Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 εκτιμά η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, ότι θα αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων.

«Υπάρχουν ακόμη ένα-δύο βήματα που πρέπει να γίνουν. Πρώτα πρέπει να περάσουμε από την ειδική χρηματοδότηση από την ΕΚΤ στην κανονική χρηματοδότηση με φθηνότερους όρους και μετά σιγά σιγά στο πρώτο εξάμηνο να προετοιμαστούμε για την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων που ελπίζω να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο» ανέφερε μιλώντας στο Μega.

Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε συγκεκριμένα για την Εθνική Τράπεζα, της οποίας και είναι πρόεδρος, ότι βγαίνει με πολύ ισχυρή ρευστότητα, ιδιαίτερα με την ολοκλήρωση της πώλησης της Finansbank, και ότι υπάρχουν περιθώρια αύξησης των δανείων.

Για τα «κόκκινα» δάνεια και το νόμο Κατσέλη, τον οποίο είχε περάσει η ίδια, δήλωσε ότι παραμένει σε ισχύ, εξηγώντας ότι αυτό που άλλαξε είναι ότι «έγιναν πιο περιοριστικοί οι όροι ένταξης, καθώς μπήκαν εισοδηματικά κριτήρια και πιο αυστηρά περιουσιακά κριτήρια».

Κατά τη γνώμη μου αυτό δεν ήταν αναγκαίο αλλά ήταν κάτι το οποίο μέσα στη γενικότερη φιλοσοφία των θεσμών ότι πρέπει σε όλα να μπουν εισοδηματικά κριτήρια, μπήκαν εισοδηματικά κριτήρια και σε αυτό το νόμο, ανέφερε.

Διευκρίνισε ότι εκείνοι που κάνουν χρήση του σχετικού νόμου, θα εξακολουθήσουν να κάνουν χρήση του και ότι «ο νόμος δεν είναι για όλους, αλλά για εκείνους που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία».