Πρωτοβουλία Παρασκευόπουλου για την επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής

Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου ο υπουργός Δικαιοσύνης, μίλησε στον Βήμα fm για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, τις φυλακές και το ενδεχόμενο εκλογών

Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, τις φυλακές και το ενδεχόμενο εκλογών.{{{ audio1 }}}

Για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

«Το μόνο το οποίο έχουμε, προς το παρόν, επιπλέον των όσων μέχρι σήμερα είχαμε, είναι μία επιπλέον διαμορφωμένη αίθουσα στο Εφετείο, η οποία μπορεί να υποδεχθεί μεγάλες δίκες. Ωστόσο, η δυσκολία δεν δημιουργείται μόνο λόγω της έλλειψης ή εν πάση περιπτώσει της σπανιότητας αιθουσών. Η δυσκολία οφείλεται και στο γεγονός ότι οι μάρτυρες είναι πάρα πολλοί, χρειάζεται ένας χρόνος να εξεταστούν. Νομίζω όλοι όσοι συμβάλλουν ως παράγοντες στη δημιουργία ενός προβλήματος, πρέπει να κοιτούν και τις δικές τους ευθύνες και βέβαια να μην παραιτούνται από το να κοιτούν και ευθύνες άλλων στο μέτρο που συνδιαμορφώνεται το πρόβλημα. Αυτή νομίζω είναι η σωστή στάση και επειδή θέλω να συμβάλλω κι εγώ σ’ αυτή τη θετική στάση απέναντι στο πρόβλημα, να βρούμε λύσεις, γι’ αυτό τον λόγο συγκαλώ από σήμερα μία συνάντηση, στην οποία θα λάβουν μέρος και η κυρία Θάνου, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και ο κ. Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και ο κ. Σταματογιάννης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και ο κ. Παπαγγελόπουλος, αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, να δούμε όλες τις παραμέτρους και να προσπαθήσουμε να βρούμε διεξόδους. Ναι, σπεύδω και σας το λέω και τηλεφωνικά, είναι κάτι το οποίο και σε έγγραφες προσκλήσεις θα αποτυπωθεί σε λίγη ώρα. Νομίζω ότι θα πρέπει η κάθε μία λειτουργία από την πλευρά της, οι δικηγόροι, η Δικαιοσύνη, το Υπουργείο, να δούνε πώς μπορούν να συντονιστούν και να εναρμονιστούν, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα. Εδώ έχουμε μία δίκη, η οποία είχε πολύ μεγάλα μεγέθη, τα οποία επίσης προσδιόριζαν και την βραδύτητα της ανάκρισης, δηλαδή όσο πολλοί είναι οι μάρτυρες τώρα κατά τη διάρκεια της δίκης του ακροατηρίου, τόσο πολλοί ήταν και κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Δεν θέλω να γίνω τιμητής των δικαστικών, των εισαγγελικών αρχών, να πω ότι θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει πιο γρήγορα, όταν έχουμε να κάνουμε με μία δίκη, η οποία έχει υπερμεγέθη χαρακτηριστικά σε όλα τα πεδία. Αυτό το οποίο θέλω να πω θετικά, είναι ότι νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερες ταχύτητες».

Για τον διαχωρισμό της δίκης της Χρυσής Αυγής από του Γιώργου Ρουπακιά

«Αυτό είναι κάτι το οποίο αν γίνει, έχει τα υπέρ έχει και τα κατά. Στα υπέρ οπωσδήποτε είναι η μεγαλύτερη ταχύτητα για μία υπόθεση, η οποία απομονώνεται. Στα κατά, είναι η δυσκολία να βρεθεί η αλήθεια όταν κάποια δεδομένα που βοηθούν στην αποκάλυψή της, μπορεί να εξαρτώνται από παράγοντες, οι οποίοι μετέχουν σε άλλη δίκη. Επομένως κι εδώ να πω κι εγώ ότι ίσως αυτό αποτελούσε μία διέξοδο, αλλά δεν σπεύδω να πω εδώ ότι κάτι έγινε σωστά ή λάθος».

Για την απόπειρα απόδρασης Μαζιώτη και τα μέτρα ασφαλείας στις φυλακές

«Το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια δύο – τρεις φορές ελικόπτερα για μία απόδραση, πιθανώς να σημαίνει, πόσο τα μέτρα ασφαλείας κατά τ’ άλλα έχουν γίνει πιο αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να μην βρίσκονται άλλοι τρόποι απόδρασης, που προφανώς είναι πιο εύκολοι, πιο παραδοσιακοί. Έχουν ληφθεί μέτρα, μετά το από το πρώτο, το δεύτερο κρούσμα, για την πρόληψη αποδράσεων και με ελικόπτερο».

Για την αυτόνομη λειτουργία της Δικαιοσύνης

«Ευχαρίστως μπορώ να σας πω ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται είναι μόνο αυτές οι οποίες, είτε και επιτρέπει είτε και επιβάλλει το Σύνταγμα. Καμία άλλη επέμβαση δεν έχει γίνει στην λειτουργία της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη έχει κάποια σημεία επαφής κατά το Σύνταγμα με την εκτελεστική εξουσία. Τα σημεία επαφής είναι γνωστά, είναι οι κρίσεις των Ανώτατων Δικαστών, είναι τα Πειθαρχικά. Όλα αυτά προβλέπονται από το Σύνταγμα και κάποιες άλλες δευτερεύουσες περιπτώσεις. Αυτές τις συνταγματικές ρυθμίσεις το Υπουργείο Δικαιοσύνης τις σέβεται και ασφαλώς δεν τις αφήνει σε αχρησία. Καμία άλλη επέμβαση δεν έχει γίνει στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Ίσα-ίσα που προσπαθούμε να λειτουργήσουμε ως εγγυητές της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Μία επαφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ηγεσία της Δικαιοσύνης για να ενημερωθεί για προβλήματα, είναι μία θετική στάση».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

«Εγώ πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την θητεία της, γιατί πιστεύω ότι ο τόπος χρειάζεται, μεταξύ άλλων, την πολιτική σταθερότητα, όχι μόνο επειδή είναι αυτοσκοπός, είναι αυτονόητη πολιτειακή – πολιτική σκοπιμότητα, αλλά την χρειάζεται και από οικονομική άποψη και από κάθε άποψη την πολιτική σταθερότητα και γι’ αυτό πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε απρόσκοπτα χωρίς να χρειαστούν τέτοιες μεταβολές. Αυτό πιστεύω, ναι (ότι θα περάσουν χωρίς αναταράξεις τα νομοσχέδια για τους αγρότες και το ασφαλιστικό)».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk