την επίσημη τιμή της έτοιμης προς διάθεση συσκευής της στα 799 δολάρια. Oι προπαραγγελίες του ολοκληρωμένου σετ (μαζί με τα χειριστήρια) του HTC Vive Consumer Edition ξεκινούν στις 29 Φεβρουαρίου, ενώ στη χώρα μας αναμένεται μέσα στον Απρίλιο αποκλειστικά από τα καταστήματα Γερμανός.
Αν και ως τώρα γνωρίζαμε ότι η εν λόγω μάσκα «μιλούσε» αποκλειστικά με υπολογιστή, η εταιρεία προσέθεσε στη συσκευή τη δυνατότητα επικοινωνίας της και με smartphones (Android, iOS). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της HTC, το Vive θα επιτρέπει στον χρήστη να λαμβάνει τηλεφωνικές κλήσεις, να τσεκάρει γραπτά μηνύματα, να βλέπει ειδοποιήσεις ημερολογίου χωρίς να χρειάζεται να αφαιρέσει τη μάσκα από το κεφάλι του.

«Πολυμορφία» 360 μοιρών
Στη λογική των πανοραμικών λήψεων 360 μοιρών, και η LG παρουσίασε τη δική της 360 CAM η οποία συνοδεύει το νέο της smartphone LG G5 –το πρώτο «πολυμορφικό» smartphone στον κόσμο. Η μικρή κάμερα 360 μοιρών είναι προικισμένη με δύο ευρυγώνιες κάμερες 13 MP, μπαταρία 1.200 mAh και ενσωματωμένη μνήμη 4 GΒ. Επιτρέπει τη λήψη βίντεο 2 Κ, ενώ χάρη στα τρία ενσωματωμένα μικρόφωνα είναι σε θέση να καταγράφει ποιοτικό ήχο 5.1 surround.
Χάρη στη συνεργασία του νοτιοκορεατικού κολοσσού με την Google, το υλικό της 360 CAM μπορεί να «ανέβει» απευθείας στο Street View και στο YouTube 360, με αποτέλεσμα ο χρήστης να μπορεί να μοιραστεί εύκολα και γρήγορα το προσωπικό του περιεχόμενο με τους απανταχού ενδιαφερομένους. Πιστός «φίλος» της 360 CAM, τα «γυαλιά» 360 VR, τα οποία δεν φιλοξενούν το LG G5 στο εσωτερικό τους αλλά συνδέονται μαζί του μέσω καλωδίου, περιορίζοντας έτσι το βάρος της συσκευής στο πρόσωπο του χρήστη. Η λεπτεπίλεπτη και ελαφριά μάσκα της LG με δυνατότητα αναπαραγωγής υλικού της 360 CAM ή του Google Cardboard «κλείνει» για εύκολη μεταφορά.
Το νέο «πολυμορφικό» ή αλλιώς modular smartphone G5 της LG διαθέτει ανανεωμένο και κομψό σχεδιασμό, ενώ το μυστικό κρύβεται στο αποσπώμενο κάτω μέρος του. Αφαιρώντας το ο χρήστης μπορεί να αντικαταστήσει μόνος του την μπαταρία της συσκευής του ή να ενισχύσει κάποιο από τα χαρακτηριστικά της μέσω των λεγόμενων LG Friends –μια σειρά εξωτερικές συσκευές που κουμπώνουν στο κάτω μέρος της χαρίζοντάς της π.χ. εύκολη χρήση της ψηφιακής κάμερας της συσκευής, ήχο υψηλής ποιότητας (σε συνεργασία με τη δανέζικη εταιρεία συστημάτων ήχου Bang & Olufsen) κ.ά.

Καινοτομία που μας συνοδεύει παντού


«Δικτυωμένη» οδήγηση

Από την εποχή της δικτύωσης δεν θα μπορούσε να ξεφύγει το αυτοκίνητο. Ο λόγος για το σύστημα Connect Auto της Samsung, το οποίο έρχεται για να ανεβάσει τον… δείκτη νοημοσύνης του οχήματος. Το μικρό μαύρο κουτάκι τοποθετείται κάτω από το τιμόνι και αποτελεί έναν «έξυπνο» βοηθό οδήγησης. Πέρα από ενημερώσεις γύρω από την κατάσταση του οχήματος, το Connect Auto «μιλάει» με το κινητό του οδηγού, βοηθώντας τον π.χ. να βρει το παρκαρισμένο όχημά του, ενώ σε περίπτωση ατυχήματος ειδοποιεί τα οικεία του πρόσωπα. Επιπλέον, μετατρέπεται σε Wi-Fi hotspot προσφέροντας στους επιβαίνοντες πρόσβαση στο Διαδίκτυο εν κινήσει. Το Connect Auto αναμένεται να κυκλοφορήσει σε πρώτη φάση στις ΗΠΑ, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Κινητό με θερμική κάμερα

Το πρώτο smartphone με ενσωματωμένη θερμική κάμερα παρουσίασε η γνωστή για τις «σκληροτράχηλες» συσκευές της CAT Phones. Το αδιάβροχο μέχρι βάθους πέντε μέτρων CAT S60 είναι εξοπλισμένο με θερμική κάμερα FLIR εμβέλειας μέχρι 30 μέτρων και προορίζεται για… άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, μέσω της οπτικοποίησης της θερμικής ενέργειας, ο χρήστης μπορεί να ελέγξει πόρτες και παράθυρα για απώλεια θερμότητας, να εντοπίσει την υγρασία σε χώρους και την υπερθέρμανση ηλεκτρικών συσκευών ή ακόμη και να δει στο σκοτάδι μέσω της νυχτερινής όρασης.
Ρομποτική μπάλα
Ονομάζεται Rolling Bot και είναι η νέα ρομποτική μπάλα της LG, η οποία υπόσχεται να κρατήσει συντροφιά στη μοναχική γατούλα σας όταν είστε μακριά. Μέσω της ενσωματωμένης κάμερας 8 MP το σφαιρικό ρομπότ είναι σε θέση να τραβάει φωτογραφίες και βίντεο καθώς κυλάει στο πάτωμα, γεγονός που το καθιστά ιδανικό «φύλακα». Επιπλέον, συνδέεται με Wi-Fi επιτρέποντας στον κάτοχό του να παρακολουθεί μέσω του smartphone του τι συμβαίνει στον χώρο ή ακόμη να ελέγχει οικιακές συσκευές συμβατές με αυτό.

Γραμματέας στο αφτί
Ενα ακουστικό τεχνολογίας NFC και Bluetooth σε ρόλο προσωπικού βοηθού που ψιθυρίζει απευθείας στο αφτί του χρήστη παρουσίασε η Sony. Το Xperia Ear, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο καλοκαίρι, θυμίζει διακριτικό ακουστικό βαρηκοΐας και συνδέεται με το Android κινητό του χρήστη με αποτέλεσμα να του ανακοινώνει στο αφτί το ημερήσιο πρόγραμμά του, ενημερώσεις γύρω από μηνύματα, τον καιρό, ειδοποιήσεις από τα social media κ.ά. Δέχεται φωνητικές εντολές με αποτέλεσμα ο χρήστης εν κινήσει να μπορεί να υπαγορεύσει ένα γραπτό μήνυμα, να πραγματοποιήσει μια κλήση, να ψάξει κάτι στο Διαδίκτυο ή να λάβει οδηγίες πλοήγησης για την άφιξη στον προορισμό του. Στην ίδια φουτουριστική λογική αλλά με «ανοιχτή» ημερομηνία κυκλοφορίας, η Sony παρουσίασε ακόμη τη μικρή κάμερα για τον… γιακά Xperia Eye, τον προβολέα Xperia Projector και το δικτυωμένο «βάζο» Xperia Agent, σε ρόλο βοηθού, φύλακα και μπάτλερ. Ο ιαπωνικός κολοσσός ανακοίνωσε επίσης τα νέα του smartphones της σειράς Χ. Πρόκειται για τα οκταπύρηνα Χperia X και X Performance, με διαφορά ως προς τον επεξεργαστή τους, τα οποία μοιράζονται οθόνη Triluminos FullHD 5 ιντσών, οπίσθια κάμερα 23 MP και εμπρόσθια 13 MP, 3 GB RAM και επεκτάσιμη μνήμη ως 200 GB (μέσω microSD) και το πιο οικονομικό ΧΑ με οθόνη HD 5 ιντσών, οπίσθια κάμερα 13 MP, εμπρόσθια 8 MP και 2 GB RAM.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ