Μηνύματα Ντομπρόβσκις στην Αθήνα για το Ασφαλιστικό

«Η Ελλάδα γενικά είναι ξανά στο σωστό δρόμο», διαπιστώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επίτροπος Οικονομικών Βάλντις Ντομπρόφσκις στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

«Η Ελλάδα γενικά είναι ξανά στο σωστό δρόμο», διαπιστώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επίτροπος Οικονομικών Βάλντις Ντομπρόφσκις στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

«Υπάρχει μία σαφής δέσμευση να συνεxιστεί το πρόγραμμα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό», λέει ο Ντομπρόφσκις.

Ερωτηθείς πότε θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση απαντά: «Σχεδιάζαμε την πρώτη αξιολόγηση το φθινόπωρο. Τώρα θα ξεκινήσουμε στις αρχές του 2016. Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει κάποιες προϋποθέσεις. Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει».

Στην ερώτηση αν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει το πολιτικό σθένος να περάσει τις μεταρρυθμίσεις μεταξύ αυτών και του ασφαλιστικού διαπιστώνει ότι «υπήρξε μία μεγάλη κοινοβουλευτική υποστήριξη για το πρόγραμμα το οποίο προβλέπει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% για το 2016. αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει αυτή την υποχρέωση. Σε αυτό θα συμβάλει και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού».

Για τις επανειλημμένες δηλώσεις του Τσίπρα να φύγει το ΔΝΤ από το Πρόγραμμα, ο Ντομπρόφσκις σημειώνει: «Αναμένουμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας και οικονομικά. Την απόφαση βεβαίως πρέπει να πάρει το ΔΝΤ. Αυτό έχει ρυθμιστεί πολύ σαφώς στην απόφαση του Eurogroup».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν διαπιστώνει επίσης ότι στην τελευταία της φάση η ελληνική δημοσιονομική κρίση δεν ήταν κίνδυνος για την Ευρώπη. «Δεν ήταν ευρωπαϊκή κρίση αλλά μία ελληνική κρίση. Οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση ήταν βέβαια περίπλοκες και συνοδεύτηκαν από πολύ σκληρές λέξεις και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Ωστόσο η ελληνική δημοσιονομική κρίση ήταν μία μεμονωμένη περίπτωση. Η σταθερότητα της ευρωζώνης δεν ετέθη ποτέ υπό αμφισβήτηση», λέει ο Ντομπρόφσκις.

«Δεν υπήρχε ο κίνδυνος επέκτασης της κρίσης σε άλλες χώρες όπως συνέβη το 2010 και το 2011. Αυτό είναι καλό σημάδι. Η ΕΕ αξιοποίησε καλά το διάστημα τα προηγούμενα χρόνια για να ισχυροποιήσει την ευρωζώνη», προσθέτει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. .

Στην ερώτηση εάν η ελληνική κρίση αποδυνάμωσε τις προσπάθειες για διεύρυνση της ευρωζώνης, ο κ. Ντομπρόφσκις λέει ότι «η ευρωζώνη ήταν πολύ ελκυστική για νέα μέλη. Αλλά αυτό άλλαξε με την ευρωκρίση. Και η ελληνική κρίση σίγουρα επιδείνωσε αυτή την εξέλιξη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk