Ερευνητές στις ΗΠΑ κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν «σκληρά» κεραμικά αντικείμενα διαφόρων σχημάτων. Η εξέλιξη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αφού τέτοια κεραμικά αντικείμενα μπορούν χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή διαφόρων ειδών συσκευών ακόμη και στην κατασκευή υπερηχητικών αεροσκαφών.


Οι δυσκολίες

Τα κεραμικά αντικείμενα διαθέτουν πολλές χρήσιμες ιδιότητες αφού έχουν εξαιρετική αντοχή και αντίσταση στην διάβρωση, την τριβή και τις υψηλές θερμοκρασίες. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν ήταν καθόλου εύκολο να κατασκευάζονται κεραμικά αντικείμενα σε περίπλοκα σχήματα (κυλινδρικά, σπειροειδή, κυψελοειδή κ.α) ή σε όποιο άλλο επιθυμητό από ένα κατασκευαστή σχήμα. Ερευνητές των εργαστηρίων HRL στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια κατάφεραν να αναπτύξουν τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης με την οποία κατάφεραν να δημιουργήσουν κεραμικά αντικείμενα με περίπλοκη μορφή.

«Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια πολύ σημαντική νέα τεχνολογία αλλά μέχρι σήμερα τα υλικά που είχαν καταφέρει οι ερευνητές να εκτυπώσουν δεν ήταν υψηλής απόδοσης μηχανικά υλικά. Θελήσαμε να αναπτύξουμε τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης κεραμικών αντικειμένων υψηλής ανθεκτικότητας» αναφέρει ο Τομπάιας Σέντλερ, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές δημοσιεύουν το επίτευγμα τους στην επιθεώρηση «Science» και αναφέρουν στο σχετικό άρθρο ότι είναι ακόμη στα πρώτα βήματα της ανάπτυξης της τεχνολογίας και εκτιμούν ότι θα χρειαστούν περίπου πέντε έτη ώστε να… εκτυπωθεί το πρώτο κεραμικό αντικείμενο που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιομηχανία.